Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz! Válaszát előre is köszönöm!

4 évvel ezelőtt vásároltunk egy lakást fundamenta hitellel. Tavaly fedezetcserét csináltunk, a szüleim házára került a jelzálog, hogy mi értékesíteni tudjuk a lakásunkat. Építkeztünk, a lakás árából, illetve felvettük hozzá 3 gyermekünkre a 10 millió csok-ot (csok hitel nélkül). A fundamenta hitelt azóta is becsülettel fizetjük. A szüleim el akarják adni a házukat, így újra fedezetcsere szükséges. Szeretnénk ha az új házunk lenne a fedezet.

A kérdésem az, hogy mivel az állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, illetve elidegenítési és terhelési tilalommal bír, megoldható így a jelzálogcsere? 30 milliót ér a házunk, a hitelünk 5,8 millió. A fundamentat hívtam, de normális választ nem kaptam, azt mondták el kell, hogy bírálják a kérelmet. Ez mind szép és jó, csak nem szeretnék 70.000 Ft-ot kidobni az ablakon, ha negatív lenne az eredmény. Bízom benne, hogy sikerül, hiszen nem hitelt vettünk fel az államtól.

Válaszukat előre is köszönöm.
Edit

Kedves Edit!

Információink szerint általánosságban elmondható, hogy a Fundamenta hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Államot követő ranghelyre jegyezzék be jelzálogjogát. Tehát az, hogy az ingatlanra, amelyre szeretnék Fundamenta hitelüket átjegeztetni, a Családi otthonteremtési kedvezmény biztosítására a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, önmagában nem jelent problémát.

Az azonban, hogy az adott ingatlant valóban elfogadja-e a Fundamenta hitelfedezetként, csak az erre irányú kérelem elbírálását követően határozható meg pontosan. A Fundamenta értékbecslés során állapítja meg a fedezetül bevonni kívánt ingatlan aktuális értékét, ami nagyban befolyásolja a bírálat végkimenetelét.

A fedezetcsere iránti kérelem mielőbbi benyújtását tudjuk javasolni a cél érdekében. Amennyiben lehetséges a fedezetcsere, úgy az elidegenítési és terhelési tilalom miatt majd a Magyar Állam hozzájárulását kell kérni a rangsorban őket követő jelzálogbejegyzéshez. Ezt a területileg illetékes járási hivatalnál tehetik meg. Esetleg előzetesen már érdeklődhetnek, hogy milyen dokumentumokra van szükség a hozzájáruláshoz és várhatóan mennyi az átfutási idő.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése