Szeretnénk eladni a lakásunkat, és nagyobba költözni. Felmerült a fedezetcsere lehetősége, de a bankban azt válaszolták, hogy nincs lehetőség a jelenlegi lakáshitelünket egy nagyobb értékű ingatlanra átterhelni, és az árkülönbözetet más forrásból fedezni. Szerintük vissza kell fizetnünk a jelenlegi hitelt, és új lakáshitelt felvenni. Valóban nincs a bankoknak a fedezetcserére gyakorlata, tényleg a valóságtól elrugaszkodott az elképzelés, vagy csak nem igazán szeretnék, ha megtartanánk a korábbi, államilag támogatott, kedvező lakáshitelünket?
A választ köszönöm!
Üdvözlettel:
Tünde

Kedves Tünde!

A meglévő jelzáloghitel átjegyzésére csak abban az esetben van lehetőség, ha a megvásárolni kívánt ingatlan már az Önök nevén van. Az eladónak tehát le kell mondania a tulajdonjogáról ahhoz, hogy átjegyezhető legyen a jelzálogjog.

Amennyiben az árkülönbözet egyéb forrását másik banki hitel jelentené, arra valóban nincs lehetőség.

Ilyen esetben általában az a gyakorlat, hogy a meglévő hitelt visszafizeti a vevő, s a vásárláshoz újabb lakáshitelt igényel.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van egy meglévő lakáshitelem. Szeretnénk nagyobba költözni.
Csak úgy lehetséges, ha visszafizetem a még fennálló összeget?

Családi okok miatt a korábban fedezetként megadott ingatlant másik lakásra cserélném, és azt szeretném terhelés alá vonni a mostani helyett. Tulajdoni lapot addig nem tudok benyújtani, míg meg nem történt a csere.
Van ilyen jellegű fedezetcserére valamilyen lehetőség?

TIsztelt Szakértő!
CHF alapú jelzáloghitelem van, még 5 millió Ft-nak megfelelő összeg vár törlesztésre. A lakásom forgalmi értéke kb. 13 millió Ft. A lakást szeretném eladni és egy másik, 9-10 millió Ft értékűt vásárolni. A fennálló devizahitelemet fedezetcserével szeretném továbbvinni. A CIB Bank szerint erre nincsen lehetőség, mert először a meglevő hitelt kellene törlesztenem, utána az új lakásra hitelt felvenni. DE! Jelenleg nincsen állásom, tehát nem vagyok hitelképes.
Kérdésem: hogyan oldható meg a fedezetcsere anélkül, hogy új hitelt kellene felvennem?
Köszönöm válaszát: Mónika

Köszönöm szépen a jó tanácsokat, mindenképpen bemegyünk a bankba megérdeklődni a lehetőségeinket, majd később megírom, hogy mire jutottunk. 🙂
Minden jót, üdvözlettel:

Eszter

Üdvözlöm!
A véleményét szeretném megkérdezni, mielőtt belevágnánk a férjemmel egy fedezetcserébe. 2009-ben felvettünk a K&H Banknál egy euró alapú jelzáloghitelt (40.242 eur) egy új építésű sorházi lakásra, valamint egy már meglévő, valamint egy vállalt gyermekre 2,4M Ft szocpolt. Még nem született meg a második gyermek, most tervezzük, de időközben kicsinek minősült a 69 nm-es lakásunk, s nagyobbat szeretnénk. Lehetőség szerint fedezetcserével szeretnénk az új házat megvenni, mivel nem a lakáshitellel van problémánk, azt tudjuk fizetni, csak hát ugye a lakás kicsi.
Kérdésem az lenne, hogy jelen dolgok ismeretében Ön szerint, lenne-e lehetőségünk arra, hogy sikeresen lebonyolítsuk a fedezetcserét, milyen összeggel kellene ehhez rendelkeznünk, illetve nagyjából hasonló értékű házak között kellene keresgélnünk?
Nagyon várjuk mielőbbi válaszát, és előre is köszönöm a kedvességét.
Minden jót kívánok Önnek addig is, üdvözlettel:
Eszter

Jó napot!
Le szeretném cserélni jelenleg (2008) fészekrakó hitel alatt álló ingatlanomat egy nagyobb ingatlanra és nem tudom, hogy lehetséges-e ezt úgy megtenni, hogy a fennálló tartozást átvinném a másik ingatlanra és akkor egy 11 millió forintos házhoz mennyi kölcsönre lenne szükségem, ha a fészekrakóra még 9 millió van?
Köszönöm a válaszuk.

Jó napot.
Van egy 75 nm házunk, amit 2005-ben vásároltunk meg. Most úgy határoztunk nagyobb házat szeretnénk. Mik a feltételeink? Persze lenne kivel elcserélni a házunkat.

Üdvözlöm,
2006-ban Államilag támogatott – és CHF alapú lakáshitelből vásároltam ingatlant. A hitel felvételekor két ingatlant terhelt meg a bank jelzáloggal. A célingatlan most eladásra került, a devizahitelt végtörlesztettem. A HUF hiteltartozásunk megmarad, az eladott ingatlanról akkor kerülhet le a bank jelzálogjoga, ha a Magyar Államkincstár elidegenítési tilalma rákerül a tulajdoni lapra.
Kérdéseim :
– a Magyar Állam elidegenítési tilalma azért kerül rá az ingatlanra, mert az eddig kapott kamattámogatás összegét vissza kell fizetnem az Államnak?
– 2006–ban az FHB–nál mekkorák voltak a lakáshitelek kamatai? (nem találtam erről sehol adatokat)
Válaszát megköszönve, tisztelettel: László