Az ingatlanlízing egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban, aminek az egyik oka az, hogy jogszabályban meghatározott finanszírozási aránya magasabb, mint a lakáshitelek finanszírozási hányada.

Az ingatlanlízing finanszírozási formái a következők:

  • Új lakás lízing
  • Használt lakás lízing
  • Szabad felhasználású lízing

E lízingtermékek forintban és euróban egyaránt igényelhetők legfeljebb 35 éves futamidőre. Lízing esetén a finanszírozásnak nincsen pénzintézet által meghatározott maximális finanszírozási hányada, azonban 2010. március 1-től kormányrendelet határozza meg az ingatlanlízing finanszírozási arányát is, mely a következőképpen alakul:
[ad#maxhitel lizing]
[ad#Devizanem lakáslízing]
A lakáslízing lényege, hogy a lízingcég az ingatlan tulajdonjogát fenntartja magának a futamidő lejáratáig, illetve egy esetleges végtörlesztésig. A lízingcég adásvételi szerződés keretében megvásárolja az ingatlant az eladótól, majd lízingbe adja a hitelt felvevő ügyfélnek egy lízingszerződéssel. A futamidő során a gyakorlati tulajdonjog a lízingbevevőt illeti.

A lakáslízing gyakorlatilag megegyezik a lakáshitellel, hiszen ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg az ügyfelet, mint lakáshitelnél, vagyis:

  • Az ingatlan lízingdíj átvállalással értékesíthető – vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség nélkül
  • Az ingatlant bérbe lehet adni
  • Van elő- és végtörlesztési lehetőség.

Megkülönböztethető nyíltvégű és zártvégű lízing. A nyíltvégű lízing azt jelenti, hogy a lízingbevevő a fennálló tartozásának kifizetése után vevőkijelölési jogával él, azaz bármilyen személyt megjelölhet. Zártvégű lízing esetében pedig a lízingbevevő a teljes tartozás kiegyenlítését követően automatikusan az ingatlan jogi tulajdonosa lesz, tehát ebben az esetben nincsen vevőkijelölési jog.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Info!
Arról nem hallok semmi információt, hogy akinek CHF hitele van és most a hitelösszeg nagyobb, mint a felvételkor, de ennek ellénre átváltaná forint hitelre, de az ingatlan fedezet így már kevesebb, mint a szabályokban meghatározott mérték?
A másik kérdésem, hogy létezik-e még az önerő nélküli új lakás vásárlási lízing?
Válaszukat előre is köszönöm!