A lakástakarék egy olyan államilag támogatott megtakarítási- és akár hiteltermék kombináció, mely a havi rendszeres megtakarítások befizetése után kedvező kamatszint mellett elérhető lakáscélú hitellehetőséget kínál. Most annak néztünk utána, hogy milyen lehetőségeink és teendőink vannak, ha a vállalt megtakarítási időszak lejárt.

Kiutalási időszak

A megtakarítás időszakát a kiutalás időszaka váltja fel, ami 3 hónapos időintervallumot foglal magába.  Célszerű mindjárt az elején tisztázni, hogy a szerződés kiutalása nem egyenlő a kifizetéssel.

A kiutalás menete

Ebben a 3 hónapos időszakban az ügyfélnek dönteni kell arról, hogy a kívánt lakáscél megvalósításához csak a lakástakarékban megtakarított összeget (saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat) szeretné igénybe venni, vagy szüksége van a lakástakarék által nyújtott kedvező kamatozású lakáskölcsönre is.

A kiutalási időszakban az ügyfélnek arról is nyilatkoznia kell, hogy milyen célra szeretné felhasználni a szerződéses összeget.

A lakástakarék magánszemély általi felhasználási területei:

  • A lakás-előtakarékoskodó, a kedvezményezett vagy e személyek közeli hozzátartozója javára építési telek, lakóingatlan vásárlása, építése, lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása – például nyugdíjasházban, lakáslízinghez szükséges önerő finanszírozása
  • A fenti személyek tulajdonában, valamint pénzügyi lízingbe vétel, haszonélvezeti jog vagy az az előző pontnak megfelelő jogcímen használatban lévő lakóingatlan bővítése, felújítása, korszerűsítése
  • A fenti jogcímen használatba lévő lakóingatlanhoz szükséges, illetve az ingatlan lakhatóságát javító alábbi munkálatok: közművek, kommunális létesítmények kiépítése, felújítása – például szilárd burkolatú út, kerítés, járda, árok, víz-, villany-, gázvezetékek, informatikai hálózat, stb.
  • A fentiekben megjelölt célok finanszírozására pénzügyi intézménytől, biztosítóintézettől felvett kölcsön, lízing vagy ehhez kapcsolódó külön törvényben meghatározott gyűjtőszámla-hitel, valamint a hitelintézet által folyósított és igazolt célra felhasznált munkáltatói, illetve önkormányzat által nyújtott kölcsön teljes vagy részleges kiváltása, vagy mindezen célok kiváltására felvett kölcsön teljes vagy részleges kiváltása.
  • A fentiekben megjelölt célok finanszírozására felvett kölcsön kiváltására felhasznált, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2012. január 1-én hatályos 200/B. § szerinti végtörlesztés keretében nyújtott kölcsön teljes vagy részleges kiváltása.

A felhasználási céltól függően vagy már a 3 hónapos kiutalási időszakban – például adásvétel vagy hitelkiváltás esetén – vagy a törvény által megjelölt határidőkön belül be kell nyújtani az adott lakáscél eléréséhez szükséges igazolásokat, például adásvételi szerződés, tulajdoni lap.  Amennyiben lakáskölcsön igénylésére is sor kerül, megtörténik a hitelképesség-vizsgálat is.

A kiutalás elfogadására illetve elutasítására csakis a lakás-előtakarékoskodó jogosult. A kiutalás elfogadásáig a szerződéssel kapcsolatban kizárólag a lakás-előtakarékoskodó hozhat döntést. Ha a lakás-előtakarékoskodó elfogadta a kiutalást, további döntésre – például felhasználási terület meghatározása – a cselekvőképes kedvezményezett jogosult.

Amennyiben szerződésmódosításra kerül sor – például szerződés megosztása vagy szerződések összevonása – úgy a módosítást követő 3 hónapon belül a kiutalás nem történhet meg abban az esetben sem, ha azt a módosított szerződés lehetővé tenné.

Kifizetés

A 3 hónapos kiutalási időszak letelte után – a szükséges dokumentumok benyújtása mellett – kifizetésre kerül a felhasználni kívánt összeg, kivéve, ha rendelkezésre tartást, vagyis egy későbbi időpontban történő kifizetést kért a kérelmező.

Lakáscél igazolása a kifizetést követően

A megtakarítás illetve az esetleges lakáskölcsön kifizetése után a lakáscélú felhasználást a megfelelő dokumentumokkal (például számlák) igazolni kell az előírt határidőn belül.

A kiutalás menete, lehetőségek

2016-09-29_12-57-00

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
101 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lejárt a lakástakarékom. Haszonélvezeti jogom van a volt tulajdonban. Kérdésem: a teljes lakáskölcsönre igényt tarthatok-e, felújítás alatt az ingatlan, és közeli hozzátartozóm a tulajdonos?

Üdvözlöm.
A 2018 06.22-én kötött 4 éves lakástakarék szerződésem lejárt, a kifizetés csak szeptember elsejétől lehetséges. Erre a hátralévő két hónapra is kell még fizetnem a havonta befizetett díjat?
Köszönöm válaszát.

Szép napot!
Lejárt a szerződésem, lehet kérni a kiutalást. Ha jól értettem a leírásból, az udvar térkövezése is elfogadott?
Köszönöm válaszát!

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogyha még csak széljegyen van a tulajdoni lap, akkor is megkaphatom a hitelt, vagy meg kell várnom az eredeti tulajdoni lapot?

Lejárt a lakáskasszám- Ingatlant a jelen állás szerint nem tudok venni, mert nem akarunk belemenni a mostani helyzetben egy hitelbe. A ház ahol élünk a családommal a párom nevén van.
Van-e mód rá, hogy az otthonunkra költsem a megtakarítást, vagy mit tudok csinálni vele most?

OTP lakástakarék befizetések után járó állami támogatásra jogosult vagyok-e, ha a családi házam napelem-telepítéséhez igénybe veszem az 50%-os állami támogatást?

Lakástakarék szerződésünk lejárt! A kiutalást elfogadjuk! A válaszlapot a lakás-előtakarékoskodónak és kedvezményezettnek is alá kell írnia! A kedvezményezett nem tud megjelenni az OTP fiókban! Meghatalmazottal szeretnénk meghatalmazással aláírni!
Milyen nyomtatvánnyal tehetjük meg?

Olyan kérdésem lenne, hogy nagyobb összegről szóló számlát is benyújthatok az igazolásra, mint a kiutalt összeg?

Gyermekem most márciusban vett lakást (szerződés már aláírva). A 2022. júniusában lejáró LTP-m felhasználásánál lehet-e ez a szerződés a lakáscélú felhasználást igazoló dokumentum?

Május 13-án jár le a lakástakarékom. Mikortól gyűjthetem a számlákat és mikor fizetik ki?
Köszönöm.
Judit

Ha nem a teljes – állami támogatással növelt – összeg lesz felhasználva, az állami támogatás részarányosan jár-e?

Társasház szigetelését tervezik és ha egy összegben kifizetnénk, akkor elfogadják-e, ha számlát kapunk a közös képviselőtől?
Judit

Kedves Hitelnet!
Az idén júliusban lejár a megtakarításom, amit lakásvásárlásra szeretnék felhasználni. A lakást még építik, előszerződésem van rá, egy részét már ki is fizettem. A várható átadás jövőre lesz, ha nem csúszik. Azt mondják tulajdoni lap kell a kiutaláshoz, de amíg nem fizetek, az nem lesz a nevemen. A lakástakarék mellé járó hitelt nem akarom igénybe venni, de lesz rajta hitel egy másik banktól és még fizetek önrészt.
Mit kell tennem, hogy kiutalják a bankszámlára? Elég lesz a végszerződés? Szeretnék hozzájutni, hogy kevesebb hitelt kelljen felvennem. Ezt hogyan tehetném meg?

Azt szeretném kérdezni, hogy az LTP-t lakáshitelbe szeretném beforgatni, de kb. 200.000 Ft a hitel feletti összeg.
Ilyenkor mi az eljárás?

Tisztelt Hitelnet!
2022. március végén jár le az OTP Lakástakarékom, melynek összegét szeretném a lakásunk felújítására fordítani. Az áremelkedések miatt már szeretném a szükséges anyagokat előre megvenni, de az a kérdésem, hogy az anyagvásárláskor keletkezett februári dátumú számláimat majd el tudom-e számolni az LTP felhasználására?

Tisztelt Hitelnet!!
OTP lakástakarékunkat lejárt és a pénzt az állami támogatással együtt gyermekünk részére szeretnénk adni, mivel építkezik. Az OTP azt mondta, hogy az építkezéshez kell, a felújításhoz nem kéri az e naplót. Igaz az, hogy az építkezéshez vásárolt számlákat csak úgy adhatja be, ha előzetesen már átadta az építési “e naplót”? Úgy tudom, ma már az e napló nem kötelező, mégis még ehhez a feltételhez kötik?

Mi a teendő, ha csak a befizetett összeghez kívánok hozzájutni lejárat után. Mikor kapom meg az összeget?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék a lakáskasszám lejárta utáni korszerűsítési munkálatok teljes listájára, hogy mire használható fel a pénz?

Tisztelt Hitelnet!
Hogyan lehet szabályosan elszámolni beépíthető konyhabútor legyártatását, ha az a megrendeléstől számított 5. hónapban lesz kész? Tehát az előlegszámla és végszámla között kb. 150 nap telik el, ezzel túllépve a számlákkal történő igazolásra előírt 120 napot.
Köszönöm a választ!

Kérdezni szeretném: 3 db (3*20.000 HUF) Fundamenta lakáskasszám van: 1-1 a két gyermekemnek és 1 nekem, amikor lejár összevonhatjuk-e, hogy mindhármat az egyik gyermekem kapja meg?
Köszönöm a választ!

Az alábbi kérdésekben szeretnék pontos felvilágosítást: ha most nyilatkoztunk, hogy kérjük a kiutalást, és felújításra szeretnénk a december végén kiutalásra kerülő összeget használni, akkor jól tudom, hogy a felújításról a számlákat már most kezdhetjük gyűjteni, ugye? Illetve ha 2021 december 30-tól juthatunk a pénzünkhöz, akkor pontosan hányadika az utolsó nap, ami szerepelhet a benyújtandó számlán?
Köszönöm szépen.

2021. X. hóban jár le a Start 6 LTP. Csak a havi befizetett összeget és a kamatokat szeretném fölvenni. Gondolom ezután nem kell adózni – mivel már adózott jövedelemből vonták minden hónapban a havi x Ft-ot. Adóbevallásban gondolom nem kell feltüntetni.
Ezzel kapcsolatban szeretnék választ, nagyon szépen köszönöm.

2021.11.30-tól a lakás-előtakarékossági szerződésem kiutalható lesz.
Érdeklődni szeretnék, hogy ezt az összeget napelem telepítésre is fel lehet használni?

2021. június hóban lejárt az 5 éves OTP LTP, és a 3%-os díj ellenében kértem a sürgősségi kifizetést hitelbetörlesztésre. Ezt meg is kaptam, a tranzakció megtörtént, de az 5. évi állami támogatást nem írták jóvá, az LTP lezárásra került.
A kérdésem az volna, hogy ettől elestem, mivel nem vártam meg a 3 hónapos kiutalási időszakot? Előzetesen a személyes ügyintézésnél úgy tájékoztattak, hogy nem, de mégsem került jóváírásra.
Köszönettel.

2022-ben fog lejárni a Lakástakarékom. De idén 2021-ben tervezünk lakásfelújítást. Ezeket a számlákat el tudom majd számolni, ha lejár a szerződésem, vagy erre nincs lehetőség, a pénzveszteség nélkül?

Az a kérdésem, OTP lakástakarékpénzt bútorra lehet költeni?

Azt szeretném kérdezni, hogy ha lejárt a szerződésem, de a csoportos beszedés miatt ez után is folyamatosan érkezett összeg az LTP számlámra, akkor kiutaláskor az állami támogatás nélküli összeg felhasználását is szükséges számlákkal igazolni, hogy megkapjam a teljes állami támogatás összegét? Vagy mivel erre az összegre nem jár támogatás, nem veszélyezteti a támogatott összeget?

Mennyi idő áll rendelkezésre az LTP lakáscélú felhasználásának igazolására?

Amennyiben a kiutaláskor a hitelrészt is szeretném igénybe venni, milyen költségeket kell még megfizetnem (értékbecslés, közjegyzői díj)?

Kérdésem az lesz, hogyan működik az LTP utólagos lakáscél igazolás, mi is ez?
Köszönöm.