Tisztelt Szakértő!

Ezúton szeretném segítségét kérni, mint egy hitelekhez hozzá nem értő személy az alábbi kérdésekkel kapcsolatban.

Én és a párom szeretnénk lakást vásárolni (használt ingatlan 8 millió alatt). Folyamatosan tartalékolunk önerőt, már most 1 millió forinttal rendelkezünk. A probléma, hogy én most váltottam munkahelyet és jelenleg álláskeresési járadékban részesülök, és csak december 01-től leszek 122.000 Ft-tal, azaz a garantált bérminimummal bejelentve. A párom meg csak 4 órába van bejelentve. Ami sajnos nem tükrözi a mi keresetünket. Tavasszal terveznénk a lakás vásárlást.

A kérdés az: milyen lehetőségeink vannak, milyen összegű hitelt kaphatnánk, a növekedő önerőnk mellett, ami addigra 2 milliót is elérheti? Úgy, hogy nekem tavasszal meg lesz a bejelentett 3 hónapos munkaviszonyom, de ha ő csak 4 órát tud felmutatni hivatalosan, az elég nekünk egy olyan hitelre, amiből egy maximum 8 millió értékű ingatlant vásárolhatunk? És ha elérnénk, hogy a páromat teljes munkaidős foglalkozásban jelentség be nagyobb bérrel?

Bocsánat a sok zavaros kérdésért. És előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel: Andrea

Kedves Andrea!

Lakáshitel felvételéhez legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonynak meg kell lenni a jelenlegi munkahelyen úgy, hogy a munkavállaló próbaideje már lejárt. Az igazolt jövedelem összegének el kell érni a mindenkori, 8 órás minimálbér összegét. Ilyen feltételek mellett piaci kamatozású lakásvásárlási hitel igénylésére van lehetőség. Ahhoz, hogy államilag támogatott lakáshitel igényelhető legyen - házastársak, élettársak igénylése esetén - legalább az egyik félnek rendelkeznie kell minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, melyben maximum 15 nap megszakítás lehet. A TB jogviszony 4 órás bejelentés esetén is fennáll.

Lakáshitelt tehát akkor igényelhetnek, ha fenti előírások teljesülnek. Az Ön igazolt jövedelme mellett a 4 órás bejelentésből származó kereset szintén figyelembe vehető jövedelemvizsgálat során. Arról, hogy kettejük igazolt jövedelmével mekkora összegű lakáshitelt tudnak felvenni, Szakértőink tudják megmondani az előzetes hitelbírálat elvégzése után. A jövedelemvizsgálatnál meg kell felelni annak a feltételnek, hogy a lakáshitel - és esetlegesen meglévő egyéb hiteltartozás - havi törlesztő részlete nem haladhatja meg igazolt jövedelmük 50%-át.

8 millió forint értékű lakásra - törvényi előírás alapján - maximum 80% hitel adható, de a bankok tényleges finanszírozási aránya ennél általában kisebb. A maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja a jövedelemvizsgálat eredménye. Magasabb bejelentett munkabér esetén magasabb összegű hitelhez juthatnak. Fészekrakó hitel keretében a lakás forgalmi értékének maximum 70%-a vehető fel.

Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, hogy a fészekrakó hitel hogyan alakul házépítés esetén? Minek kell a személyeknek, illetve az épülő háznak megfelelni?