Ha a behajtás során megfizettem a tartozásomat, akkor 1 év műlva hitelképes leszek?

Üdvözlöm.

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy korábban volt egy OTP-s folyószámla hitelem, amit nem tudtam fizetni. Akkor még és az évek alatt addig húzódott, hogy végrehajtóhoz került behajtásra, havonta volt letiltás a fizetésemből, viszont ez mára már törlesztődött, havi rendszerességgel folyamatosan vonták le a béremből és már csak egy tőkerész van hátra belőle, amit november hónapban tervezek egy összegbe kifizetni.

A kérdésem az volna, hogy ugye akkor november hónapban kifizetettnek minősül és innen számítva 1 év után vagyis 2017 novemberében már újra hitelképes lehetek abból a szempontból, hogy ez a múlt nem fogja befolyásolni az elbírálást negatív módon? Jövedelmem szerencsére stabil és már évek óta elég jó és szerencsére mostantól már jóval növekedett is, gondolom ez is dobhat az esélyeken, itt a kérdés, hogy ilyen módon kitörlesztve hathat-e erre 1 év után negatívan.

Segítségét és válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
József

Kedves József!

A mulasztásokat folyamatosan nyilván tartják a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A mulasztás bekövetkezéskor az ügylet adatait felrögzítik a rendszerben, megszűnésekor pedig az ügylet lezárásra kerül. Lezárás után az addigi aktív státuszból passzív státuszba kerül az ügyfél. Az, hogy ezt követően meddig tartja nyilván a rendszer az adatokat, attól függ, hogy teljesítéssel vagy veszteséggel/megegyezéssel került lezárásra az ügylet. A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben.

A pénzintézetek többségénél csak akkor lehet hitelképes, ha adatait a negatív tartalmú KHR-ből (mind aktív, mind passzív státuszból) törölték. Amennyiben novemberben a teljes tartozás visszafizetésre kerül, lezárják az ügyletet. Az érintett hitelintézetnél, végrehajtónál érdeklődhet arról, hogy az ügylet milyen módon kerül lezárásra. Erről a KHR-t működtető BISZ Zrt. is tud Önnek felvilágosítást adni. Ha teljesítéssel zárul az ügylet, akkor a lezárást követő 1 múlva Ön újra hitelképes lehet a bankoknál.

Bankpartnereink egyikénél legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén is van lehetőség hitelfelvételre. Erről a 6 havi passzív státusz elérése után Szakértőink készséggel adnak Önnek személyre szabott tájékoztatást.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x