Tisztelt Hitelnet!

Új építésű, de félkész házat vásárolnánk 7 millió Ft-ért. 5 millió Ft megtakarításunk van. 5 millió Ft-ot szeretnénk felvenni a vásárláshoz, és a házépítés befejezéséhez.

Azt szeretném megtudni, hogy a félkész házat figyelembe veszik-e esetleg jelzálognak, illetve milyen hitel igényelhető a félkész házra?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Laci

Kedves Laci!

A pénzintézetek kínálatában megtalálható a félkész ingatlan finanszírozására nyújtott lakáshitel. A hitelkonstrukció keretében a vételár kiegyenlítéséhez és a ház befejezéséhez egyaránt igénybe kell venni a kölcsönt, mint ahogy azt Önök is szeretnék.

A hitel fedezeteként elfogatható a hitelcél szerinti ingatlan, vagyis jelzálogfedezetként a félkész ház bevonható. Amennyiben az adott ingatlan elbírja a felvenni kívánt hitelösszeget, akkor további ingatlan bevonása nem szükséges. Egy épülő ingatlan - az igénylők igazolt jövedelmétől függően - a várható jövőbeni értékének legfeljebb 80%-áig hitelezhető. 5 millió forint felvételéhez - bár nem ismerjük valamennyi részletet - valószínűleg kellő fedezetet nyújt a célingatlan.

A félkész ház finanszírozásához piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel egyaránt igényelhető. A kamattámogatás a futamidő első 5 évére vonatkozik, ezt az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosítja. A támogatott időszak lejárata után a kölcsön piaci kamatozásúvá válik. Ekkor a havonta fizetendő törlesztés összegét az aktuális piaci kamatok fogják meghatározni. Van olyan bankpartnerünk, ahol a 20 éves kamattámogatású hitel is elérhető!

Az államilag támogatott lakáshitelnek szigorúbb feltételei vannak, mint a piaci kamatozásúnak, melyet kormányrendelet rögzít. A kamattámogatott lakáshitelek igénylési feltételeiről honlapunkon IDE kattintva részletes leírást talál.

A piaci kamatláb mellett, illetve állami kamattámogatással nyújtott lakáshiteleket online lakáshitel kalkulátorunk segítségével otthonról is gyorsan és egyszerűen összehasonlíthatják. Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő lakáshitelek ismertetésében Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre. Ajánlatkérésüket elküldve személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önöknek.

Amit még elöljáróban érdemes megemlíteni, támogatott hitelkonstrukció igénybevétele esetén a teljes költségvetés 70%-áról számlát kell bemutatni a hitelfolyósító pénzintézetnek, tehát esetlegesen még korábban, az eladó nevére kiállított számlákra is szükség lehet.

Amennyiben további kérdéseik lennének, forduljanak bizalommal Hitelszakértőinkhez akár telefonon, akár személyesen is. A lakóhelyükhöz legközelebb található Hitelnet irodáról IDE kattintva tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy egy saját önerőből felépített félkész ház, beleszámít-e egy lakáshitelbe, mint önerő? Valamint ilyenkor elég a banknak egy költségvetés az elkészült munkákról, vagy számlával is igazolni kell?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlöm.
Alexandra

Tisztelt Hitelnet,
Segítségükre lenne szükségem a következő ügy tisztázása érdekében.
Férjemmel jelenleg egy építés alatt álló szerkezetkész családi házat szeretnénk vásárolni magánszemélytől. A félkész ház (falak+ tető) + telket önerőből vásárolnánk meg. Építési engedély 2016ban lett kiadva. Magánszemélytől megvásárolnánk ezt a félkész házat és a CSOK segítségével szeretnénk befejezni az építkezést. (használatbavételi engedély nincs)
A 10+10 milliós állami támogatás igényelhető ez esetben eddigi tájékozódásom alapján.
A számlákkal vagyunk egy kissé bajban, mivel a tulajnak nem volt szándéka eladni ezt a házat, viszont most kénytelen megválni tőle és a számlák meg nincsenek meg. Ha mi a párommal a 10+10 milliós állami támogatást megigényeljük és minden kiadásról a számlákat megőrizzük és bemutatjuk, elegendő ez az igényléshez vagyis, hogy a 70% elvárás teljesüljön? (a ház megvételét önerőből szeretnénk)
Várom megtisztelő válaszukat.

47 évesen, közel húsz éve azonos munkahelyen dolgozom. Rendelkezem egy lejárt Lakáselőtakarékossági szerződéssel és némi megtakarítással. Szeretnék megvásárolni egy félkész ingatlant, melynek az ára 4 millió Ft, melynek a felével rendelkezem. A ház befejezéséhez viszont még szükségem lenne 5 millió Ft-ra.
Szempont még, hogy a közeljövőben (1 éven belül) várok egy jelentősebb összeget, mellyel ha megérkezik, szeretném kiváltan vagy jelentős mértékben csökkenteni esetlegesen a hitelemet.
Milyen megoldást javasolnak?
Köszönettel várom válaszukat.
Üdvözlettel.
Judit

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy meglévő 3 gyermekünk van. Magánszemélytől vásárolt félkész, szerkezetkész ház befejezéséhez illetve vásárlásához, felvehető-e a 10.000.000 CSOK? Az építési engedély 2010 után lett kiadva, sem használatbavételi, sem lakhatási nincs rajta.
Válaszukat köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy meglévő 3 gyermekünk van. Magánszemélytől vásárolt félkész, szerkezetkész ház befejezéséhez illetve vásárlásához, felvehető-e a 10.000.000 CSOK? Az építési engedély 2010 után lett kiadva, sem használatbavételi, sem lakhatási nincs rajta.
Válaszukat köszönöm.