Fedezetcseréhez albetétesíteni kell tetőtér beépítéssel épült lakásunkat?

Tisztelt Hitelnet,

2010-ben forint alapú építési hitelt vettünk fel egy nagyobb értékű vidéki ház tetőtér beépítéséhez 20 évre. Nem akartuk fedezetnek az egész házat bevonni, ezért egy másik ingatlanra került jelzálog. Ezt szeretnénk most a lakássá vált tetőtérre átrakni.

Három kérdésem lenne:
1, Egyetlen módja ennek az albetétesítés? Mi szükséges ahhoz, és mi a körülbelüli költsége, átfutási ideje?
2, Ha már hozzá kell nyúlni a szerződéshez, lehet erre (fél)szocpolt bevonni? Vagy mire figyeljünk, hogy a jövőben még használhassuk ezt a támogatást?
3, A hitelkalkulátorral számolva lehet érdemes lenne az egész hitelt átvinni máshova? Továbbra is a fő cél, hogy a tetőtér önmagáért legyen fedezet, és összességében a legkevesebb hátralékunk legyen.

Üdvözlettel:
Dénes

Kedves Dénes!

1. A fedezetcseréhez nem feltétlenül szükséges az albetétesítés. Az építési hitelt nyújtó bank jelzálogjoga egyszerűbb eljárással, egyszerűbb módon is átjegyeztethető. Ez a lehetőség a használati megosztásról készült szerződés. Közös helyrajzi számon lévő, de különálló lakások esetében lehetőség van használati megállapodás készítésére, mely a mellékelt vázrajzzal együtt rögzíti adott ingatlanon belül az egyes lakásokat, felsorolva a helyiségeket, megadva azok nagyságát, tulajdonosait, stb. Ezzel továbbra is egy helyrajzi számon lenne az alsó és felső lakás, de az ügyvéd által készített megosztás alapján a banki jelzálogjog csak a felső tulajdoni hányadra kerülne. Ez időben jóval rövidebb (néhány nap), mint az albetétesítés folyamata. Költségként a használati megállapodást készítő ügyvéd munkadíja merül fel. Így a fedezetcsere során – a használati szerződés alapján – csak a fenti ingatlan értékbecslésére kerülne sor.

2. Új lakás építése esetén szocpol igénylésére utólag, a használatbavételi engedély kiadását követően már nincs lehetőség. Ha azonban az alsó, külön lakásnak számító ingatlan is az Önök tulajdonát képezi, vagy egyéb meglévő lakástulajdonuk van, akkor a használatbavételi engedély megszerzése előtt sem lettek volna jogosultak ilyen jellegű támogatásra. A már meglévő lakástulajdon ugyanis kizáró okot jelent szocpol igénylésénél, néhány kivételtől eltekintve.

3. Szakértőink készséggel utánanéznek annak, hogy meglévő építési hitelüket esetleg érdemes lenne-e kiváltani. Ehhez ismerünk kellene a meglévő kölcsön részleteit. Ezeket online adatlapunkat kitöltve megadhatják, a hitellehetőségek összehasonítását követően pedig Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban tájékoztatják Önöket a legkedvezőbb hitelkiváltó konstrukciókról!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x