Azok számára, akik családi házban képzelik el jövőjüket, kulcsfontosságú kérdés, hogy egy új építéssel vagy használt lakóház vásárlásával és annak esetleges felújításával, korszerűsítésével járhatnak jobban. Ami az új házépítést most még vonzóbbá teszi, az az otthonteremtéshez igénybe vehető – 3 gyermek után maximum 10 millió forintos – CSOK és adó-visszatérítési támogatás. Nézzük, hogy ennek fényében milyen előnyökkel járhat egy új házépítés finanszírozási oldalról!

Milyen támogatásokat igényelhetünk új ház építéséhez?

CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény használt és új lakásszerzés esetén egyaránt igényelhető. Kettő vagy több gyermek után igényelt kedvezmény esetén – a gyermekek számának növekedésével - egyre jelentősebb különbségek vannak a támogatás összegében. Míg 1 gyermek után mindkét esetben 600.000 Ft összegű kedvezményben részesülhetünk, addig új lakásra 2 gyermek után már 2.600.000 Ft-ot, 3 vagy több gyermek esetén 10.000.000 Ft-ot kaphatunk.

Jó hír azoknak, akik korábban már kaptak gyermekek utáni lakáscélú, vissza nem térítendő állami támogatást!

Azok a támogatott személyek sem maradnak ki az új CSOK-ból, akik esetleg egy korábbi lakásszerzéshez már kaptak szocpolt meglévő gyermekeik után. Az új támogatási rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy a korábban kapott támogatás és a jelenleg elérhető CSOK különbözetét ők is igénybe vegyék. Így például aki néhány évvel ezelőtt használt lakás vásárlásához 2 gyermeke után megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) 1.200.000 Ft összegben, s most új házat építene egy harmadik gyermek vállalásával, az a 10.000.000 Ft- os CSOK és a korábban kapott 1.200.000 Ft FOT különbözetésre, 8.800.000 Ft támogatásra lehet jogosult.

Adó-visszatérítési támogatás

Ha magánszemélyként legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakást vagy legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű családi házat építünk, akkor mind a bekerülési költség megfizetéséhez, mind az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek vételárának megfizetéséhez adó-visszatérítési támogatást igényelhetünk 2019. december 31-ig.

A támogatás összege megegyezik az építési telek, valamint a lakóingatlan építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével, de maximum 5.000.000 Ft lehet.

Milyen lakáshitelt igényelhetünk új ház építéséhez?

>Az új ház építéséhez igényelhető lakáshitelek palettája meglehetőségen széles. Erre a lakáscélra a következő, állami kamattámogatású és piaci kamatozású hitelek vehetők igénybe:

A 3 vagy többgyermekesek kamattámogatott kölcsönével egyik hitelkonstrukció sem veheti fel a versenyt, de azok is kedvező ügyleti kamatú lakáshitelhez juthatnak, akik 3-nál kevesebb gyermekkel számolnak.

A piaci kamatozású lakáshitelek előnyeként nem csak azt kell megemlíteni, hogy különböző kamatkedvezményekkel mérsékelhetjük hitelünk kamatát, melynek köszönhetően a támogatott lakáshitelnél kedvezőbb konstrukciót érhetünk el, hanem azt is, hogy különböző kamatperiódusú hiteltermékek közül választhatunk. Törlesztő részletünket az alacsonyabb kamatszintet biztosító 3 hónapos kamatperiódustól kezdve akár a teljes futamidőre (maximum 20 év) fixálhatjuk.

Az optimális, egyénre szabott lakáshitel kiválasztásában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre az országszerte elérhető Hitelnet irodákban!

Illeték

Építkezés esetén megspórolhatjuk a vagyonszerzési illetéket, hiszen amennyiben a megvásárolt építési telekre 4 éven belül lakóingatlant építünk, amit a használatbavételi engedéllyel igazolunk is, akkor a telekvásárlás után nem kell megfizetni a 4%-os illetéket. Az illeték használt lakás vásárlásakor nem kevés anyagi terhet jelent. Például egy 20 milliós használt családi ház vásárlása 800.000 Ft-os illetékfizetési kötelezettséget von maga után.

Új vagy használt?

A nagy összegű támogatással kecsegtető új lakás mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy új ház felépítése nem kevés pénzbe kerül. Ugyanakkor a támogatások maximális kihasználásával legfeljebb 15.000.000 Ft-os támogatáshoz és további maximum 10.000.000 Ft-os 3% ügyleti kamatú lakáshitelhez juthatnak, mely egy új építésű ház bekerülési költségének jelentős hányadát fedezi. Ekkora mértékű kedvezmény igénybevételére a korábbi támogatási rendszerekben még nem volt lehetőség. Itt azonban azt is meg kell említeni, hogy maga az építési telek nem finanszírozható a támogatásokból, tehát annak vételárát saját forrásból kell előteremteni.

Azok számára, akik a maximális támogatást nem tudják kihasználni – például 2 gyermek után 2.600.000 Ft CSOK-ra jogosultak, kedvező megoldás lehet egy viszonylag kisebb vételáru, használt lakóház vásárlása is, amire 2 gyermek után 1.430.000 Ft CSOK-ot kaphatnak.

Ha az Ön számára is nagy dilemma, hogy az új vagy a használt családi ház mellett döntsön, akkor kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását az új és használt lakáscélra elérhető hitelkonstrukciók összehasonlításával!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése