Tisztelt Szakértő!

Párommal lakásbővítési hitelt szeretnénk felvenni. Örököltem egy 60 nm-es ingatlant, melyhez a terveink szerint 70 nm-t bővítenénk. Sajnos az ingatlan nem összkomfortos, így CSOK kizárva.

Jelenleg én GYED-en vagyok itthon és van egy fennálló diákhitel szerződésem, melyet még aktív hallgatói jogviszonyom miatt nem kell törlesztenem. Páromnak 10 éve van munkaviszonya és egy 28.000 Ft személyi kölcsön törlesztője, mely mindig pontosan van fizetve, fizetési elmaradásunk nincs. Ő lenne az adós, én pedig az adóstárs. Kettőnk bevétele 290 ezer forint. Az ingatlan 100%-ban az én tulajdonomban van.

Kérdésem, hogy mivel én a gyed miatt nem lehetek hitelfelvevő, így párom lenne az, én pedig mint adóstárs. Kell-e neki tulajdonnal rendelkeznie az ingatlanban?
Ön szerint van esélyünk ingatlanfedezetű hitelre, ha mindketten szereplünk a KHR-ben, de nem negatív adatokkal?

Örökléskor 12 millió forintra becsülték az ingatlant és a bővítésre 15 millió forintos árajánlatot kaptunk. Önerő vajon mennyi szükséges a hitelhez? Pótingalant is tudunk bevonni szükség esetén a hitelbe. Valamint ugye mivel bővítési hitelt szeretnénk, jól tájékozódtam, hogy ebben az esetben az ingatlan jövőbeni értékét veszik figyelembe fedezetként.

Válaszát előre is köszönöm!
Emese

Kedves Emese!

A meglévő kölcsön nem jelent automatikusan kizáró okot újabb hitelfelvételnél, ha az szerződésszerűen törlesztett és nincsen elmaradás. A KHR ma már nemcsak a negatív információkat tartalmazza, az is látható a rendszerben, hogy az ügyfélnek van-e meglévő hitele, s ha igen, mekkora a hitelösszeg és mennyi a havonta fizetendő törlesztő részlet összege. Az újabb hiteligénylés során a bankok ezekkel a meglévő hiteltörlesztésekkel is kalkulálnak, tehát a jövedelemvizsgálatot ezek figyelembevételével végzik el. Feltétel, hogy a meglévő és felvenni kívánt hitelek havi törlesztése – nettó 400.000 Ft alatti kereset esetén – nem lehet több igazolt nettó jövedelmük 50%-ánál. A jövedelemvizsgálatot Szakértőink a szükséges dokumentumok benyújtásával díjmentesen elvégzik, s ezt követően már pontos tájékoztatást tudunk nyújtani az elérhető bővítési hitelekről.

Párjának nem szükséges tulajdonrésszel rendelkeznie a bővítendő ingatlanban piaci kamatozású lakáshitel igénylésénél, illetve ha nem kapcsolódik CSOK igénylés az ügylethez. Bővítéshez akkor is igényelhető egyébként CSOK, ha a bővítendő ingatlan nem összkomfortos, elegendő, ha komfortos. Erről bővebben ITT tájékozódhat. Ebben az esetben viszont valamekkora tulajdonrészt párjának is szereeznie kell még a bővítés megkezdése előtt.

A maximálisan felvehető hitel összegét bővítés esetén a bankok többsége valóban az ingatlan jövőbeni értékéből kiindulva állapítja meg. Az esetlegesen szükséges önerő mértékéről készséggel tájékoztatjuk az előzetes hitelbírálat elvégzése után. Ez és a teljes körű hitel (és CSOK) ügyintézés irodáinkban díjmentes! Ehhez első körben kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése