November 13-án kihirdetésre került a kedvezményes kamatú CSOK hitelre vonatkozó kormányrendelet. Ez alapján 2018. december elsejétől már a kétgyermekesek is igényelhetik a 10 milliós támogatott hitelt, a legalább háromgyermekesek részére pedig elérhető lesz a 15 milliós összeg. Sokakat foglalkoztató kérdés, mi lesz az eljárás azoknál az ügyleteknél, amelyek már benyújtásra kerültek, de még nem szerződtek, vagy már akár aláírt szerződéssel rendelkeznek, de folyósítás még nem történt? Mutatjuk a lehetőségeket!

Emelt összegű CSOK hitelek december elsejétől

A 2018. november 13.-ai Magyar Közlönyben megjelent Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet módosítása, amely december elsejétől lehetővé teszi a kétgyermekesek részére a 10 milliós, a legalább háromgyermekes igénylők részére pedig a 15 milliós, 3% kamatú támogatott lakáshitel igénybevételét. Ez azt jelenti, hogy ettől a naptól kezdve fogadhatják be a hitelintézetek az ilyen jellegű kölcsönkérelmeket.

Fontos kiemelni, hogy erre a kamattámogatott kölcsönre nemcsak azok az igénylők lehetnek jogosultak, akiknek meglévő gyermekeik vannak, hanem a két, illetve három gyermeket vállalók is.

Eljárás folyamatban lévő hitelkérelmek esetén

Elbírált, de nem szerződött hitelügyletek

A kormányrendelet értelmében a magasabb összegű CSOK hitel igénylésére december elsejétől lesz lehetőség. Így azoknak a támogatott személyeknek, akik ugyan kölcsönkérelmüket korábban benyújtották, de a hitelcél még nem valósult meg, lehetőségük lesz a korábbi kérelem visszavonásával és december 1. után új kölcsönkérelem benyújtásával igényelni az emelt összegű kamattámogatott kölcsönt.

Az új kérelem benyújtása miatt a korábbi – jogosultságot igazoló – dokumentumok közül a TB jogviszony igazolást is újra ki kell kérni, ha több mint egy hónapja állították ki, az ugyanis nem lehet 30 napnál régebbi. A köztartozás mentességet igazoló NAV jövedelemigazolás és a büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítvány papír alapon történő benyújtása nem elvárás, hiszen ezekről a támogatott személyek 2018. március 15. óta nyilatkozhatnak is a kérelemben. Az adásvételi szerződés módosítása szintén szükséges, ha a vételár forrásösszetétele is változik.

Szerződött, de nem folyósított hitelügyletek

Akik a korábban benyújtott kérelem alapján már lakáscélú kölcsönszerződést kötöttek a bankkal, de folyósítás még nem történt, szintén kérhetik az emelt összegű kamattámogatott hitelt kérelmük újbóli benyújtásával. Ezt megelőzően az aláírt kölcsönszerződést fel kell bontani. Az igénylés további menete megegyezik a fent leírt esettel.

Szerződött és folyósított hitelügyletek

Amennyiben a hiteligénylők már szerződtek a bankkal korábban benyújtott hitelkérelem alapján és a kölcsön folyósításra került, akkor már sajnos nincs lehetőség az emelt összegű támogatott lakáshitel utólagos igénybevételére.

A kamattámogatás feltételei

A többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásának feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése