Március elsejétől megkezdték a hitelintézetek az elszámoló levelek kiküldését, ami jelenleg is tart. Az érintett ügyfelek az elszámolással egyidejűleg forintosított jelzáloghiteleik kondícióit, az új hitel kamatát, valamint a várható törlesztő részlet nagyságát is megismerhetik. De mit tehet az az adós, aki nincs megelégedve az új konstrukcióval, akinek a forintosítás a várt törlesztő részletnél magasabb havi törlesztési kötelezettséget eredményezett? Kedvező megoldás lehet a hitelkiváltás!

A hazai pénzintézetek komoly versenyre számíthatnak a hitelkiváltó konstrukciók piacán az elkövetkezendő hónapokban, ami arra ösztönzi őket, hogy minél kedvezőbb feltételű hitelkiváltó termékkel jelenjenek meg a piacon.

Forintosított hitelek kiváltása a Hitelnet.hu segítségével – díjmentesen!

Annak az ügyfélnek, aki nem lesz megelégedve az újraszámolt törlesztő részletével, vagy egyszerűen csak arra kíváncsi, hogy tovább csökkenthető-e a havi részlete, mindenképpen érdemes alaposan körbenéznie a hitelpiacon. Az egyes bankok kölcsöneink útvesztőjében azonban könnyen el lehet tévedni, ezért ehhez érdemes Hitelszakértő segítségét kérni. Hitelközvetítő bevonása természetesen nem okoz plusz költséget az ügyfél számára, éppen ellenkezőleg, egy megfelelően kiválasztott hitelkiváltó konstrukcióval jelentős összegű megtakarítás érhető el a futamidő alatt. Ehhez azonban szükséges, hogy átlássuk a teljes hitelkínálatot. Ebben készséggel állnak rendelkezésre a Hitelnet országszerte elérhető Hitelszakértői!

Mit tehet, ha forintosított hitele nem elég kedvező?

A forintosított jelzáloghitelek adósainak a forintosítást követően 60 napjuk lesz hitelszerződésük díjmentes felmondására. A felmondást követően 90 napon belül kell rendezni a tartozást a pénzintézet felé. A korábbi hitelnyújtó a kölcsön végtörlesztéséért semmilyen díjat, jutalékot, költséget nem számíthat fel, ha a visszafizetés hitelkiváltással történik. Valamint, ha az új hitel forint alapú, célja és összege megegyezik a kiváltandó hitelével, nem szükséges a JTM (Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabályainak való megfelelés.

Forintositás folyamata

Elszámolással érintett hitelek kiváltása

A hazai pénzpiaci szereplők közül elsőként a K&H Bank jelent meg az elszámolással érintett jelzáloghitelek kiváltására specializálódott kölcsönével, mely esetén a THM akár 5,3% is lehet. A kamat mértéke többfajta kedvezménnyel csökkenthető, az egyik ilyen a munkabér K&H számlára történő utalása (- 0,5%). A kamat 3 hónapra, 1, 3 és 5 évre fixálható, vagyis ezen időszakokban változatlan törlesztő részlettel lehet számolni.

A hitel igénybevételéhez speciális feltételeknek kell megfelelni:

  • A kiváltandó hitel törlesztése mindvégig problémamentes volt.
  • A kiváltandó hitelen kívül egyéb teher nincs az ingatlanon (kivéve: Magyar Állam, Önkormányzat, Munkáltató)
  • A kiváltandó hitelhez nem tartozik gyűjtőszámla.
  • A kiváltandó hitel adósai a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosai (legfeljebb 2 tulajdonos)
  • Az adósok jövedelme bankszámlára érkezik.
  • A hitel visszafizetéséhez az adós egyéb forrást (például: saját megtakarítás) nem kíván igénybe venni.

A bank speciális hitelkiváltó kölcsöne egyszerűsített dokumentációval és számos díjkedvezménnyel igényelhető.

Az Erste Bank szintén kedvező hitelkiváltó kölcsön bevezetésére készül. A pénzintézet azokra az adósokra is gondol, akik kimaradtak az elszámolásból, mivel kölcsönszerződésüket 2004. május 1. előtt kötötték.

Az UniCredit Bank számos kategóriában kínál kedvező hitelkiváltó kölcsönt jelenleg is. Ingatlanfedezet bevonásával azok az ügyfelek is jelentős törlesztőrészlet csökkenést érhetnek el, akik deviza alapú személyi kölcsönt, áruhitelt, autóhitelt vagy egyéb fedezetlen kölcsönt szeretnének kiváltani.

Megéri a hitelkiváltás?

A fokozódó hitelkiváltási verseny hatására a közeljövőben több bank is megjelenhet a piacon kedvező, versenyképes hitelkiváltó ajánlattal. Mielőtt azonban belevágnánk a hitelkiváltásba, több tényező alapján kell mérlegelni és úgy meghozni a döntést. Kiindulási alap az lehet, hogy mekkora a forintosítás utáni kamatszint és ehhez képest mekkora kamatláb mellett juthatunk hitelkiváltó kölcsönhöz az egyes bankoknál, a különböző kamatkedvezmények maximális kihasználásával.

Egy konkrét példán levezetve: ügyfelünk fennálló lakáshitel tartozása CHF hitel forintosítása után 7.000.000 Ft, a hátralévő futamidő 9 év, induló kamatláb 5,2%, a havi törlesztő részlete változatlan futamidő esetén 81.500 Ft/hó. THM: 6%.

Hitelkiváltás esetén – bérátutalási és vagyonbiztosítási kedvezménnyel, megfelelő ügyfélminősítéssel – a 7.000.000 Ft hitel után fizetendő kamat mértéke: 4,08%, ami változatlan futamidő esetén 77.500 Ft-os törlesztési kötelezettséget eredményez. (THM: 4,6%.) Ezáltal havonta 4.000, évente 48.000, a hátralévő futamidő végéig mintegy 430.000 Ft spórolható meg.

Példa a forintosításra

A hitelkiváltás költsége

Emellett számításba kell venni az új hitel felvételével járó költségeket. A bankok jelenleg is tartó, különböző díjelengedési akciói azonban nagymértékben hozzájárulnak a hitelkiváltás költségeinek minimalizálásához. Példánkban a hitelkiváltás költsége – az aktuális díjkedvezményeknek maximális kihasználása mellett – adott konstrukcióban 22.200 Ft (új jelzálogbejegyzés illetéke: 12.600 Ft, előző jelzálogbejegyzés törlése: 6.600 Ft, 1 db tulajdoni lap: 3.000 Ft). A végtörlesztés díjmentes.

Bankpartnereink legkedvezőbb hitelkiváltó ajánlatait online Hitelkalkulátorunk segítségével Ön is megtekintheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Cím!
Hitelkiváltással történő végtörlesztés esetén a bank nem számolhat fel díjat, azonban az ehhez szükséges igazolást borsos áron számlázza ki. Álláspontom szerint az igazolás a végtörlesztés elengedhetetlen feltétele, ezért köteles lenne a bank azt is díjmentesen rendelkezésre bocsátani.
Mi a helyzet ez esetben, van ennek pontos szabályozása?
Köszönettel,
Gábor

Tisztelt Tanácsadó!
Bankom elszámolólevelét 2015.04.28-án vettem át. 2015.05.28-án kelt levelemben panasszal éltem az elszámolással kapcsolatban, melyre választ még nem kaptam. A kölcsönöm felmondása ebben az esetben is a kézhezvételtől számított 60 nap, vagy a válasz megérkezésétől kell számolni a 60 napot?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Tanácsadó!
Kérdésem az lenne, ha a kedvezőtlen hitelemet 70% önerővel és 30% másik pénzintézet hitelkiváltó hitelével szeretném rendezni a 60 napos felmondást figyelembe véve illetve figyelmen kívül hagyva milyen költségekre kellene számítanom?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Tanácsadó!
Számomra nem teljesen érthető a felmondási határidő, ebben szeretném segítségét kérni. 2015.04.28-án vettem át az elszámolólevelet, forintosított deviza alapú hitelemről. Meddig mondhatom fel díjmentesen a hitelemet, hogy átvigyem egy másik bankhoz?
Előre is köszönöm szépen a választ!

Tisztelt Tanácsadó!
Van-e lehetőségem kiváltására úgy, hogy a KHR listán szerepelek? Már kifizettem a tartozásom, de biztosan rajta vagyok még. Aztán: a fizetési fegyelmem sem volt mindig rendben, de mindig sikerült végül fizetnem. Ez lehet-e akadály? A 10 millió Ft-os lakásra van még 6.600 ezer Ft tartozásom. Valahogy át lehet menni egy jobb helyre?

Tisztelt Tanácsadó!
Meglévő lakás devizahitelemet a kötelező forintosítás után szeretném végtörleszteni saját erőből, nem másik hitelből.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor is díjmentesen megtehetem-e vagy ebben az esetben költséggel jár.
Illetve, ha nem fogadom el a forintosítást (2019-ben jár le) és utána végtörlesztem piaci árfolyamon, akkor díjmentes-e, vagy az eredeti szerződés szerinti költséggel kell számolnom.
Válaszát előre is köszönöm.

Azért kérdezem a forintosítás napját, mert a tájékoztató szerint ettől kezdve 60 nap áll rendelkezésre a forintosított devizahitel ingyenes felmondására.
Azonban az OTP a mai napig nem küldött elszámolást a svájci frankos hitelünkről. Félünk, hogy elmulasztjuk ezt a lehetőséget. Reméljük ugyanis, hogy kiválthatjuk a hitelünket alacsonyabb költségűvel.
Tisztelettel
Vilmos

Tisztelt Tanácsadó!
Meglévő devizahitelemet a kötelező forintosítás után szeretném kedvezőbbre cserélni. A kérdésem a következő lenne: Ezekre a típusú hitelekre is vonatkozik, a jövedelemarányos törlesztő részlet, és az, hogy az ingatlan értékének a 80% -t lehet csak felvenni?
A meglévő hitelem a forintosítás után kb. 9 millió forint lesz, az ingatlanom ér, maximum 4 millát. Jelenleg 50.000 Ft-ot fizetek, de ez csak a kamat.
Az ilyen hitelekkel, amiket ugyan kötelezően forintra váltanak, de a hitel jóval több, mint a lakás értéke, ezeknél hogyan lehetséges az, hogy a mostaninál kedvezőbb törlesztő részletem legyen?
A nettó jövedelmem 100.000 Ft.
Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Éva