Finanszírozási formák hitelfelvétel esetén

Szabad felhasználású vagy lakáscélú hitelfelvétel esetén a pénzintézetek a hiteligénylők jövedelmétől függően különböző finanszírozási formákat hoztak létre. Minden finanszírozási forma jövedelemhez kötött, ám az egyes kategóriákba történő besorolás a jövedelem és a törlesztő részlet meghatározott aránya alapján történhet.

Tehát amennyiben az Ön jövedelme nem felel meg azon feltételeknek, melyet a bank az egyik kategória esetén támaszt, akkor nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kaphat hitelt, csupán a következő kategóriába kerül besorolásra, ami azzal járhat, hogy a hitelkamat némileg magasabb, mint a kedvezőbb kategória esetén.

A bankok által megállapított jövedelmi kategóriák között nincsen jelentős kamatkülönbség, az eltérés általában csekély mértékű. Ez persze függ a felvenni kívánt hitel összegétől is, hiszen minél magasabb kölcsönösszegről van szó, a törlesztő részlet összegében annál nagyobb eltérés tapasztalható egy-egy jövedelmi kategória között.

Az egyes jövedelmi kategóriákat illetően nem csupán kamatban lehet eltérés, hanem a finanszírozási hányadban is. Vagyis a legkedvezőbb besorolás esetén nyújtanak a pénzintézetek – a fedezetül felajánlott ingatlan értékéhez képest – legnagyobb arányban kölcsönt. Amennyiben a hitelbírálat során Ön nem a legkedvezőbb kategóriába kerül, akkor kisebb arányú hitelre lehet jogosult.

Hogy melyik hitelügylet esetén, konkrétan mekkora kamatláb és milyen finanszírozási arány mellett juthat Ön hitelhez, az a pontos adatok (háztartás jövedelme, kiadásai, meglévő hiteltörlesztések havi összege, hitelösszeg, ingatlanérték) alapján számolható ki. Ennek meghatározására a Hitelnet irodáiban és Partnereinél is van lehetőség előzetes hitelbírálat formájában.

A finanszírozási formák között meg kell említeni azt a típust is, mely esetén az adott bank akár a hitelbiztosítéki érték 100%-áig is nyújt hitelt. Erre ma már csak néhány pénzintézetnél van lehetőség, szigorú jövedelemvizsgálat mellett. Ennél a finanszírozási formánál is figyelembe kell venni azonban azt a jogszabályt, amely minden jelzálog alapú hitel finanszírozási hányadára vonatkozik:

Előfordulhat, hogy néhány pénzintézet kamat és finanszírozási arány tekintetében különbséget tesz a szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitel között. A hitelezési gyakorlat szerint ilyen esetben a szabad felhasználású kölcsönökhöz képest lakáscélú jelzáloghiteleknél alacsonyabb a kamatláb és magasabb a finanszírozási arány.

Ha szeretné megtudni, hogy az egyes finanszírozási formákban az ingatlan milyen mértékben terhelhető, mekkora az aktuális kamatláb és havi törlesztés, akkor kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x