Forint, euró vagy svájci frank alapú lakáshitel?

Lakáscélú hitel igénylése előtt fontos szempont lehet a felvenni kívánt kölcsön devizaneme. Döntésünket ezzel kapcsolatban több tényező is befolyásolhatja, úgy, mint például az egyes devizanemek finanszírozási aránya, az árfolyam ingadozásból eredő kockázatok, valamint egy egyes hitelcélokra igényelhető hiteltípusok.

Az egyik leglényegesebb dolog azzal tisztában lenni, hogy 2010. március 1-től jogszabály korlátozza az egyes devizanemekben maximálisan felvehető finanszírozási arányokat. A finanszírozás mértéke a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékétől függ, s az alábbiak szerint alakul:

Igényelhet forint alapú lakáshitelt, ugyanis nemcsak az államilag támogatott forinthitel kedvező kamatozású, hanem a piaci, illetve árazásukban úgynevezett referencia kamathoz kötött hitelek is egyre alacsonyabb kamatláb mellett érhetők el a folyamatosan csökkentő jegybanki alapkamatnak köszönhetően.
Másik lehetőség, hogy devizahitelét forintban fix törlesztő részlettel igényelje. Így minden hónapban ugyanakkora összegű törlesztés fizetendő, az árfolyam emelkedéséből és csökkenéséből eredő különbségek pedig hosszú távon kiegyenlíthetik egymást.

Az igényelhető hitel típusa továbbá függ a hitelcéltól is. Államilag támogatott lakáshitel kizárólag az alábbi hitelcélokra igényelhető:

  • Új lakás vásárlása
  • Új lakás vagy családi ház építése
  • Meglévő lakóingatlan korszerűsítése

A támogatott lakáshitel teljes hiteldíj mutatója – az eltartott gyermekek számától függően – jelenleg 6,5-7,5% között alakul.

Ha Ön nem jogosult államilag támogatott hitel felvételére, akkor megoldást jelenthetnek a piaci kamatozás, euró, forint és svájci frank alapon elérhető hitelkonstrukciók is, melyek aktuális törlesztő részletéről és teljes hiteldíj mutatójáról (THM) a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével tájékozódhat.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A férjemel Önöknél CHF alapu szabadfelhasználásu hitelt vettünk fel. Szeretnénk, ha elküldenék napi pontosságal a svájcifrank napi értékét mennyi forintba átszámolva.Ugyanis az önök oldalán nem találtuk sehol.Előre is köszönjük! Szűtsné Szlanka Márta!augusztus


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x