Tisztelt Cím!

Nagyobb lakás vásárlásába kezdtünk, és a meglévő lakásunkon levő hitelt szerettük volna átterhelni de mivel az új lakásnak és a réginek is egy rövid ideig a nevünkön kellett volna lennie hogy ez sikerüljön, egy 3. ingatlant apósom nevén levő házat vontuk be fedezetként.

Az értékbecslő 32 millió piaci értéket, és 25,6 millió forint fedezeti értéket állapított meg a fedezetként kínált házra. A hitelünk 6,3 millió forint. Ennek ellenére a bank indoklás nélküli levélben elutasította a fedezetcsere kérelmünket, 35 nap várakozás után.

Szeretném kérni a segítségét ebben az ügyben, mert nem értem az elutasítás okát, illetve a tájékoztatás teljes hiányát is kifogásolom. A hitellel soha egyetlen elmaradásunk sem volt, jelenleg is 2 havi részlet előre a számlán van. Mivel a lakást tehermentesítenünk kell augusztus 5-ig, kérem írja meg, ha van lehetőségünk megreklamálni a banknál (Erste) az elutasítást.

Ha a hitelt visszafizetem és úgy tehermentesítem az ingatlant, akkor abból nekem jelentős anyagi károm fog keletkezni, van-e lehetőség esetleg ezt a bankon behajtani vagy forduljak a pszáf-hez?

Köszönöm válaszát!
Roland

Kedves Roland!

Véleményünk szerint először az érintett bankfiókban kellene érdeklődni a visszautasítás okáról. Amennyiben nem kapnak rövid időn belül kielégítő magyarázatot az elutasítás okára vonatkozóan, akkor forduljanak a Pszáf-hez!

Jogi kérdésekben ugyan nem vagyunk illetékesek, ám úgy véljük - az ingatlan tehermentesítése céljából visszafizetett hitel tekintetében - az ebből fakadó anyagi károkat utólag nem fogják tudni behajtani a pénzintézeten.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2003-ban vásároltunk új építésű lakást, amikor a kölcsön miatt egyszerűbb volt nem a megvásárolt lakásra bejegyeztetni a jelzálogjogot, hanem egy másik ingatlanra.
Minden esetben szükséges a szerződés módosításához az ingatlan felbecsültetése, és közjegyzői okirat módosítása?

Tisztelt Hitelnet,
Fedezetcsere előtt állunk, az értékbecslések megtörténtek, a banki ügyintéző tapasztalata szerint elfogadja a központ. Az új fedezetként bevonni kívánt ingatlan értéke majdnem a 3X- a jelenleginek a becslés alapján.
A gyakorlatban (Erste Bank) mennyi idő alatt fut át egy ilyen ügylet? Nekünk 30 napunk van rá, különben eláll a vevő a lakásvásárlástól. A bankban nem tudtak mit mondani, mert hogy változó.
Mik a lehetőségeink?
Köszönettel: Marianna

Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnénk a meglévő lakásunkat egy családi házra cserélni. De! Mindkét ingatlanon van hitel. A meglévő hitelünk átvitele a bankintézet szerint megoldható.
Inkább az a kérdés, hogy csere esetén is működőképes-e a dolog.
Vagyis elég-e, ha széljegyzetben szerepel a szándékunk?
(Paraszti logikával érthetetlen, hogy hogyan helyezhető a mi jelzálogunk egy szintén terhelt házra, illetve a ház tulajdonosa a mi eladandó lakásunkra, amíg az hitellel terhelt…)
Előre is köszönöm válaszukat!

Köszönöm válaszukat!
Az ügyhöz tartozik még, hogy államilag kamattámogatott hitelünk van. Igazából azt szeretném megtudni, hogy mi lehet a bank kifogása, mikor minden feltételnek megfelelünk.
Az ilyen hitelnél igaz az, hogy nem lehet eladni az ingatlant, amíg a hitel futamideje tart?