Az elszámolásról, forintosításról tájékoztató levelek kézhezvételének időpontjához számos további határidő kapcsolódik. Nem árt tudni, milyen határidőre kell figyelni, ha kíváncsi az elszámolás részleteire, ha nem kíván élni a forintosítással, vagy ha ki szeretné váltani a forintosított hitelét. Ezeket vesszük most sorra.

Elszámolással kapcsolatos határidők

  • Ha az elszámolással nem értünk egyet, esetleg ellenőrizni szeretnénk azt, akkor van lehetőségünk részletes információkérésre. Az érintett pénzintézetnek – igény esetén – az elszámolás teljes körű levezetését be kell mutatnia. Ez irányú kérelmünk beérkezést követően 5 munkanap áll a bank rendelkezésére, hogy ezt megtegye.
  • Ha deviza alapú hitelünket nem szeretnénk forintosíttatni, akkor ezen igény bejelentésére az elszámoló levél kézhezvételét követően

    30 napunk van. Erre azonban – mint ahogy korábbi cikkünkben írtuk  – bizonyos feltételek teljesülése esetén van lehetőség.

A pénzintézetnek e kérelem elbírálásáról 30 napon belül tájékoztatnia kell minket, szintén tértivevényes levél útján. Kérelmünk pozitív elbírálása esetén a kölcsön eredeti devizaneme és kamata 60 napon belül visszaáll a 2015. február elsejei állapotra.

Panasztételre vonatkozó határidők

  • Panasszal élhetünk, ha nem kapunk elszámoló levelet. A pénzintézeteknek a tájékoztató levelek kiküldését követően 15 napon belül ki kell függeszteniük fiókjaikban vagy fel kell tenni honlapjukra, hogy az érintett adósoknak kiküldték a tájékoztató levelet. E közzétételt követően 60 napunk van arra, hogy panaszt tegyünk, ha mégsem kaptuk meg az elszámolást.
  • Amennyiben az elszámoló levél tartalmával nem értünk egyet, a kézhezvételtől számított 30 napon belül panaszt nyújthatunk be. Erre a banknak 60 napon belül válaszolnia kell. Panaszunk elutasítása esetén az erről szóló válaszlevél kézhezvételétől számított 30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatunk.

Forintosított hitel felmondására vonatkozó határidő

  • A szerződésmódosítástól számított 60 napon belül díjmentesen felmondhatjuk a hitelszerződésünket. Ezt követően 90 napon belül kell visszafizetnünk a fennálló tartozást.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2006 októberében vettem fel a Raiffeisen Banktól 2 millió Ft deviza alapú személyi kölcsönt.Ez 2008 augusztusában kiváltásra került.Semmilyen értesítést nem kaptam a banktól.
Jár-e nekem vissza a tisztességtelenül beszedett részletek után pénz?
Köszönöm.
Tisztelettel: Irma

Érdeklődni szeretnék, hogy tud-e bármilyen információt adni arról, hogy ha a bank nem küldi az elszámoló levelet akkor mi a teendő? Mindig csak halogatja a kiküldés idejét.
Köszönettel.
Krisztina

“A szerződésmódosítástól számított 60 napon belül díjmentesen felmondhatjuk a hitelszerződésünket. Ezt követően 90 napon belül kell visszafizetnünk a fennálló tartozást.”

A szerződésmódosítás dátumát hogyan határozzuk meg? A forintosító levél dátumától vagy kézhezvételétől számítjuk a 60 napot?

Köszönöm szépen.

Tisztelt Szakértők!
Egy személyautó devizahitelét 2007-ben a Lombard Lízing Zrt-vel kötöttem (svájci frank alapú). 2010-ben hitelátvállalással eladtam a gépjárművet. A 3 év alatt fizettem a részleteket.
Nem kaptam a banktól értesítést, szeretném megkérdezni, hogy jár-e visszatérítés erre a 3 évre, amíg én fizettem a részleteket?
Volt egy 1,5 tonnás kishaszongépjármű (Iveco Daily) lízing szerződésem is, melyet 2007-2011 között kifizettem teljes mértékben. A bank szerint erre az autóra nem vonatkozik az elszámolás és visszatérítés. Ezt a hitelt magánszemélyként vettem fel, soha nem voltam vállalkozó, nem folytattam gazdasági tevékenységet. Tanyán éltünk és praktikus okokból vásároltuk ezt a gépjárművet.
Jogos-e a bank nem fizetése, van-e lehetőség arra, hogy mégis kapjak visszatérítést?
Köszönöm szépen.

A mi svájci frank alapú autóhitelünk 2010.06.07.-én járt le, tehát még most pont beleesik az 5 évben! (2015.04.22)! Akkor ha most igényeljük, még megkaphatjuk?
Köszönöm!

“szerződésmódosítástól számított 60 napon belül díjmentesen felmondhatjuk a hitelszerződésünket”

Érdeklődnék, hogy gépjármű devizahitel szerződés is felmondható-e díjmentesen (ami devizahitel marad) az elszámolást követően, vagy csak a forintosított hitel? (Tehát, ha valaki az elszámolást követően ki szeretné fizetni a fennmaradó tartozást, és lezárni a hitelt, az is díjmentes-e?)
Hol található meg az ezzel kapcsolatos törvény?
Válaszukat előre is köszönöm,
Üdv,
Ildi