Ezeket a határidőket jó tudni elszámolás, forintosítás esetén

Az elszámolásról, forintosításról tájékoztató levelek kézhezvételének időpontjához számos további határidő kapcsolódik. Nem árt tudni, milyen határidőre kell figyelni, ha kíváncsi az elszámolás részleteire, ha nem kíván élni a forintosítással, vagy ha ki szeretné váltani a forintosított hitelét. Ezeket vesszük most sorra.

Elszámolással kapcsolatos határidők

  • Ha az elszámolással nem értünk egyet, esetleg ellenőrizni szeretnénk azt, akkor van lehetőségünk részletes információkérésre. Az érintett pénzintézetnek – igény esetén – az elszámolás teljes körű levezetését be kell mutatnia. Ez irányú kérelmünk beérkezést követően 5 munkanap áll a bank rendelkezésére, hogy ezt megtegye.
  • Ha deviza alapú hitelünket nem szeretnénk forintosíttatni, akkor ezen igény bejelentésére az elszámoló levél kézhezvételét követően

    30 napunk van. Erre azonban – mint ahogy korábbi cikkünkben írtuk  – bizonyos feltételek teljesülése esetén van lehetőség.

A pénzintézetnek e kérelem elbírálásáról 30 napon belül tájékoztatnia kell minket, szintén tértivevényes levél útján. Kérelmünk pozitív elbírálása esetén a kölcsön eredeti devizaneme és kamata 60 napon belül visszaáll a 2015. február elsejei állapotra.

Panasztételre vonatkozó határidők

  • Panasszal élhetünk, ha nem kapunk elszámoló levelet. A pénzintézeteknek a tájékoztató levelek kiküldését követően 15 napon belül ki kell függeszteniük fiókjaikban vagy fel kell tenni honlapjukra, hogy az érintett adósoknak kiküldték a tájékoztató levelet. E közzétételt követően 60 napunk van arra, hogy panaszt tegyünk, ha mégsem kaptuk meg az elszámolást.
  • Amennyiben az elszámoló levél tartalmával nem értünk egyet, a kézhezvételtől számított 30 napon belül panaszt nyújthatunk be. Erre a banknak 60 napon belül válaszolnia kell. Panaszunk elutasítása esetén az erről szóló válaszlevél kézhezvételétől számított 30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatunk.

Forintosított hitel felmondására vonatkozó határidő

  • A szerződésmódosítástól számított 60 napon belül díjmentesen felmondhatjuk a hitelszerződésünket. Ezt követően 90 napon belül kell visszafizetnünk a fennálló tartozást.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2006 októberében vettem fel a Raiffeisen Banktól 2 millió Ft deviza alapú személyi kölcsönt.Ez 2008 augusztusában kiváltásra került.Semmilyen értesítést nem kaptam a banktól.
Jár-e nekem vissza a tisztességtelenül beszedett részletek után pénz?
Köszönöm.
Tisztelettel: Irma

Kedves Irma!
Az elszámolásokkal kapcsolatban az érintett hitelintézetek tudnak Önnek pontos tájékoztatást adni a hitelszerződések részleteinek ismeretében.

Érdeklődni szeretnék, hogy tud-e bármilyen információt adni arról, hogy ha a bank nem küldi az elszámoló levelet akkor mi a teendő? Mindig csak halogatja a kiküldés idejét.
Köszönettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!
Forint alapú és ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződések esetén 2015. augusztus 1. és 2015. szeptember 30. között történik az elszámoló levelek kiküldése. Ez alól kivétel az a hitelintézet, mely esetében per van folyamatban és az nem zárul le augusztus 1-ig. Ez esetben a befejezést követő 60 napon belül érkezik az értesítés. A per állásáról a pénzügyi intézmény honlapján tájékozódhat.

Svájci frankban folyósított, forintban törlesztett autóhitelről van szó. A határidő április 30. az elszámolásra, de a bank, akinél felvettük, azóta sem küldte az elszámoló levelet. Adategyeztetés megtörtént. Sajnos nem én vagyok az egyetlen, több fórumon olvashatunk hasonlóan járt emberekről. A kérdés meg mindig az, mit tehetek?

Kedves Krisztina!
Kérdésével forduljon az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához!

“A szerződésmódosítástól számított 60 napon belül díjmentesen felmondhatjuk a hitelszerződésünket. Ezt követően 90 napon belül kell visszafizetnünk a fennálló tartozást.”

A szerződésmódosítás dátumát hogyan határozzuk meg? A forintosító levél dátumától vagy kézhezvételétől számítjuk a 60 napot?

Köszönöm szépen.

Kedves János!
Információink szerint a 60 napos díjmentes felmondási időt az elszámoló levél kézhezvételétől kell számítani.

Tisztelt Szakértők! Egy személyautó devizahitelét 2007-ben a Lombard Lízing Zrt-vel kötöttem (svájci frank alapú). 2010-ben hitelátvállalással eladtam a gépjárművet. A 3 év alatt fizettem a részleteket. Nem kaptam a banktól értesítést, szeretném megkérdezni, hogy jár-e visszatérítés erre a 3 évre, amíg én fizettem a részleteket? Volt egy 1,5 tonnás kishaszongépjármű (Iveco Daily) lízing szerződésem is, melyet 2007-2011 között kifizettem teljes mértékben. A bank szerint erre az autóra nem vonatkozik az elszámolás és visszatérítés. Ezt a hitelt magánszemélyként vettem fel, soha nem voltam vállalkozó, nem folytattam gazdasági tevékenységet. Tanyán éltünk és praktikus okokból vásároltuk ezt a gépjárművet. Jogos-e a bank nem… Továbbiak »

Kedves Sarolta!
Információnk szerint hitelátvállalás esetén csak az új adós kap értesítést az elszámolásról és ő kapja meg a visszatérítést is.
A második esetben érdemes lenne panasszal élni. Ennek módjáról, menetéről IDE kattintva olvashat bővebben.

A mi svájci frank alapú autóhitelünk 2010.06.07.-én járt le, tehát még most pont beleesik az 5 évben! (2015.04.22)! Akkor ha most igényeljük, még megkaphatjuk?
Köszönöm!

Kedves Asszonyom!
Az elszámoló levelet automatikusan megküldik a hitelintézetek, tehát nem kell igényelniük, ha jogosultak rá, a bank tájékoztatni fogja Önöket a visszatérítésről.

“szerződésmódosítástól számított 60 napon belül díjmentesen felmondhatjuk a hitelszerződésünket”

Érdeklődnék, hogy gépjármű devizahitel szerződés is felmondható-e díjmentesen (ami devizahitel marad) az elszámolást követően, vagy csak a forintosított hitel? (Tehát, ha valaki az elszámolást követően ki szeretné fizetni a fennmaradó tartozást, és lezárni a hitelt, az is díjmentes-e?)
Hol található meg az ezzel kapcsolatos törvény?
Válaszukat előre is köszönöm,
Üdv,
Ildi

Kedves Ildi!
A fent idézett díjmentesség a forintosított hitelszerződésekre vonatkozik, a gépjárműhiteleket nem érinti. Adott hitelszerződés végtörlesztési díjának mértékéről a hitelnyújtó tud Önnek pontos tájékoztatást adni.


14
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x