Tisztelt Hölgyem/Uram!

3 gyermekünk van (2, 7 és 11 évesek). Jelenleg saját lakásban élünk, aminek 1/1 hányadú tulajdonosa vagyok. A férjemmel szeretnénk nagyobb házat vásárolni. A szocpolt részben felhasználtuk: 1. gyermek: 450 ezer Ft, 2. gyermek: 750 ezer Ft, a 3. gyermekre még nem. Van Fundamenta megtakarításunk, ezt jelenleg is rendszeresen fizetjük. A jövedelmünk együttesen meghaladja a havi 500 ezer Ft-ot, mindkettőnknek határozatlan idejű szerződésünk van a munkahelyünkön, ahol több éve dolgozunk. Hiteleink összege, havonta 200 ezer Ft (lakás-, autó-, személyi hitelek).

A kérdésem az lenne, hogy mennyi az esélye annak, hogy lakáshitelhez jussunk úgy, hogy nekem van egy 2014. december óta felmondott diákhitel szerződésem, melyet a Diákhitel Központtal megállapított havi rendszerességgel fizetek? Elmaradásom nincs, minden hónapban átutalásra kerül a kért összeg. Illetve, nem tudom, hogy a felmondott szerződés azt jelenti, hogy negatív KHR listán szerepelek? A megvásárolni kívánt ház lakáshitele a férjem nevén lenne, mert ő rendelkezik nagyobb bevétellel.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anikó

Kedves Anikó!

A diákhitel felmondásakor az Ön adatai negatív információval bekerültek a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) és a teljes tartozás megfizetéséig aktív státuszban szerepelnek. A tartozás megfizetését követően teljesítéssel lezárják az ügyletet. Ezt követően további egy évig passzív státuszban jelenik meg a negatív információ, majd az egy év letelte után kerül végleges törlésre. Aktív és passzív KHR esetén a bankok elutasítják a hitelkérelmet, kivéve bankpartnereink egyikét, ahol legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén van lehetőség lakáshitel felvételére. A többi pénzintézetnél akkor oldható meg lakáshitel felvétele, ha az 1 év passzív státusz is lejár.

A férje Ön nélkül csak házassági vagyonjogi szerződéssel tudna lakáshitelt felvenni, de a bankok ez esetben is vizsgálják a házastárs KHR státuszát és a negatív információ akadályt jelent. Ez alapján lakáshitel felvételére legkorábban akkor lenne lehetőségük, ha az Ön negatív státusza véglegesen törlésre kerül a KHR-ből vagy eléri legalább a 6 havi passzív státuszt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése