Ha Ön új vagy használt lakás megszerzéséhez finanszírozási módként a lakáslízinget választja, akkor sok egyéb mellett azzal is célszerű tisztában lenni, hogy milyen folyósítási feltételekkel kell számolni lakáslízing esetén.

A lízingelt lakás vételárának folyósítására sor kerülhet egy összegben és szakaszosan is. A hitel tényleges folyósítása az adásvételi szerződésben foglalt feltételek és ütem szerint zajlik. Szakaszosan történő finanszírozásra azonban csak akkor van lehetőség, ha az adott lakás a pénzintézet által finanszírozott projekt keretében valósul meg. Egyéb esetben csak egy összegű folyósításról lehet szó, aminek feltétele a 100 százalékos készültségi fok, továbbá a kikötésmentes és jogerős, végleges használatbavételi engedély.

Lakáslízing esetén a folyósítás általános feltételei a következők:

  • Az illetékes földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést be kell mutatni a Lízingbeadó részére.
  • A lízingelt ingatlan tulajdoni lapjának széljegyzetén feltüntetésre kell kerülnie a Lízingbeadó tulajdonjogának, vagy magánszemély eladó esetén a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényének.
  • Az eladó tulajdonjogról lemondó nyilatkozata, illetve az erről szóló ügyvédi letéti igazolás bemutatása.
  • A vételárrészről, vagy vételárról kiállított számla benyújtása, amennyiben az Eladó számlakibocsátásra kötelezett.
  • Előfordulhat, hogy a döntéshozó a hitelbírálat során hitelfedezeti életbiztosítás megkötését írja elő, ilyen esetben az adósnak be kell nyújtani annak biztosítási kötvényét is. A hitelfedezeti életbiztosítás kedvezményezettjeként az adott pénzintézetet kell megjelölni.
  • Amennyiben hitelbírálat során egyéb folyósítási feltétel is előírásra kerül, akkor a bank annak teljesítését is ellenőrzi.

A folyósítási feltételekhez kapcsolódóan meg kell említeni a lízingtárgy, vagyis a lakás biztosítását is. A Lízingbeadó vagyonbiztosítást köt a teljes futamidőre. A szerződés biztosítottja és szerződője a Lízingbeadó, társbiztosítottja pedig a Lízingbevevő. Az ingóságokat illetően általában csak a beépített bútorok, fűtő, sütő, szellőztető és vízellátó berendezések biztosítottak, egyéb ingóságokra a Lízingbevevő köthet – igény szerint – biztosítást. A Lízingbevevőnek meg kell térítenie a Lízingbeadó által kiegyenlített biztosítási díjat.

A lakáslízing folyósítási feltételeivel kapcsolatban érdeklődjön a Hitelnet irodáiban vagy Partnereinél személyesen, telefonon vagy e-mailben!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése