Fedezetcsere építési telekről a ráépült lakóházra

Tisztelt Hitelnet!

2010. február 27-én kötöttünk szabad felhasználású CHF alapú jelzáloghitel szerződést. A fedezet egy építési telek volt és egy másik lakás. Most a telekre felépítettük a házat és így szeretnénk a lakást kivonni.

Kérdésem: a telek tulajdoni lapján rajta van a jelzálogbejegyzés 2010. február 27-ei dátummal. Most ez a tulajdoni lap azt tartalmazza, hogy lakóház és udvar. Szerződés módosításnak minősül-e ez az ügylet? Amennyiben igen, akkor most ebben az esetben hány % lehet a piaci értéknek a jelzálog hányada? 2010. február 27-én még jóval magasabb volt, mint a most aktuális 45%.

Köszönöm a választ előre is!
Timi

Kedves Timi!

Ahhoz, hogy az építési telek helyett a lakóház szerepeljen fedezetként, véleményünk szerint elegendő a földhivatalnál történt átminősítés.

Amennyiben a plusz fedezetként szolgáló lakást szeretnék kivonni fedezet alól, akkor módosításra kerül mind a zálogszerződés, mind a közjegyzői okirat. Azt, hogy erre van-e lehetőség, a hitelfolyósító pénzintézet állapítja meg az új lakóház aktuális értéke és az Önök jövedelmi helyzete alapján, figyelembe véve a megengedett finanszírozási arányt.

Hogy a terhelhetőség vizsgálatánál milyen finanszírozási hányaddal lehet számolni, arra az illetékes hitelnyújtó bank tud Önöknek választ adni. Javasoljuk, hogy ez ügyben az érintett bankhoz forduljanak!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem az volna, hogy a szülői házra (nyugati határ mellett egy kis faluban áll a 30 éves ház) a testvérem által 2008-ban felvett szabad felhasználású jelzálogot le tudjuk-e vetetni a bankkal, ha a testvérem háza teljesen elkészült az idén (az ő házuk ugyanitt áll, 5 szobás, tetőteres, jóval nagyobb négyzetméterre, mint a miénk, biztosan többet ér a terhelt ingatlannál). A felvett jelzálog kb. 7 millió Ft, frank alapon, úgy tudom, hogy éltek az árfolyamgát lehetőségével, Önök szerint ez problémát jelenthet? Sajnos a témát nekünk kell forszírozni, már többször említettük nekik, hogy 5 év eltelt, a ház is kész, ne… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy ha felépült a családi házunk, már a lakhatási engedélyt is megkaptuk, akkor ezt elég a bankba bejelenteni és ők ezt továbbítja a földhivatalba és a tulajdoni lapon is átírják vagy oda is nekem kell személyesen bemennem?
Köszönettel.
Krisztián


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x