Forint vagy deviza alapú hitel?

Ha Ön most áll hitelfelvétel előtt és azt szeretné megtudni, hogy forint vagy deviza alapú hitelt érdemes választania, akkor a jelenleg érvényben lévő szabályoknak köszönhetően nincs min gondolkodni, hiszen a jelzáloghitelek devizanemére vonatkozóan az alábbi előírás érvényesül:

Korábban ugyan természetes volt, hogy a terveiket pénzintézeti finanszírozással megvalósítani kívánó ügyfelek svájci frank vagy euró alapú hitelkonstrukció mellett döntenek. A válság után azonban erőteljes árfolyam ingadozás vált jellemzővé, ami nagymértékben növelte a deviza alapú hitelek havi törlesztését, megnehezítve ezzel a kölcsönnel rendelkező ügyfelek problémamentes törlesztését.

Jelenleg a kedvező jegybanki alapkamat mértéke egyébként is a forint alapú kölcsönök felé tereli a hiteligénylőket mind lakáscél, mind szabad felhasználás esetén. Egyre népszerűbbé válnak ugyanis az árazásukban úgynevezett báziskamathoz illetve referenciakamathoz kötött kölcsönök, melyek esetén a bázist a jegybanki alapkamat mellett jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb) jelenti.

Ha Ön tisztában van azzal, hogy mekkora összegű kölcsönre van szüksége, illetve mennyit ér a fedezetül bevonni kívánt lakóingatlan értéke, akkor kiszámolhatja, hogy legfeljebb mekkora összegű hitelhez juthat. . Emellett ugyancsak meghatározó a leendő adós igazolható jövedelmének nagysága.

A forint alapú hitelek előnyeként említhető meg továbbá, hogy nem kell számolni árfolyamkockázattal, így egy-egy kamatperióduson belül állandó a havi törlesztő részlet összege.

Amennyiben Ön adósságrendezésre szeretne hitelt felvenni, akkor a devizanemek vonatkozásában a következő szabályozással találkozhat:

Az aktuális hitelekről a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével tájékozódhat, mely táblázat információt nyújt a teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke mellett a havi törlesztő részlet összegéről is.

Konkrét hitelügylet esetén kérjük, töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, s kérje díjmentesen Hiteltanácsadóink ajánlatát!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x