Tisztelt Hitelnet!

Párom a volt élettársával 2008-ban jelzáloghitelt vett fel! Útjaik elváltak, a volt élettársától van egy közös gyerekük, aki után fizetés letiltással gyerektartást kap! A ház, amelyre a jelzáloghitelt felvették 50-50%-os tulajdonban van! A volt élettárs a jelzáloghitelnél, az ehhez kapcsolódó személyi kölcsönnél adóstársként szerepel! A bankszámla, amelyről a hiteleket vonják, közös, tehát ebben is társtulajdonos.

A probléma ott merült fel, hogy az adóstárs (volt élettárs) nem hajlandó fizetni, így egyedül nem bírja a párom a hitelt, ezért lassan 3. hónapja nincs fizetve! Az arcomba beleröhög, hogy őtőle nem fog a bank pénzt követelni, és ha fizetésletiltásra kerül a sor, csak tőlem fognak levonni pénzt! Meg, hogy ő nem kerül fel a KHR-re! Ez valóban így van? Vagy a Bank őt is megkeresi, később pedig a munkáltatóját?

Válaszukat előre is köszönöm.
Diána

Kedves Diána!

Az adóstárs ugyanolyan mértékben felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Mivel a szóban forgó jelzáloghitelt az Ön párja és annak egykori élettársa közösen vették fel, adós-adóstársként vesznek részt a hitelügyletben és a fedezetül bevont ingatlan is közös tulajdonuk, ezért a törlesztési kötelezettség őt ugyanúgy érinti, mint az Ön párját. A hitel visszafizetése tehát nemcsak az adós kötelezettsége.

Ha a nemfizetés összege eléri a mindenkori minimálbér összegét, időtartama pedig meghaladja a 90 napot, akkor a hitelszerződést felmondja a bank és mind az adós, mind az adóstárs adatai BAR listára (KHR) kerülnek negatív tartalommal. Ha végrehajtásra kerül a sor, akkor a jövedelmek is tilthatók.

Mivel Ön sem a hitelügyletben nem szerepel, sem a fedezeti ingatlannak nem tulajdonosa, illetőleg az adósnak nem is házastársa, véleményünk szerint a fizetés letiltás veszélye sem fenyegeti. Irodánk azonban végrehajtási ügyekkel nem foglalkozik, ezért a végrehajtás és fizetés letiltás menetéről nem tudunk Önnek pontos felvilágosítást adni. Javasoljuk egy végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértő megkeresését, aki választ tud majd adni a végrehajtással és fizetés letiltással kapcsolatos kérdésekre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A segítségét szeretném kérni. Arról lenne szó, volt élettársam 2009-ben felvett egy áruhitel személyi kölcsönt. (600 ezer Ft-ot), amit a szüleinek vett fel. Gyes alatt voltam, és én voltam az adóstárs. Már rég nem vagyunk együtt és kiderült nem fizette, és már 2 millió Ft összeget vonnak az én fizetésemből már 3 éve. Külföldön bujkált, Ő nem fizeti.
Azt szeretném megkérdezni, van-e rá mód, hogy ne tőlem tiltsák, vagy ha lejár, van esélyem beperelni? Mennyi esélyem lenne vele szemben? 2 gyereket nevelek és nagyon sokat tiltanak, a megélhetésünket kockáztatja.
Köszönöm.

Kaphatok-e hitelt? A jövedelem felét levonják, de örökséget kapok nemsokára Olaszországtól, ha kifizetem a dokumentumokat.

Tisztelt Címzett!
Szeretném megkérdezni, ha 10 évvel ezelőtti 3 tartozást vonnak a fizetésemből plusz a számlámból is. Tartozások 60-80-120 ezer forint, viszont a költség kb. 700 ezer forint. 3 hónapja vonják, még kb. 3 hónap.
Azt szeretném tudni, hogy jövőre hitelképes leszek-e? Mivel ezek tobb mint tízéves tartozások. Fogok tudni szabad felhasználású 5 millió forintos hitelhez jutni?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Szakértő!
Ahhoz, hogy a kérdéseimet megértsék, gondoltam jó, ha ismerik a háttértörténetet is. A szüleim házát elárverezték, nagyjából 1-2 évig ment a pereskedés, aminek az lett a vége, hogy nem az ő javukra döntöttek és elveszítettük a házunkat. Én ekkor már betöltöttem a 18. életévemet, de még nem fejezetem be a gimnáziumot, tehát tanultam, nem voltam keresőképes. Ennek ellenére, aki megvette a házunkat albérleti díjat követelt tőlünk visszamenőleg arra az időszakra, amíg folyt az ügy, tőlem is. Nem gondoltuk, hogy bármi baj lehet belőle, hiszen tanultam még, nem voltam keresőképes. Jelenleg 24 éves vagyok, 1 éve tiltják már a fizetésemet, a félállásomból, amiben az egyetem mellett dolgozok. Jelenleg egészségügyben dolgozok és a diploma megszerzést követően is ott fogok dolgozni nyilván lesz a teljes állásom mellett még részállásom is.
Kettő kérdésem lenne 1. Tilthatják-e a fizetésemet a részállásomból is úgy, hogy már a teljes állásos fizetésem 33%-át tiltják? 2. Vehetek-e fel szabad felhasználású hitelt a fennálló tartozás rendezésére, annak ellenére, hogy tiltják a fizetésemet?

Tisztelt Hitelnet!
Édesanyámmal közösen 2010-ben személyi kölcsönt vettünk fel. Én vagyok a tulajdonos, de ő mint adóstárs szerepel. Az összeget ő kapta, én csak felvettem, sajnos ezt bizonyítani nem tudom. De nem lett fizetve, így egy követelés kezelőhöz került az ügy. Anyagi helyzetem nem engedi, hogy ezt a hitelt is fizessem, akkor sem, ha tiltásra kerül a sor, ezt szeretném elkerülni.
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e mód arra, hogy Édesanyám is kivegye részét a hiteltörlesztésből, ha már mint adóstárs van jelen? És ha igen, hogy tehetem ezt meg, mit kellene hozzá tennem? Ez a hitel a CIB Banknál van, még nem áll tiltás alatt. Egy saját hitele miatt már tiltják a fizetését.
Előre is nagyon köszönöm segítségét!
Üdv: Csaba

Jelzáloghitelem van, amit fizetek régóta, de még csak a kamatot fizettem le. Mire számíthatok a bankban, ha azt mondom vigyék és árverezzék el a házamat? Ausztriai bejelentéssel dolgozok és onnan tilthatják a fizetésem?

OTP bank felmondta az 500.000 Ft-os személyi kölcsönömet. Ilyenkor a bank első lépésben a fizetésemre tiltást kér? Amúgy a CIB Bankra megy a fizetésem.
Segítségét előre is köszönöm.

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben gyesre és családi pótlékra adtak ki hitelt, de valamilyen oknál fogva nem tudjuk a havi törlesztő részletet fizetni és behajtásra kerülne a sor, azt le tudják vonni? Mivel minden banknál az van, hogy az nem a saját jövedelmünk, hanem a gyermeké. Ebben az esetben ráteheti-e a behajtó a kezét vagy mi lesz?
Válaszukat előre is köszönöm.
Mária

Páromnak van egy szóbeli megállapodása egy végrehajtóval, ami havi 41.000.-Ft/hó 12 hóra. 2014. január hótól egy más ügyből kifolyólag szintén végrehajtási ügy miatt fizetését 33 %-os letiltással terhelték. A 41.000.-Ft-ot természetesen havonta fizettük és erre jött egy letiltás a minimálbérből. A kb. 70.000.-Ft-os bérből hogyan lehetséges ezt a két összeget kifizetni? Közel 2 hónapja vagyok táppénzen, súlyos gerincproblémával. Kérdés az, hogy ezt a két végrehajtási összeget hogyan lehet ebből a keresetből fizetni és még megélni? (Albérletben lakunk, 35.000.-Ft + rezsi még terhel bennünket.)
Előre is köszönöm segítségüket és várom válaszukat mielőbb.
Köszönettel!
Margó

Tisztelt Hitelnet!
A problémám röviden az, hogy igényeltünk egy vásárlókártyát, amit fel is használtunk, majd fizettünk minden hónapban, persze nem tudtunk annyit, amennyit kellett volna. Tavaly augusztusban viszont kaptam egy levelet, hogy fix 33%-ot vonnak a fizetésemből. Ez havonta 18-20 ezer Ft között mozgott, de nem volt nekik elég. Majd mikor segítséget kértem azt mondták, ez egy hitelkártya, itt nem tudnak segíteni. Tegnap pedig kaptam egy sms-t, hogy attól hogy fizettem, felmondják a szerződést. Ma meg látom a bérpapíromon, hogy 29.000 Ft-ot utalt át a munkahelyem a banknak.
Annyi lenne a kérdésem, hogy kezdeményezhet-e a bank fizetésletiltást szerződésfelmondás előtt, és hogy így felkerülhetek-e az adósságlistára?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne: ha munkabéremből bizonyos összeg bírósági végrehajtó határozat nélkül kerül levonásra (pl. bank által), erről a munkáltatóm jogosult-e tudomást szerezni? Akár igen, akár nem a válasz, azt is szeretném tudni, mely jogszabályok rendelkeznek minderről.
Köszönettel: Regina

Kiskorú adóstárs vagy önálló jövedelemmel nem rendelkező adóstárs gyámhatósági engedéllyel történő megjelölése esetén az érintett adóstársakat milyen kötelezettség terheli? Nyári keresményüket, illetve esetleges későbbi szociális támogatásukat, illetve tanulmányi ösztöndíjukat érinti-e az adóstársi megjelölésük?
Miből nem lehet a banki adósságot törleszteni/levonni?
Üdvözlettel:
Gábor

7 éve elváltam. Közösen vettünk fel hitelt építésre, én adóstársként szerepelek. Jogerős ítélet született, hogy a volt férjem kifizet és a további hiteltörlesztést ö vállalja. Sajnos ez nem történt meg, így az én fizetésem 33%-át vonják. A jogerős ítélet nem lett széljegyre bejegyezve. Ha ez megtörtént volna, akkor is jogos lenne a levonás? Esetleg utólag be lehet jegyeztetni? Van valami megoldás a fizetés letiltás megszüntetésére? Hogyan kerülhetnék ki ebből az ördögi körből? Az én részem sem rendezte és a házban is ő lakik, én meg fizetek!
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy a bank közvetlenül a munkáltatómat kereste fel levélben, hogy vonják a fizetésem 33 %-át, de még a szerződés sem felmondva nincs, sem végrehajtásra kiadva.
Meg teheti-e a bank, hogy saját maga kérje a letiltást és a munkáltató le is vonja?
Válaszát köszönöm.

TISZTELT HITELNET!
Az lenne a kérdésem, hogy a behajtók vonhatnak-e a fizetésemből olyan céllal, ha a bankszámlám az OTP-nél -280 000 van. Minden hónap elején jön a fizetés, ami 98 000. Egyedülálló vagyok, nincs semmi jelentősebb kiadásom! A levonás egy hagyatéki tárgyalás végeredménye, ahol köteles részt kell kifizetnem, de egybe nem tudom!
Köszönöm a választ!

Ausztriában dolgozik a párom, visszamenőleg kaptunk 7500 Eurót a gyermekünk után. Volt a páromnak egy banki hitele, amit féléve fizetni nem tudtunk. A kifizető hely átutalta az összeget, viszont az elmaradásra való tekintettel csak 4500 Eurót tudunk felhasználni.
Kérdésem, hogy jogosan vette-e el a bank a gyermekem után járó ellátást?? Magyarországon a kislány után már 6 hónapja ellátatlan vagyok, ha továbbra is oda utalnak, akkor azt a pénzt sem fogom megkapni?? Ebben az esetben mi a teendőnk?? Hogyan tudnánk a kislány után járó juttatáshoz jutni? Jogosan járt-e el az Osztrák bank velünk szemben??
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel.

Tisztelt Hitelnet!
Rehabilitációt kapok a Nyugdíjintézettől. Van Provident és OTP hitelem, sajnos már nem tudok törleszteni. Dolgozni sem tudok (gerinctörés, combnyaktörés, stb.) 58 éves vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a járulékomat teljes mértékben letilthatják?
Üdv: Tibor

Fenti kérdést pár nappal ezelőtt fogalmaztam meg Önöknek. De a végső kérdésem az lett volna, hogy a párom volt élettársának is tiltásra kerülhet a fizetése? Elnézést kérek a fogalmazási hibákért!Továbbá nem részletes tájékoztatást szeretnék erről kérni, hanem egy eldöntendő kérdésre választ kapni, annak részletei nem érdekelnek!
Előre is köszönöm.