Forinthitelre váltás 90 napos késedelem esetén?

2007-ben felvett 5.000.000.- Ft értékű svájci frank hitele van a lányomnak, amely fizetési nehézségek miatt az OTP Faktoringhoz került. 2011 októberében 8.600.000.- Ft tartozást számoltak ki. Kérelmeztük 2011 novemberében, hogy legalább a késedelmi kamatot engedjék el. A napokban kaptuk meg a levelüket (jóval a 30 napos válaszolási határidő után). Jelen pillanatban követelésük meghaladja a 9.000.000.- Ft-ot. Kérdésem: a decemberben elhangzott 90 napon túliak támogatása ránk is vonatkozik-e?

A 90 napos, 78.000 forintot meghaladó fizetési csúszásban lévőknek új segítséget találtak ki: tartozásukat forintra váltják és 25%-át elengedik 2012. május 15-ig. Feltétel: az ingatlanfedezet értéke nem lehet 20 millió forintnál magasabb, illetve nyilatkozni kell 2012. március 15-ig. Átváltás a 2012.03.15-04.15. közötti középárfolyamok átlagán történik. Annak is elengedik a 25%-ot, aki már korábban átváltotta forintra hitelét.

Anikó

Kedves Anikó!

Az Ön által említett lehetőség egyelőre még nem él. Ahhoz, hogy elérhető legyen az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Ezt követően a devizaadósok kölcsönük ily módon történő forintosítását a hitelnyújtó banknál kérhetik. Az igénylés lehetőségéről tehát pontos tájékoztatást a hitelfolyósító tud Önöknek adni, ha az érintett bank erre vonatkozó eljárási rendje kialakításra kerül.

A forintosítással kapcsolatos eddig ismert feltételek a következők:
– A hátralékos adósnak a késedelmes deviza jelzáloghitellel terhelt lakóingatlanban van a bejelentett lakóhelye és életvitelszerűen ott lakik.
– Az érintett lakóingatlan értéke a hitelszerződés megkötésének időpontjában nem volt több Budapesten 20 millió forintnál, egyéb településeken 15 millió forintnál.
– Az adóssal közös háztartásban él legalább egy vér szerinti vagy örökbe fogadott, vagy gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő, általa eltartott gyermeke.
– Otthonteremtési kamattámogatás nem vehető igénybe, ha az adós fizetéskönnyítő programban vesz részt és ebből adódó kötelezettségeinek nem tett eleget 90 napot meghaladóan és a mindenkori minimálbér összegét elérő mértékben.

 

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van egy hátralékos hitelem. Szerettem volna végtörleszteni, de persze senki nem ad bárosnak hitelt vagy ha igen, magasabb mint a mostani. Milyen megoldás van arra, hogy kijussak ebből a körből: Új hitelt kapok valahol: Engem eddig egyik “mentőcsomag” sem mentett meg, annyi lesz a házamnak?

Jelenleg 25 éves futamidejű 8.000.000 Ft-os lakáshitelbe futottam bele 39 hónapja az OTP-nél svájci frank alapon. Januári havi lakástörlesztőm 87.000 Ft volt. Az ingatlan 1 éve volt felbecsültetve az otp által 10.000.000-ra.
A kérdés: Szeretném euró alapú hitellé átformálni, mert euróban kapom a fizetésem. Szeretnék esetleg másik bankhoz menni, nem tudom melyikhez érdemes. Van lehetőségem mindezek mellett több mint 2 millió Ft-t befizetni, melyet nem tudom mi úton lehetne, illetve lehetséges-e németországi bankkal felvennem a kapcsolatot hogy Ő náluk felvehetem-e (volks bank).
Előre köszönöm a választ.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x