Felmondott hitel kiváltható az ingatlanfedezet családon belüli eladásával?

Tisztelt Szakértők!

Ingatlanomat szeretném idegen kezektől menteni. Bedőlt svájci frankos hitelem következtében hamarosan felmondják hitelemet. Felmondott fogyasztási hiteleim is az ingatlanomra lettek terhelve. Összesen 11 hitelem van (adóstárs, személyi kölcsön stb.), amelynek értéke 9,2 millióra rúg a legutóbbi kiértesítés szerint, amit a végrehajtótól kaptam. A házvásárlási svájci frankos hitel teljességében lenulláz. 36-ról 85 ezerre rúg a törlesztője. A bank követelése 4 millió forint a 9,2 millió fölött még pluszban.

Családon belül szeretnénk megoldani megvásárlással. Összesen mennyi pénzre lenne szükségünk?
Kell-e önerő és ki lehetne jó alanya a megvásárlásnak?

Köszönöm előre is válaszukat.
Kata

Kedves Kata!

A bankok felmondott hitellel terhelt ingatlanra is nyújtanak lakásvásárlási kölcsönt. Ekkor a vevő által felvett lakáshitelt nem az eladónak folyósítja a hitelnyújtó, hanem – a fennálló tartozásokról kiadott hivatalos banki igazolás alapján – a jelzálogjogosultak kapják meg az összeget.

Piaci kamatozású lakáshitel igénylése esetén nincsen olyan előírás, mely szerint a vevő az eladónak ne lehetne akár közeli hozzátartozója, tehát a családon belüli lakásvásárlás is megoldható. Ehhez azonban több kritériumnak is meg kell felelni.

Azt a leírtakból tudjuk, hogy összesen (4 millió + 9,2 millió) 13,2 millió Ft-ra lenne szükség valamennyi tartozás kiegyenlítésére. Kérdés az, hogy mennyi az ingatlan tényleges értéke? A hitel összege ugyanis nem haladhatja meg a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Az ingatlan értékének megállapítását a választott pénzintézet értékbecslője végzi. Az lehetséges, hogy az ingatlan értéke több, mint a vételára. Adódhat ugyanis olyan helyzet – például jelen esetben – amikor az ingatlan tulajdonosa áron alul is értékesíti a fedezetet azért, hogy tartozásait vissza tudja fizetni. Azt tehát, hogy kell-e önerő, illetve mennyi önerő szükséges adott esetben, fenti információk ismeretében tudják Szakértőink meghatározni.

A lakásvásárlási hitel felvétele szempontjából az a személy lenne megfelelő, aki a rendelkezik a hitelfelvételhez szükséges jövedelemmel. Piaci kamatozású lakáshitel felvételéhez már elegendő lehet a 3 hónapos munkaviszony is a jelenlegi munkahelyen, ha az adós próbaideje már lejárt. A bank által elvárt minimális jövedelem összegét az is befolyásolja, hogy az adósnak van-e már meglévő hitele. Ilyen esetben az újabb hitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet csökkenti a meglévő kölcsön után fizetett törlesztő részlet. További feltétel, hogy az adós adatai negatív tartalommal nem szerepelhetnek a KHR-ben (BAR lista).

Mivel a hiányzó adatok nélkül nem tudunk konkrét hitelajánlatot készíteni Önnek, mindenek előtt tekintse meg legkedvezőbb ajánlatainkat, és javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat vagy vegye fel személyesen a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebb eső Hitelnet irodával! Irodáink elérhetőségét IDE kattintva tekintheti meg. Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére a továbbiakban!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem elég bonyolult dolog. A Szüleim ingatlanáról van szó. Jelenleg árverezés alatt áll. A hitelek miatt már letiltás van a fizetésükön a Szüleimnek. A kérdés az lenne, hogy ezt a hitelt át lehet-e másra ruházni? Vagy éppen az ingatlant? De azt még hozzá kell tennem, hogy ez az ingatlan egy közös udvaron van egy másik ingatlannal, az pedig a Nagymamámé.

Kedves Renáta!
A hitelátvállalás ügyében a hitelnyújtó bankot, az ingatlan átruházásával kapcsolatban pedig ingatlanjogi szakértő megkeresését javasoljuk Önöknek!


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x