Fizetés letiltás hitel esetén

Tisztelt Hitelnet!

Párom a volt élettársával 2008-ban jelzáloghitelt vett fel! Útjaik elváltak, a volt élettársától van egy közös gyerekük, aki után fizetés letiltással gyerektartást kap! A ház, amelyre a jelzáloghitelt felvették 50-50%-os tulajdonban van! A volt élettárs a jelzáloghitelnél, az ehhez kapcsolódó személyi kölcsönnél adóstársként szerepel! A bankszámla, amelyről a hiteleket vonják, közös, tehát ebben is társtulajdonos.

A probléma ott merült fel, hogy az adóstárs (volt élettárs) nem hajlandó fizetni, így egyedül nem bírja a párom a hitelt, ezért lassan 3. hónapja nincs fizetve! Az arcomba beleröhög, hogy őtőle nem fog a bank pénzt követelni, és ha fizetésletiltásra kerül a sor, csak tőlem fognak levonni pénzt! Meg, hogy ő nem kerül fel a KHR-re! Ez valóban így van? Vagy a Bank őt is megkeresi, később pedig a munkáltatóját?

Válaszukat előre is köszönöm.
Diána

Kedves Diána!

Az adóstárs ugyanolyan mértékben felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Mivel a szóban forgó jelzáloghitelt az Ön párja és annak egykori élettársa közösen vették fel, adós-adóstársként vesznek részt a hitelügyletben és a fedezetül bevont ingatlan is közös tulajdonuk, ezért a törlesztési kötelezettség őt ugyanúgy érinti, mint az Ön párját. A hitel visszafizetése tehát nemcsak az adós kötelezettsége.

Ha a nemfizetés összege eléri a mindenkori minimálbér összegét, időtartama pedig meghaladja a 90 napot, akkor a hitelszerződést felmondja a bank és mind az adós, mind az adóstárs adatai BAR listára (KHR) kerülnek negatív tartalommal. Ha végrehajtásra kerül a sor, akkor a jövedelmek is tilthatók.

Mivel Ön sem a hitelügyletben nem szerepel, sem a fedezeti ingatlannak nem tulajdonosa, illetőleg az adósnak nem is házastársa, véleményünk szerint a fizetés letiltás veszélye sem fenyegeti. Irodánk azonban végrehajtási ügyekkel nem foglalkozik, ezért a végrehajtás és fizetés letiltás menetéről nem tudunk Önnek pontos felvilágosítást adni. Javasoljuk egy végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértő megkeresését, aki választ tud majd adni a végrehajtással és fizetés letiltással kapcsolatos kérdésekre.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Szeretném megkérdezni, ha 10 évvel ezelőtti 3 tartozást vonnak a fizetésemből plusz a számlámból is. Tartozások 60-80-120 ezer forint, viszont a költség kb. 700 ezer forint. 3 hónapja vonják, még kb. 3 hónap.
Azt szeretném tudni, hogy jövőre hitelképes leszek-e? Mivel ezek tobb mint tízéves tartozások. Fogok tudni szabad felhasználású 5 millió forintos hitelhez jutni?
Köszönöm a választ.

Kedves Évi!
Amennyiben visszafizetésre fog kerülni a teljes összeg, ezt követően célszerű lenne lekérnie az úgynevezet Saját hiteljelentést. Ezt bármelyik hitelintézetnél meg lehet tenni díjmentesen. Ha ebben az fog szerepelni, hogy saját maga rendezte a tartozást, akkor bankpartnereink egyikénél hitelképes lehet. Ha megvan a hiteljelentés, kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést i!

Tisztelt Szakértő! Ahhoz, hogy a kérdéseimet megértsék, gondoltam jó, ha ismerik a háttértörténetet is. A szüleim házát elárverezték, nagyjából 1-2 évig ment a pereskedés, aminek az lett a vége, hogy nem az ő javukra döntöttek és elveszítettük a házunkat. Én ekkor már betöltöttem a 18. életévemet, de még nem fejezetem be a gimnáziumot, tehát tanultam, nem voltam keresőképes. Ennek ellenére, aki megvette a házunkat albérleti díjat követelt tőlünk visszamenőleg arra az időszakra, amíg folyt az ügy, tőlem is. Nem gondoltuk, hogy bármi baj lehet belőle, hiszen tanultam még, nem voltam keresőképes. Jelenleg 24 éves vagyok, 1 éve tiltják már a… Továbbiak »

Kedves Réka!
Fizetés letiltás esetén sajnos nem tudunk Önnek megfelelő szabad felhasználású hitelkonstrukciót ajánlani, melyből rendezhető lenne a tartozás.
A fizetés letiltással kapcsolatban végrehajtási ügyekben jártas szakértő megkérdezését javasoljuk.

Tisztelt Hitelnet! Édesanyámmal közösen 2010-ben személyi kölcsönt vettünk fel. Én vagyok a tulajdonos, de ő mint adóstárs szerepel. Az összeget ő kapta, én csak felvettem, sajnos ezt bizonyítani nem tudom. De nem lett fizetve, így egy követelés kezelőhöz került az ügy. Anyagi helyzetem nem engedi, hogy ezt a hitelt is fizessem, akkor sem, ha tiltásra kerül a sor, ezt szeretném elkerülni. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e mód arra, hogy Édesanyám is kivegye részét a hiteltörlesztésből, ha már mint adóstárs van jelen? És ha igen, hogy tehetem ezt meg, mit kellene hozzá tennem? Ez a hitel a CIB Banknál van, még nem… Továbbiak »

Kedves Csaba!
Az ügyben jogi szakértő segítségét kérheti, irodánk ebben nem illetékes.

Jelzáloghitelem van, amit fizetek régóta, de még csak a kamatot fizettem le. Mire számíthatok a bankban, ha azt mondom vigyék és árverezzék el a házamat? Ausztriai bejelentéssel dolgozok és onnan tilthatják a fizetésem?

Kedves István!
A kényszer-értékesítés nem úgy működik, hogy Ön bemegy a bankba és azt mondja, hogy vigyék az ingatlant. A hitel nemfizetése esetén többszöri felszólítás után kerülhet felmondásra a hitelszerződés. Ekkor a tartozás tiltható az adós jövedelméből is. Csak a legvégső esetben következik az árverés. Ennek pontos menetéről a hitelnyújtó banknál vagy ilyen ügyekkel foglalkozó jogi szakértőnél érdeklődhet. Információnk szerint a fizetés külföldi munkaviszony esetén is tiltható a hitel nemfizetése esetén.

OTP bank felmondta az 500.000 Ft-os személyi kölcsönömet. Ilyenkor a bank első lépésben a fizetésemre tiltást kér? Amúgy a CIB Bankra megy a fizetésem.
Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Nándi!
Végrehajtási ügyekben nem vagyunk illetékesek, így a tartozás behajtásának menetéről végrehajtási szakértőnél érdeklődhet.

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben gyesre és családi pótlékra adtak ki hitelt, de valamilyen oknál fogva nem tudjuk a havi törlesztő részletet fizetni és behajtásra kerülne a sor, azt le tudják vonni? Mivel minden banknál az van, hogy az nem a saját jövedelmünk, hanem a gyermeké. Ebben az esetben ráteheti-e a behajtó a kezét vagy mi lesz?
Válaszukat előre is köszönöm.
Mária

Kedves Mária!
Irodánk végrehajtási kérdésekben nem illetékes, így a gyes és családi pótlék tiltása ügyében jogi szakértőhöz fordulhat. Egyébként gyesre és családi pótlékra pénzügyi partnereink egyike sem nyújt kölcsönt.

Páromnak van egy szóbeli megállapodása egy végrehajtóval, ami havi 41.000.-Ft/hó 12 hóra. 2014. január hótól egy más ügyből kifolyólag szintén végrehajtási ügy miatt fizetését 33 %-os letiltással terhelték. A 41.000.-Ft-ot természetesen havonta fizettük és erre jött egy letiltás a minimálbérből. A kb. 70.000.-Ft-os bérből hogyan lehetséges ezt a két összeget kifizetni? Közel 2 hónapja vagyok táppénzen, súlyos gerincproblémával. Kérdés az, hogy ezt a két végrehajtási összeget hogyan lehet ebből a keresetből fizetni és még megélni? (Albérletben lakunk, 35.000.-Ft + rezsi még terhel bennünket.)
Előre is köszönöm segítségüket és várom válaszukat mielőbb.
Köszönettel!
Margó

Kedves Margit!
Végrehajtási ügyekben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy ez ügyben azzal a végrehajtóval egyeztessenek, akivel a szóbeli megállapodásuk van.

Tisztelt Hitelnet! A problémám röviden az, hogy igényeltünk egy vásárlókártyát, amit fel is használtunk, majd fizettünk minden hónapban, persze nem tudtunk annyit, amennyit kellett volna. Tavaly augusztusban viszont kaptam egy levelet, hogy fix 33%-ot vonnak a fizetésemből. Ez havonta 18-20 ezer Ft között mozgott, de nem volt nekik elég. Majd mikor segítséget kértem azt mondták, ez egy hitelkártya, itt nem tudnak segíteni. Tegnap pedig kaptam egy sms-t, hogy attól hogy fizettem, felmondják a szerződést. Ma meg látom a bérpapíromon, hogy 29.000 Ft-ot utalt át a munkahelyem a banknak. Annyi lenne a kérdésem, hogy kezdeményezhet-e a bank fizetésletiltást szerződésfelmondás előtt, és… Továbbiak »

Kedves Edit!
Jogi kérdésekben irodánk nem illetékes, ezzel kapcsolatban végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértő megkeresését javasoljuk!
Fizetésletiltás, felmondott hitelszerződés esetén adati negatív tartalommal felkerülnek a BAR listára.

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne: ha munkabéremből bizonyos összeg bírósági végrehajtó határozat nélkül kerül levonásra (pl. bank által), erről a munkáltatóm jogosult-e tudomást szerezni? Akár igen, akár nem a válasz, azt is szeretném tudni, mely jogszabályok rendelkeznek minderről.
Köszönettel: Regina

Kedves Regina!
Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy a fizetés letiltás kérdésében keressen meg egy jogi szakértőt!

Kiskorú adóstárs vagy önálló jövedelemmel nem rendelkező adóstárs gyámhatósági engedéllyel történő megjelölése esetén az érintett adóstársakat milyen kötelezettség terheli? Nyári keresményüket, illetve esetleges későbbi szociális támogatásukat, illetve tanulmányi ösztöndíjukat érinti-e az adóstársi megjelölésük?
Miből nem lehet a banki adósságot törleszteni/levonni?
Üdvözlettel:
Gábor

Kedves Gábor!
A kiskorú adóstárs jövedelemmel nem felel a kölcsön visszafizetéséért. Azzal kapcsolatban, hogy későbbi jövedelmét az adóstársi szerep mennyiben érintheti, illetékes jogi szakértő véleményét kellene megkérdezni.

7 éve elváltam. Közösen vettünk fel hitelt építésre, én adóstársként szerepelek. Jogerős ítélet született, hogy a volt férjem kifizet és a további hiteltörlesztést ö vállalja. Sajnos ez nem történt meg, így az én fizetésem 33%-át vonják. A jogerős ítélet nem lett széljegyre bejegyezve. Ha ez megtörtént volna, akkor is jogos lenne a levonás? Esetleg utólag be lehet jegyeztetni? Van valami megoldás a fizetés letiltás megszüntetésére? Hogyan kerülhetnék ki ebből az ördögi körből? Az én részem sem rendezte és a házban is ő lakik, én meg fizetek!
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy a bank közvetlenül a munkáltatómat kereste fel levélben, hogy vonják a fizetésem 33 %-át, de még a szerződés sem felmondva nincs, sem végrehajtásra kiadva.
Meg teheti-e a bank, hogy saját maga kérje a letiltást és a munkáltató le is vonja?
Válaszát köszönöm.

TISZTELT HITELNET!
Az lenne a kérdésem, hogy a behajtók vonhatnak-e a fizetésemből olyan céllal, ha a bankszámlám az OTP-nél -280 000 van. Minden hónap elején jön a fizetés, ami 98 000. Egyedülálló vagyok, nincs semmi jelentősebb kiadásom! A levonás egy hagyatéki tárgyalás végeredménye, ahol köteles részt kell kifizetnem, de egybe nem tudom!
Köszönöm a választ!

Ausztriában dolgozik a párom, visszamenőleg kaptunk 7500 Eurót a gyermekünk után. Volt a páromnak egy banki hitele, amit féléve fizetni nem tudtunk. A kifizető hely átutalta az összeget, viszont az elmaradásra való tekintettel csak 4500 Eurót tudunk felhasználni.
Kérdésem, hogy jogosan vette-e el a bank a gyermekem után járó ellátást?? Magyarországon a kislány után már 6 hónapja ellátatlan vagyok, ha továbbra is oda utalnak, akkor azt a pénzt sem fogom megkapni?? Ebben az esetben mi a teendőnk?? Hogyan tudnánk a kislány után járó juttatáshoz jutni? Jogosan járt-e el az Osztrák bank velünk szemben??
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel.

Tisztelt Hitelnet!
Rehabilitációt kapok a Nyugdíjintézettől. Van Provident és OTP hitelem, sajnos már nem tudok törleszteni. Dolgozni sem tudok (gerinctörés, combnyaktörés, stb.) 58 éves vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a járulékomat teljes mértékben letilthatják?
Üdv: Tibor

Fenti kérdést pár nappal ezelőtt fogalmaztam meg Önöknek. De a végső kérdésem az lett volna, hogy a párom volt élettársának is tiltásra kerülhet a fizetése? Elnézést kérek a fogalmazási hibákért!Továbbá nem részletes tájékoztatást szeretnék erről kérni, hanem egy eldöntendő kérdésre választ kapni, annak részletei nem érdekelnek!
Előre is köszönöm.


32
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x