Tisztelt Szakértő?!

Több mint egy hete próbáltam kérdést kapni az alábbiakra:

2016. október 28-án adtuk be a CSOK kérelmünket 10 + 10 + 5 millió ÁFA-ra. Leszerződtünk több vállalkozóval a munkálatokra (nem generálba építkezünk). Saját erőből ősszel az alapig elkészült a házunk és a fagyok miatt nem tudták a mai napig még folytatni az építkezést. Közben a bank megállapította a támogatásokat és megkötöttük a szerződéseket.

A Korm. rendelet előírja, hogy a támogatási kérelem benyújtásától számított 6 hónapon belül meg kell történnie az első részlet kifolyósításának, különben – ha a kérelmezőnek FELRÓHATÓ – elveszti a felveendő hitel kamattámogatására való jogosultságát. Ez a határidő április 28. Az első részlet a 40 %-os készültségnél kerülhet kifolyósításra.

Az NGM tájékoztató kitér egy pár fel nem róható körülményre, de erre nem. Felróható-e, ha a rossz idő miatt nem tudja a vállalkozó áprilisra tető alá rakni az épületet? A bank nem nyilatkozik erről csak annyit, hogy lehetőleg legyen kész, nehogy ebből probléma adódjon. Szerintem ez a szabály nagyon NEM KÖZTUDOTT. Ha tudtuk volna – esetleg a Bank mondta volna, hogy a tél miatt ebből adódhat probléma – biztos csak 1-2 hónappal később adjuk be a kérelmet, hogy a telet és az adódható problémát kizárjuk.

Köszönöm.
László

(Esetleg azt is megírhatják, hogy fogalmuk sincs róla és érdeklődjek továbbra is a banknál, ami már megtörtént, mint a többi kérdésre amire nem tudnak válaszolni.)

Kedves László!

Számos gyakorlati kérdés merül fel, amire a CSOK rendelet nem ad egyértelmű választ. Ilyen az ön által felvetett kérdés is. Az ügyfelek korrekt tájékoztatása érdekében azon kérdések megválaszolása előtt, melyeket nem szabályoz egyértelműen a rendelet, igyekszünk több forrásból is utánanézni, ami hosszabb időt is igénybe vehet. Ez azért is fontos, mert többször tapasztaltuk, hogy egy-egy rendelkezés kapcsán eltérő állásponton volt egy-egy hitelintézet, ami egy egységes szabályozás lévén – CSOK rendelet – nem volna lehetséges.

Adott kérdés esetére – elveszítheti-e a támogatott személy a kamattámogatásra való jogosultságát, ha az időjárási viszontagságok miatt nem kerül sor 6 hónapon belül a hitelfolyósításra – az NGM állásfoglalás valóban nem tér ki. Az általunk eddig megkérdezett bankfiókoknál még nem merült fel ez a kérdés, ezért konkrét válasz helyett az alábbi tájékoztatásokat kaptuk: a bank mérlegeli, hogy a késedelem felróható-e a támogatott személynek. Ha nem, akkor nincs akadálya a 6 hónapon túli első részfolyósításnak. Véleményünk szerint a rossz időjárás miatti késeledelem nem róható fel a támogatott személynek. Ha tehát emiatt kerülne megvonásra a kamattámogatásra való jogosultság, érdemes volna a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulni a jogosultság megállapítását kérve.

Van olyan hitelintézet, ahol létezik egy nyomtatvány kimondottan ilyen esetekre, melyen a támogatott személyek kijelentik, hogy a kölcsön folyósítása – a 6 hónapos határidőn belül – előreláthatóan mely okok miatt nem kezdődhet meg, valamint nyilatkoznak arról, hogy az adott okok részükre nem felróható okok, az építkezés folytatása tekintetében úgy jártak el, ahogy az az adott helyzetben elvárható, így a kamattámogatásra való jogosultságuk fennáll.

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni Önöknek válaszunkkal. Amennyiben az érintett hitelintézettől konkrét választ kapnak kérdésükre, örömmel vennénk, ha megosztanák olvasóinkkal, ezzel segítve a hasonló cipőben járó igénylőket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése