A lakástakarék egy olyan államilag támogatott megtakarítási- és akár hiteltermék kombináció, mely a havi rendszeres megtakarítások befizetése után kedvező kamatszint mellett elérhető lakáscélú hitellehetőséget kínál. Most annak néztünk utána, hogy milyen lehetőségeink és teendőink vannak, ha a vállalt megtakarítási időszak lejárt.

Kiutalási időszak

A megtakarítás időszakát a kiutalás időszaka váltja fel, ami 3 hónapos időintervallumot foglal magába.  Célszerű mindjárt az elején tisztázni, hogy a szerződés kiutalása nem egyenlő a kifizetéssel.

A kiutalás menete

Ebben a 3 hónapos időszakban az ügyfélnek dönteni kell arról, hogy a kívánt lakáscél megvalósításához csak a lakástakarékban megtakarított összeget (saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat) szeretné igénybe venni, vagy szüksége van a lakástakarék által nyújtott kedvező kamatozású lakáskölcsönre is.

A kiutalási időszakban az ügyfélnek arról is nyilatkoznia kell, hogy milyen célra szeretné felhasználni a szerződéses összeget.

A lakástakarék magánszemély általi felhasználási területei:

  • A lakás-előtakarékoskodó, a kedvezményezett vagy e személyek közeli hozzátartozója javára építési telek, lakóingatlan vásárlása, építése, lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása - például nyugdíjasházban, lakáslízinghez szükséges önerő finanszírozása
  • A fenti személyek tulajdonában, valamint pénzügyi lízingbe vétel, haszonélvezeti jog vagy az az előző pontnak megfelelő jogcímen használatban lévő lakóingatlan bővítése, felújítása, korszerűsítése
  • A fenti jogcímen használatba lévő lakóingatlanhoz szükséges, illetve az ingatlan lakhatóságát javító alábbi munkálatok: közművek, kommunális létesítmények kiépítése, felújítása – például szilárd burkolatú út, kerítés, járda, árok, víz-, villany-, gázvezetékek, informatikai hálózat, stb.
  • A fentiekben megjelölt célok finanszírozására pénzügyi intézménytől, biztosítóintézettől felvett kölcsön, lízing vagy ehhez kapcsolódó külön törvényben meghatározott gyűjtőszámla-hitel, valamint a hitelintézet által folyósított és igazolt célra felhasznált munkáltatói, illetve önkormányzat által nyújtott kölcsön teljes vagy részleges kiváltása, vagy mindezen célok kiváltására felvett kölcsön teljes vagy részleges kiváltása.
  • A fentiekben megjelölt célok finanszírozására felvett kölcsön kiváltására felhasznált, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2012. január 1-én hatályos 200/B. § szerinti végtörlesztés keretében nyújtott kölcsön teljes vagy részleges kiváltása.

A felhasználási céltól függően vagy már a 3 hónapos kiutalási időszakban – például adásvétel vagy hitelkiváltás esetén – vagy a törvény által megjelölt határidőkön belül be kell nyújtani az adott lakáscél eléréséhez szükséges igazolásokat, például adásvételi szerződés, tulajdoni lap.  Amennyiben lakáskölcsön igénylésére is sor kerül, megtörténik a hitelképesség-vizsgálat is.

A kiutalás elfogadására illetve elutasítására csakis a lakás-előtakarékoskodó jogosult. A kiutalás elfogadásáig a szerződéssel kapcsolatban kizárólag a lakás-előtakarékoskodó hozhat döntést. Ha a lakás-előtakarékoskodó elfogadta a kiutalást, további döntésre – például felhasználási terület meghatározása – a cselekvőképes kedvezményezett jogosult.

Amennyiben szerződésmódosításra kerül sor – például szerződés megosztása vagy szerződések összevonása – úgy a módosítást követő 3 hónapon belül a kiutalás nem történhet meg abban az esetben sem, ha azt a módosított szerződés lehetővé tenné.

Kifizetés

A 3 hónapos kiutalási időszak letelte után – a szükséges dokumentumok benyújtása mellett – kifizetésre kerül a felhasználni kívánt összeg, kivéve, ha rendelkezésre tartást, vagyis egy későbbi időpontban történő kifizetést kért a kérelmező.

Lakáscél igazolása a kifizetést követően

A megtakarítás illetve az esetleges lakáskölcsön kifizetése után a lakáscélú felhasználást a megfelelő dokumentumokkal (például számlák) igazolni kell az előírt határidőn belül.

A kiutalás menete, lehetőségek

2016-09-29_12-57-00

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

147 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2018-ban kötöttem LTp-t. 10 évre kötöttem, már 5 éve fizetem és szeretnék most lakást venni belőle. Nem egészen világos, hogy előre kérem a kiutalást és utána nyújtom be az adásvételi okiratot, vagy először megkötöm a szerződést és az új tulajdonos kapja meg a pénzt. Bár nem hiszem, hogy bárki várna a pénzre 3 hónapot, azért nyilván az a jó megoldás, ha nekem utalják ki a pénzemet.

Tisztelt Cím!
Az OTP lakástakarék szerződésem 2019. évben lejárt. Értesítettek, hogy 2018. október 17.-e után nem járt állami támogatás a befizetésekre, de csak 2022. év decemberében tiltattam le a számlámra történő átutalást. Lakóházat szeretnék vásárolni, kérdésem, hogy a kiutalási kérelem benyújtása mellett, kölcsön igénylésére van-e lehetőségem?

2028. okt. 18-án kötöttem lakáselőtakarékossági szerződést 58 hónapra. 2023 augusztus 16-án szűnik meg. Előtte be kell mennem a bankba, hogy nyilatkozzak? Csak a megtakarításra van szükségem, nem élek a hitelfelvétel lehetőséggel. Ebben az esetben csak annyi a teendőm, hogy a munkálatokat igazoljam számlával? A számla építési anyagok vásárlásról adhat igazolást vagy lehet munkadíj elszámolási számla is?
Köszönöm.

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, lejárt a lakáskassza (OTP) de később, egy év múlva szeretném felvenni.
Van e erre lehetőség?
Köszönöm:
József

Társasháznak 2022 júniusban kiutalásra került a lakástakarék összege. Bevallásban fel kell-e tüntetni és kell-e adózni utána?

2022. októberben lejárt az egyik OTP lakáskasszám. Nem most szeretném felhasználni, hanem a másik kettő lakáskasszával együtt, amelyek 2026. decemberében járnak le. Lehetséges-e, hogy a már lejárt kassza összegét is 2026 decemberében használjam fel, együtt a másik kettő kasszával?

2022 májusában lejárt a lakástakarék, Társasház fizette. Közös képviselő elfeledkezett róla.
Van még lehetőség nyilatkozni a felhasználásról?

Lejár egy hét múlva a 10 éves Fundamentám. Hogyan tudom a hitelbe belerakni? Mit kell tenni? Hová kell fordulni?

Egy Társasház lejárt OTP LTP-jét szeretné felújításra felhasználni.
Mit kell tenni? Hová kell fordulni?

A kedvezményezett igénybe veheti-e lakáshitel előtörlesztést a megtakarítást (állami támogatást is) és a hozzá kapcsolódó hitelkeretet?

A lakástakarék lakáscélú felhasználása, elszámolási kötelezettsége (180 nap) egy héten belül lejár, viszont a megrendelt munka (ablakcsere) nem készül el határidőre, így az elszámolási kötelezettségemet nem tudom határidőre igazolni az OTP felé, mivel a megrendelt ablak nem készül el határidőre. A vállalkozó hivatkozik az országban zajló jelenlegi gazdasági helyzetre. Érdeklődöm, mik a lehetőségeim, hogy büntető szankció nélkül megússzam, lehet-e a (180 nap) határidő meghosszabbítását kérni és milyen formában?
Köszönettel várom szíves válaszát.

Lejárt a 8 évre kötött LTP-m. Kell igazolnom, hogy mire költöm a teljes összeget /befizetett összeg + állami támogatás/.

Szép napot!
Átnéztem a lakástakarék pénztáraknak a weboldalaikon fellelhető lakáscélú felhasználásra vonatkozó „segédleteit”. Azt tapasztaltam, hogy ezek nincsenek teljesen szinkronban. A vonatkozó jogszabályok definiálják a lakáscélú felhasználás módjait, azonban konkrét meghatározásokat az elfogadható és nem elfogadható felújítási tevékenységekről nem tartalmaznak. Az egyik pénztár a tájékoztató anyagában úgy írja, hogy garázs felújítás, a másik úgy, hogy garázs felújítás, ha a fala a lakóházzal egybeépített, a harmadik úgy írja, hogy a garázs csak akkor, ha a lakóházzal közös a tetőszerkezete.
A kérdésem az lenne, hogy jogszabályban a konkrét elfogadható/nem elfogadható felújítási tevékenységek rögzítve vannak-e? Ha nem akkor az LTP mi alapján dönti el a lakáscélú felhasználást? Van-e valamilyen jogszabályban rögzített határideje az LTP-nek a beküldött számlák alapján a lakáscélú felhasználás elfogadására?
Válaszát előre is köszönöm!

Lejárt, kiutalt LTP-m van, több mint egy hónapja beküldtem postán a számlákat (tértivevény van az átvételről), azóta nincs visszajelzés.
Van valami tennivalóm, vagy vegyem elfogadottnak? Mi a határidő a számlák visszaküldésére, illetve jóváhagyására?
Köszönöm.

OTP LTP van, 2022.08.01-ig tart a kiutalási időszak. Nekem már van 2022. 07 hóról, illetve 08. hóról számlám. Azt elfogadják-e? A pénz kiutalás csak szeptemberben történt meg.

2 db LTP jár le egy hónap eltéréssel. A Kiutalási kérelmet elküldtük az illetékes pénztárnak. Van-e lehetőségünk utólag kérni, hogy a később lejáróval egy időben utalják a megtakarításokat? Mit kell tennünk? Valamint amennyiben LTP-vel, s némi kp.-val történik a végtörlesztés, kérhet-e a bank kezelési költséget?

Lejárt lakástakarékom nem tudom még felhasználni, tovább fizetném.
Milyen kamat és kezelési költség van?

Tisztelt hitelnet!
Utolsó pillanatban 10 éves ltp-t kötöttünk. Most lesz a 4. évforduló. Abban a tudatban voltam, hogy a 4. év után azt be lehet törleszteni a hitelbe csökkentve a tőkét. De állítólag ez már nem így van, amióta megszűnt az állami támogatás. Állítólag egyszer lehet azt igénybe venni, tehát ha most betörlesztem a 10. év végén nem jár még egyszer az állami támogatás.
Köszönöm. B

Lejárt lakástakarékom van. Igénybe szeretném venni lakás felújításra és korszerűsítésre.
Mi a teendő?

Szép napot!
Olyan kérdésünk lenne, hogy felhasználhatjuk-e vegyesen az LTP-t hitel előtörlesztésre és lakás felújításra?
Számlánk felújításról kb. 800 e Ft értékben lenne. A maradékot szeretnénk előtörlesztésre fordítani.
Ez így lehet működőképes?
Köszönöm előre is a választ!

A lakástakarékom 2022. július 13-án letelt a 46 hónap. 2022. július 22-én vásárolnék ingatlan. Az adásvételi 2022. július 22-én történik.
Igénybe vehetem a lakástakarékomat.

Lejárt a lakástakarékom. Haszonélvezeti jogom van a volt tulajdonban. Kérdésem: a teljes lakáskölcsönre igényt tarthatok-e, felújítás alatt az ingatlan, és közeli hozzátartozóm a tulajdonos?

Üdvözlöm.
A 2018 06.22-én kötött 4 éves lakástakarék szerződésem lejárt, a kifizetés csak szeptember elsejétől lehetséges. Erre a hátralévő két hónapra is kell még fizetnem a havonta befizetett díjat?
Köszönöm válaszát.

Szép napot!
Lejárt a szerződésem, lehet kérni a kiutalást. Ha jól értettem a leírásból, az udvar térkövezése is elfogadott?
Köszönöm válaszát!

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogyha még csak széljegyen van a tulajdoni lap, akkor is megkaphatom a hitelt, vagy meg kell várnom az eredeti tulajdoni lapot?

Lejárt a lakáskasszám- Ingatlant a jelen állás szerint nem tudok venni, mert nem akarunk belemenni a mostani helyzetben egy hitelbe. A ház ahol élünk a családommal a párom nevén van.
Van-e mód rá, hogy az otthonunkra költsem a megtakarítást, vagy mit tudok csinálni vele most?

OTP lakástakarék befizetések után járó állami támogatásra jogosult vagyok-e, ha a családi házam napelem-telepítéséhez igénybe veszem az 50%-os állami támogatást?

Lakástakarék szerződésünk lejárt! A kiutalást elfogadjuk! A válaszlapot a lakás-előtakarékoskodónak és kedvezményezettnek is alá kell írnia! A kedvezményezett nem tud megjelenni az OTP fiókban! Meghatalmazottal szeretnénk meghatalmazással aláírni!
Milyen nyomtatvánnyal tehetjük meg?

Olyan kérdésem lenne, hogy nagyobb összegről szóló számlát is benyújthatok az igazolásra, mint a kiutalt összeg?

Gyermekem most márciusban vett lakást (szerződés már aláírva). A 2022. júniusában lejáró LTP-m felhasználásánál lehet-e ez a szerződés a lakáscélú felhasználást igazoló dokumentum?