Üdvözlet!

Friss házasok vagyunk, házvásárláson gondolkodunk. Önerőnk nem túl sok van, és érdeklődnénk a lehetőségekről.

1. Milyen hiteleket vehetünk igénybe?
2. Mi a helyzet, ha kevés az önerő?
3. Szocpolra van lehetőség? Mennyi most a 2 gyermekre vállalt időkötelezettség?
4. A ház értékének hány %ig adnak a bankok hitelt? Ha nem ad a bank elég hitelt, mit lehet tenni?

Köszönettel:
Margit

Kedves Margit!

1. Házvásárlás esetén lakáscélú jelzáloghitel felvételével történhet a vételár kifizetése. Ezt a típusú kölcsönt a pénzintézetek ingatlan fedezete mellett nyújtják. Fedezetként elfogadják a hitelcél szerinti, vagyis a megvásárolandó lakóingatlant. A lakáshiteleken belül kétféle konstrukció érhető el: az egyik piaci kamatozással, a másik állami kamattámogatással. Használt ház vásárlása esetén a kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe, utána ez a hitel is piaci kamatozásúvá válik. A kamattámogatást a bankok a havi törlesztő részlet megfizetéséhez nyújtják. A piaci lakáshitel kamata általában a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), illetve a jegybanki alapkamat mértékének megfelelően változik. A támogatott és piaci konstrukció kamatszintje jelenleg közel azonos.

2. Mivel a vásárolandó ház teljes értéke nem vehető fel hitelként, ezért önerőre is szükség van. A vonatkozó jogszabály 20%-ban határozza meg a minimálisan elvárt önerőt, de a tényleges banki finanszírozási arányokat tekintve ez általában nem elegendő. Az, hogy pontosan mennyi saját erő szükséges, hitelügyletenként változó, hiszen a maximálisan nyújtható hitel összegét befolyásolja a megvásárolni kívánt ház területi elhelyezkedése, állapota és a lakásvásárlók jövedelmi helyzete is. Erre vonatkozó pontos kalkulációt Hitelszakértőink online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után tudnak Önöknek készíteni.

3. Szocpol igénybevételére használt ház esetében sajnos nincs lehetőség. Szocpolt csak akkor igényelhetnek, ha új házat építenek vagy újépítésű lakást vásárolnak. Ez esetben a 2 gyermekre vonatkozó “teljesítési idő” 8 év, mely vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számít. A megelőlegező szocpolról bővebben honlapunkon olvashatnak.

4. Ha a banki hitelbírálat alapján nem vehető fel annyi hitel, amennyire a vételár kiegyenlítéséhez szükség lenne, akkor – megfelelő jövedelmi viszonyok esetén – a kölcsön összege kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával növelhető. Ez azt jelenti, hogy a vásárolandó házon kívül még egy ingatlant kell bevonni a hitelügyletbe. Ez nemcsak saját tulajdonú ingatlan lehet. A plusz fedezet tulajdonosaival még rokoni kapcsolatban sem kell állni, de nekik is részt kell venni a hitelügyletben.

Szakértőink díjmentesen készítenek Önöknek konkrét, személyre szabott hitelajánlatot a fent említett űrlap kitöltése és elküldése után. Addig is az aktuális törlesztő részleteket honlapunkon megtekinthetik.

További kérdés esetén forduljanak bizalommal a Hitelnet Szakértőihez online, telefonon vagy személyesen!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Külföldön dolgozó magyar állampolgár vagyok és itthon szeretnék házat vásárolni, de hallottam, hogy hamarosan megszigorítják a hitelfelvételt és lehet a külföldön dolgozok nem vehetnek fel itthon hitelt, mert nem fogadják el a kinti jövedelmet.