Tisztelt hitelnet!

Szeretném segítségüket kérni. 22 éves vagyok, van két 3 év alatti gyerekem. Dolgozom, 4 hónapja rendszeres (határozatlan munkaviszony) fizetésem van, 110.000 Ft plusz a családi pótlék 26.600 Ft és a gyesem 25.600 Ft. Házas vagyok, de a férjem bár listán van. Megoldható a házvásárlás? A ház 4 millió forint.

Hallottam, hogy most ősszel igényelhető félszocpol, ami önerőbe beleszámít. Kérdésem az lenne, hogy férjem nélkül, adóstárs nélkül kaphatok-e hitelt 20 évre? Igazából a korom miatt aggódom.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Petra

Kedves Petra!

A házvásárlási hitel felvételénél elsősorban nem az Ön életkora lesz a probléma. 18 éves kor felett, megfelelő jövedelemigazolással ugyanis már vehető fel lakáscélú jelzáloghitel, amennyiben az ingatlanfedezet és önerő kérdése is rendben van. A lakáshitelek akár 30 éves futamidőre is kérhetők, ha az igénylők életkora ezt lehetővé teszi, vagyis ha a hitel lejáratakor életkoruk nem haladja meg a 70. életévet. Az Ön esetében tehát 22 évesen megoldható lenne a 20 évre történő hitelfelvétel. A gond az, hogy a házastárs bevonása nélkül egyik pénzintézet sem nyújt jelzáloghitelt. Az Ön férje pedig adott helyzetben a BAR lista miatt nem szerepelhet a hitelügyletben. A negatív tartalmú BAR lista kizáró okot jelent hitelbírálat során.

A lakásvásárlási hitel felvétele jelenleg tehát nem oldható meg. Ha sikerülne rendezni férje hitelmulasztását, akkor az ügylet lezárását követően legkorábban 1 év múlva nyílna lehetőség hiteligénylésre, ha a negatív információk törlésre kerülnek a Központi Hitelinformációs Rendszerből.

A házvásárláshoz azonban önerőre is szükség lenne, mert a teljes vételár nem vehető fel hitelként. Ezt törvényi előírás nem teszi lehetővé, kivéve amennyiben kiegészítő ingatlanfedezet is bevonható a hitelügyletbe. A félszocpol támogatás jelenleg nem érhető el és nincs információnk arról, hogy ez a támogatási forma 2014 őszén ismét bevezetésre kerülne. Így önerőként - plusz fedezet bevonása nélkül - csak a készpénz fogadható el. Az, hogy mennyi önerőre lenne szükség, egyéb információk - például hol található a célingatlan, stb. - határozható meg.

A fentiek alapján sajnos nem tudunk Önöknek megfelelő lakáshitel ajánlatot adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése