A piaci kamatozású lakáshitelek jelenlegi alacsony kamatszintje miatt az utóbbi időben kissé háttérbe szorultak az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető, 5 évig támogatott lakáshitelek. Most összefoglaltuk, hogy e hitelkonstrukciókat mely bankok, s milyen kamatszint mellett nyújtják!

Otthonteremtési kamattámogatás 5 éves állami támogatással

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az 5 éves állami támogatású kölcsön az alábbi lakáscélok esetén érhető el:

  • új lakóingatlan építése
  • új és használt lakóingatlan vásárlása
  • meglévő lakóingatlant bővítése, korszerűsítése

Mennyi lehet a célingatlan vételára/bekerülési költsége?

  • Új lakás ÁFA és telekár nélkül meghatározott vételára/bekerülési költsége maximum 30M Ft
  • Használt lakás vételára legfeljebb 20M Ft
  • Korszerűsítés vagy bővítés esetén annak hitelintézet által elfogadott, ÁFA összegét tartalmazó költsége maximum 15M Ft

Mekkora összegű kölcsön igényelhető?

  • Új lakás esetén: maximum 15 milliós Ft
  • Használt lakás esetén: maximum 10 millió Ft.

Amennyiben fentieket meghaladó összegű lakáshitelre van szükség a kívánt lakáscél megvalósításához, akkor a támogatott hitelen felül, piaci kamatozású lakáshitelként további összeg is igényelhető, amennyiben azt az ingatlan értéke és az igénylők jövedelmi helyzete lehetővé teszi.

Mely bankok és mekkora kamattal nyújtják az OTK hitelt?

Éppen a piaci kamatozású lakáshitelek kedvező kamatszintjének köszönhető, hogy az 5 éves OTK hitelek több pénzintézet kínálatából is hiányoznak, jóllehet optimális választás lenne azok számára, akik a piaci hitelekhez kapcsolódóan nem tudnak különböző feltételhez kötött kamatkedvezményeket érvényesíteni, és emiatt nem érhetők el számukra a legalacsonyabb ügyleti kamatú piaci lakáshitelek.

otk hitelek 5 eves kamattamogatassal
* Az OTP Banknál 5 éves kamatperiódusú OTK hitellel új lakás építése, valamint új és használt lakóingatlan vásárlása finanszírozható.

Mint ahogy a fenti táblázat mutatja, az 5 éves állami kamattámogatású lakáshitel a legtöbb pénzintézetnél 5 éves kamatperiódussal, azaz 5 évre fixált törlesztő részlettel érhető el. Csupán 3 olyan bank van, amely 1 éves kamatperiódussal is nyújtja ezt a típusú hitelt. Az 1 éves kamatperiódusú támogatott hiteleknél a megadott kamat mértéke 1 évig fix.

5 éves állami támogatás után alkalmazott kamattípus

Az állam a futamidő első 5 évében biztosítja a kamattámogatást. A 6. évtől a kölcsön piaci kamatozású lesz, de nem mindegy, hogy milyen kamatperiódusú lakáshitellé alakul át. Minél rövidebb kamatperiódusú lesz a kölcsön, annál alacsonyabb lesz az ügyfél által fizetendő kamat, ugyanakkor annál kevésbé kiszámítható és előre tervezhető.

Mutatjuk, hogy mely bank, milyen kamattípust alkalmaz a 6. évtől.

otk hitelek a 6 evtol
A piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitelek havi törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével Ön akár otthonából is összehasonlíthatja.

Az államilag támogatott lakáshitel igénylésének jogszabályi feltételei vannak, melyekről honlapunkon olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése