Fundamenta hitel kiváltása

Tisztelt Szakértő!

Lehet, hogy nem jó helyen teszem fel a kérdésemet, ezért előre is elnézést kérek érte. Engem olyan probléma aggaszt, hogy vásárolnánk egy használt lakást, de van rajta jelzáloghitel. Minden formaságot már elintéztünk, megtörtént az adásvétel, már csak arra vártunk volna, hogy a Fundamentát az ügyfél lezárassa. Itt jött a probléma. A mi bankunk arra vár, hogy kiállítsák az igazolást a Fundamentától, viszont csak abban az esetben fogja levenni a jelzálogot, ha az ügyfele felmutatja a számlákat, hogy mire költötte a felvett összeget.

A kérdésem az lenne, hogy ha a bankunk ki akarja fizetni a hitelüket teljes összegben, akkor miért van szükség az igazolásokra? Tudomásom szerint, ha teljes összegben kifizetésre kerül, akkor valójában nincs is mit igazolni…

Tisztelettel megköszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Kinga

Kedves Kinga!

Jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlása esetén az a gyakorlat, hogy a jelzálogjogosult hivatalos igazolást állít ki a fennálló tartozás összegéről. Ez alapján a lakás megvásárlásához hitelt nyújtó bank a lakáshitelből a tartozás összegét az előző zálogjogosultnak utalja, s ennek törlése után kapja meg az eladó a vételárból fennmaradó összeget.

A leírtak alapján ezt a gyakorlatot követné az Önök bankja is a Fundamenta jelzáloghitelével kapcsolatban. Annak oka, hogy a Fundamenta ügyfelétől számlákat kér a kölcsön felhasználásáról, valószínűleg az, hogy csak lakáscélra lehetett felhasználni, s ezt kell igazolnia az adósnak. Fundamentás hitelügyletekben azonban nem vagyunk illetékesek, így kérdésére pontos választ sajnos nem tudunk adni. Ezzel kapcsolatban esetleg egy Fundamentás szakértőt, hitelügyintézőt kellene megkérdezni.

Másrészt, ha az adós rendelkezik a szükséges számlákkal és azokat fel tudja mutatni, akkor nem lesz gond a jelzálogjog töröltetésével sem. Ha nincsenek számlák, ám a Fundamenta részéről jogos a számlabekérés, akkor ez gondot jelenthet. Ennek következményéről szintén a Fundamenta tud tájékoztatást adni. Javasoljuk, hogy elsőként tisztázzák a Fundamentával ezt a helyzetet!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Nagyon köszönöm gyors válaszát!
Ezen ismeretekkel én is rendelkeztem, kíváncsi lettem volna, hogy miért érdekli a Fundamentát, ha a teljes összeg kifizetésre kerül, hogy mire költötték…Értem én, hogy igazolni kell, de amennyiben a futamidő lejárta után sem tudja igazolni számlákkal az ügyfél, úgy a teljes összeget vissza kell fizetnie, ami jelen esetben hamarabb megtörténik. Számomra nem érthető és logikus, hogy miért csak a számla a megoldás. Utána nézek még a Fundamenta ügyintézőinél is a kérdésnek.
Köszönettel!
Kinga


1
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x