Szabad felhasználású vagy lakáscélú hitelfelvétel esetén a pénzintézetek a hiteligénylők jövedelmétől függően különböző finanszírozási formákat hoztak létre. Minden finanszírozási forma jövedelemhez kötött, ám az egyes kategóriákba történő besorolás a jövedelem és a törlesztő részlet meghatározott aránya alapján történhet.

Tehát amennyiben az Ön jövedelme nem felel meg azon feltételeknek, melyet a bank az egyik kategória esetén támaszt, akkor nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kaphat hitelt, csupán a következő kategóriába kerül besorolásra, ami azzal járhat, hogy a hitelkamat némileg magasabb, mint a kedvezőbb kategória esetén.

A bankok által megállapított jövedelmi kategóriák között nincsen jelentős kamatkülönbség, az eltérés általában csekély mértékű. Ez persze függ a felvenni kívánt hitel összegétől is, hiszen minél magasabb kölcsönösszegről van szó, a törlesztő részlet összegében annál nagyobb eltérés tapasztalható egy-egy jövedelmi kategória között.

Az egyes jövedelmi kategóriákat illetően nem csupán kamatban lehet eltérés, hanem a finanszírozási hányadban is. Vagyis a legkedvezőbb besorolás esetén nyújtanak a pénzintézetek – a fedezetül felajánlott ingatlan értékéhez képest – legnagyobb arányban kölcsönt. Amennyiben a hitelbírálat során Ön nem a legkedvezőbb kategóriába kerül, akkor kisebb arányú hitelre lehet jogosult.

Hogy melyik hitelügylet esetén, konkrétan mekkora kamatláb és milyen finanszírozási arány mellett juthat Ön hitelhez, az a pontos adatok (háztartás jövedelme, kiadásai, meglévő hiteltörlesztések havi összege, hitelösszeg, ingatlanérték) alapján számolható ki. Ennek meghatározására a Hitelnet irodáiban és Partnereinél is van lehetőség előzetes hitelbírálat formájában.

A finanszírozási formák között meg kell említeni azt a típust is, mely esetén az adott bank akár a hitelbiztosítéki érték 100%-áig is nyújt hitelt. Erre ma már csak néhány pénzintézetnél van lehetőség, szigorú jövedelemvizsgálat mellett. Ennél a finanszírozási formánál is figyelembe kell venni azonban azt a jogszabályt, amely minden jelzálog alapú hitel finanszírozási hányadára vonatkozik:

Előfordulhat, hogy néhány pénzintézet kamat és finanszírozási arány tekintetében különbséget tesz a szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitel között. A hitelezési gyakorlat szerint ilyen esetben a szabad felhasználású kölcsönökhöz képest lakáscélú jelzáloghiteleknél alacsonyabb a kamatláb és magasabb a finanszírozási arány.

Ha szeretné megtudni, hogy az egyes finanszírozási formákban az ingatlan milyen mértékben terhelhető, mekkora az aktuális kamatláb és havi törlesztés, akkor kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése