A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével átalakult a bankok lakáshitel kínálata. Vannak olyan pénzintézetek, ahol a hosszabb futamidőre rögzített fogyasztóbarát lakáshitelek mellett megmaradt a lakáshitelek szintén hosszabb kamatperiódusú, ám fogyasztóbarát minősítéssel nem rendelkező változata. Olyan bank is akad, ahol egy-egy hiteltípus kizárólag fogyasztóbarát verzióban érhető el. Most azt nézzük meg, milyen különbséggel érhető el egy-egy bankon belül a fogyasztóbarát és nem fogyasztóbarát minősítésű konstrukció használt lakás vásárlása esetén.

Fogyasztóbarát és fogyasztóbarát minősítéssel nem rendelkező lakáshitelek kamata

Az ügyfelek által fizetendő kamat mértékét különböző kedvezmények nyújtásával teszik vonzóbbá a bankok. Az általunk vizsgált hitelintézet más-más kamatkedvezmény rendszert alkalmaz fogyasztóbarát és normál lakáshitel esetén, így abszolút az egyéni lehetőségekről, igényektől függ, hogy ki milyen kamatszint mellett juthat lakáshitelhez. Mutatjuk, mennyi a különbség a fogyasztóbarát és a normál piaci lakásvásárlási kölcsön törlesztő részlete között.

Jövedelem jóváíráshoz kapcsolódó kamatkedvezmény

Kamatkedvezmény elsődlegesen havi jóváírással érvényesíthető – ez nemcsak a példában szereplő pénzintézetnél működik így - kivétel nélkül minden bank – különböző mértékű - kamatkedvezménnyel jutalmazza a náluk vezetett folyószámlán történő jóváírást.

A vállalt jóváírás összegétől függően Bankpartnerünk 2 féle kamatkedvezményt határoz meg mindkét hiteltípus esetén.

Jóváírás vállalása nélkül

Elsőként a sztenderd, havi jóváírás vállalása nélküli lehetőségeket vetjük össze 5 éves kamatperiódusú lakáshitel esetén. Ebben a kategóriában lényeges különbség van a két hiteltípus között, míg fogyasztóbarát termék esetén az aktuális kamat mértéke 4,69%, addig normál konstrukcióban 6,24%-os kamat mellett juthatunk kölcsönhöz. Ez 10 millió Ft összegű lakáshitel esetén már jelentős különbséget mutat a havi törlesztő részletben.

Jóváírás vállalás nélkül fogyasztóbarát lakáshitel esetén (THM: 4,99%) tehát 8.896 Ft-tal törlesztünk kevesebbet a nem fogyasztóbarát lakáshitelhez képest (THM: 6,69%), ami már havi szinten is jelentős.

Jóváírás vállalásával

Ha vállalunk legalább 150.000 Ft összegű rendszeres havi jóváírást, érvényesíthető a kamatkedvezmény. Így fogyasztóbarát lakáshitelhez 5 millió Ft alatt 4,49%, 5-9 millió Ft hitelösszeg között 3,99%, 9 millió Ft hitelösszegtől pedig már 3,49% mellett juthatunk. Normál piaci lakáshitelt e jóváírás vállalásával - irodánkon keresztül történő hitelfelvétel esetén - 5 millió Ft alatt 4,99%, 5-9 millió Ft hitelösszeg között 4,49%, 9 millió Ft hitelösszegtől pedig 3,99% kamattal igényelhetünk.

Rendszeres jóváírás vállalásával fogyasztóbarát lakáshitel esetén (THM: 3,73%) tehát 2.645 Ft-tal törlesztünk kevesebbet a nem fogyasztóbarát lakáshitelhez képest (THM: 4,29%).

Ha a Bank Prémium Ügyfelei leszünk (Flotta Prémium Csomagra vagy Prémium Gold Szolgáltatásra való jogosultság), akkor a normál piaci lakáshitelt további kamatkedvezménnyel érhetjük el, ami 10 milliós hitelösszegnél 3,74% kamatot jelent.

Mint látható, használt lakás vásárlása esetén minden esetben alacsonyabb törlesztő részletet érünk el, ha fogyasztóbarát lakáshitelt választunk, jóllehet a kamatkülönbség nem olyan nagymértékű az utóbbi két példánál, mint rendszeres jóváírás vállalása nélküli konstrukció esetén.

Személyre szabott tájékoztatás díjmentesen!

Ha Ön is lakásvásárlás előtt áll, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése