Fedezetcsere esetén akadály az állam javára bejegyzett jelzálogjog?

Tisztelt Szakértő!

2019 tavaszán szabad felhasználású hitelből szeretnénk építkezni, melynek fedezete egy másik ingatlan lesz. Az Adó-visszatérítési támogatást szeretnénk igénybe venni, viszont a törvény szerint az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az új ingatlanra.

Amint a ház elkészül, és minden szükséges engedély rendelkezésre áll, fedezetcserét szeretnénk lebonyolítani, ahol a fedezet az újonnan felépített ingatlan lenne.

Az állam által bejegyzett jelzálog akadálya lehet-e a fedezetcserének?

Előre is köszönöm válaszát!
Gábor

Kedves Gábor!

Az adó-visszatérítési támogatással épített lakásra a használatbavételi engedély kiadását követő 10 évre jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Az állam javára szóló jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését az adó-visszatérítési támogatást folyósító hitelintézet kérelmezi.

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy az adó-visszatérítési támogatást biztosító jelzálog ranghelye nem előzi meg az adó-visszatérítési támogatással épített új lakás építésére felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálog ranghelyét.

A támogatott személy a támogatási szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy az adó-visszatérítési támogatást biztosító jelzálog ranghelyét kizárólag a támogatással épített új lakás építésére felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálog ranghelye előzi meg.

Fentiek alapján tehát egy későbbi fedezetcsere esetén az a lényeg, hogy az első ranghelyen maradjon az adó-visszatérítési támogatást biztosító jelzálogjog. Ezt követő ranghelyre a szabad felhasználású hitelt nyújtó pénzintézet jelzálogjoga bejegyezhető a Magyar Állam hozzájárulásával. Úgy tudjuk, hogy a szabad felhasználású hitelt biztosító jelzálogjog második ranghelyre történő bejegyzése a hitelintézetek számára sem jelent problémát. Így véleményünk szerint megoldható, hogy a ház felépülte után a korábban felvett kölcsönt átjegyeztessék a célingatlanra. Ennek további feltétele, hogy az adott ingatlan minden egyéb szempontból megfeleljen az ingatlanfedezettel szemben támasztott banki követelményeknek.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhet legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghitelekről, amihez online adatlapunk kitöltése szükséges. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online hitelkalkulátorunk segítéségével tájékozódhat. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új építésű társasházi ingatlanra felvett Állami kamattámogatott jelzáloghitel visszafizetése esetén a támogatott idő eltelt. A hitel maradéktalan visszafizetésre került. A tulajdoni lapon már a hitelintézet jelzálogjoga és elidegenítési és terhelési tilalma törlésre került. A MAGYAR ÁLLAM javára bejegyzett jelzálogjog és terhelési és elidegenítési tilalom szerepel a tulajdoni lapon. Az ingatlan elidegenítésekor a tulajdonos a MAGYAR ÁLLAM javára bejegyzett adó-visszatérítési támogatás és járulékaival tartozik-e az Államkincstárnak?


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x