Tisztelt Hitelnet!

A férjem még a megismerkedésünk előtt a volt kapcsolatából származóan bárlistára került. (Ez csak most derült ki, hogy ház vásárlásához szeretnénk hitelt felvenni!) Másfél éve vagyunk házasok és most azt hallottuk, hogy én sem vehetek fel hitelt (adóstárs az apukám lenne), mert engem is terhel a bárlista!

Kérdésem, valóban így van-e? Ha az apukám nevén van egy rendesen törlesztett autóhitel, Ő lehetne attól az adóstársam?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Erika

Kedves Erika!

Van némi igazság abban, amit ír, de arról nincs szó, hogy a férje miatt az Ön adatai is negatív tartalommal szerepelnének a BAR listán. A lakáshitel felvételét azonban valóban akadályozza a férje negatív BAR státusza: egyrészt házastárs nélkül nem vehető fel jelzáloghitel. Másrészt a BAR listán negatív tartalommal szereplő személy nem hitelképes egyik pénzintézetnél sem, ilyen személy nem vehet részt hitelügyletben, ezért ha az ügylet valamely szereplője BAR listás, akkor a bankok elutasítják a hitelkérelmet.

Másik adóstárs bevonása sajnos nem segít a helyzeten. Amit tenni kellene az, hogy pontosan utánanézni annak, hogy a férje milyen státuszban szerepel a BAR listán. Ha ugyanis egy régebbi tartozás miatt, ami esetleg már visszafizetésre is került, akkor nem aktív, hanem passzív BAR státuszú. A passzív BAR státusz szintén kizáró ok hitelfelvételnél, de a teljesítéssel lezárt hitelmulasztást a teljesítés dátumától számítva csupán 1 évig tartja nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR). Az 1 év eltelte után az adatok automatikusan törlésre kerülnek, így a férje ismét hitelképessé válhat és lakáshitelhez juthatnak.

Ha a korábbi hitelmulasztás a mai napig nem került rendezésre, vagyis a férje aktív BAR listás, akkor hosszabb időt vehet igénybe, míg újra hitelezhetővé válik. A KHR-ben nyilvántartott mulasztásokról a férje a számlavezető bankjánál kérhet tájékoztatást díjmentesen. Az ehhez szükséges formanyomtatványt ki kell töltenie, majd szintén írásban kap erről tájékoztatást.

Amennyiben ezt a kérdést sikerül rendezni, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot a legkedvezőbb lakáshitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy továbbra is fennáll az, amit fentebb írnak?
Lakáseladás előtt állunk, ebből fizetnénk vissza a tartozásom, ami miatt BAR listás vagyok. Ezután átkerülnék passzív listára, viszont szeretnénk másik ingatlant vásárolni. Férjem venne fel hitelt, valamint tennénk egy vagyonjogi nyilatkozatot is.
Van erre bárhol lehetőség? Vagy nagy az esélye, hogy ezt bármelyik bank elutasítja? Milyen lehetőségünk van, anélkül hogy kivárnánk az 1 évet?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Afelől érdeklődnék, hogy párommal szeretnénk összeköltözni, a megvásárolni kívánt házra lakáshitelt szeretnék felvenni (4 milliót + 2 millió önerőnk van), de a párom BAR listás.
Egyedül felvehetem a lakáshitelt? Ilyenkor milyen egyéb lehetőségeink vannak?
Előre is köszönöm a segítségét!
Köszönettel:
Dóra

Jó napot.
Szeretném kérdezni, hogy jelzálog alapú hitelt szeretnénk felvenni. Az ingatlan ára 3.500.000 Ft. Párom minimálbéren van, én gyeden. Sajnos én negatív KHR-en vagyok, párom hitelmentes. Ennyi jövedelemmel esetleg másik ingatlan bevonásával sikerül-e a hitel? Csokra jogosultak vagyunk így?

Tisztelt szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy szeretnénk egy házat megvenni 2 millió forintért Vas megyében. Rendelkezem 3 havi bejelentett munkaviszonnyal, havi átlag 125.000 Ft nettó + 8.000 Ft cafeteria + bónusz. Viszont élettársam szerepel a KHR-ben 52.000 forint tartozással, amit nem tudunk kifizetni, mivel nem található a behajtó cégnél. Páromnak van egy Nógrád megyei családi háza tehermentes.
Azt szeretném megtudni, hogyan tudnám páromat kihagyni a hitelfelvételből mivel a negatív státusza végett elutasítanak. Rendelkezünk önerővel. 1.800.000 Ft hitelre lenne szükségünk.

Tisztelt Hitelnet!
Lakásépítési hitelt szeretnék felvenni, de a férjem aktív bárlistás. Mindenhol azt olvasom, hogy ilyenkor nincs remény, nem lehet és kész, mert a házastársat is be kell vonni. Két nagyobb banknál is érdeklődtem és legnagyobb meglepetésemre azt mondták, hogy vagyonjogi nyilatkozatot kell tenni és minden mehet. Akkor ez most hogy van? Lehet vagy nem?
Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Szakértő!
Egy éve vagyunk házasok a feleségemmel és most szeretnék házat venni jelzáloghitel segítségével. A gond az, hogy a feleségem az előző kapcsolatában volt már adóstárs (tulajdonviszony nélkül), a volt párja nem fizeti a törlesztő részleteket, így most a feleségem béréből tiltja a végrehajtó. A kérdésem az, hogy kapok-e hitelt,ha nem a megvásárolni kívánt ingatlan lenne a fedezet, és csak az én nevemre kerülne az ingatlan, tehát a feleségem kimaradhatna-e ebből?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel szeretném kérdezni, hogy a feleségem vehet-e fel lakásvásárlásra hitelt? Én bárlistás vagyok, de még a házasságunk előtt keletkezett az adósság.