Babaváró hitelkérelem közel két éve nyújtható be a hitelintézetekhez. Ez alatt az időszak alatt számos, gyermekvállalás előtt álló házaspár élt ezzel az ingatlanfedezet nélküli, szabad felhasználású, kamatmentes hitellehetőséggel. Vannak azonban olyan esetek, melyek a kamattámogatás megszűnését eredményezik. Ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

A 2019. július elsejétől elérhető babaváró hitel kedvező és gyors finanszírozási lehetőséget kínál a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak. Ingatlanfedezetet nem kell bevonni, a kölcsön pedig bármilyen célra szabadon felhasználható. Sokan igyekeztek is megragadni ezt a lehetőséget már a kezdetektől, s a termék előnyei mellett háttérbe szorultak a kamatmentesség megszűnésének okai. Ezzel kapcsolatban számos olvasói kérdést kaptunk az elmúlt időszakban, amire most igyekszünk átfogó választ adni.

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül. Tekintse meg az elérhető banki babaváró hitellehetőségeket.

Babaváró hitelek összehasonlítása

Babaváró hitel kamatmentessége

A babaváró hitel az igénylők számára a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ahhoz, hogy az 5. év után is a teljes futamidő alatt megmaradjon a kamatmentesség, az igénylőknek igazolniuk kell 5 éven belül legalább egy gyermek születését, örökbefogadását vagy a várandósság betöltött 12.  hetét.

Kamattámogatás megszűnése

A kamattámogatás az alábbi esetben szűnik meg:

a) A támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik az első gyermeket, vagy

b) A támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, vagy

c) A támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában, vagy

d) A támogatott személyek házasságát a kölcsön futamideje alatt felbontják vagy érvénytelennek nyilvánítják.

Mennyi lesz a hitel kamata a kamattámogatás megszűnése után?

Az adósoknak a kamattámogatás megszűnése után a törlesztő részletet a támogatás nélküli kamat mértéke alapján kell tovább fizetniük. A pontos mérték az aktuális kamatperiódusra irányadó ÁKK hozam mértékétől függ, jelenleg 7,21%.

Az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése

Az a), b) és c) esetben történő kamattámogatás megszűnése esetén a támogatott személyeknek a kamattámogatás megszűnését követő 120 napon belül egy összegben meg kell fizetni az addig kapott kamattámogatás összegét a Magyar Állam felé.

A d) esetben a kamattámogatás visszafizetésének esedékessége csak akkor áll fenn, ha ezen időpontig a gyermekvállalás nem teljesült.

A kamattámogatás megszűnésének napja:

a) esetben: az 5 éves időszak lejáratát követő nap

b) esetben: az utolsó magyarországi lakcím megszűnését követő nap

c) esetben: a gyermeknek a szülők háztartásából való kikerülését követő nap

d) esetben: a házasság felbontásáról, érvénytelenítéséről szóló bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő törlesztési esedékesség napja.

A kamatmentesség meghosszabbítása válás, özvegyülés esetén

Válás esete

A házasság felbontását követően az igénybe vett kamattámogatás összege visszafizetésre kerül, a kamattámogatás pedig a hátralévő futamidőre megszűnik.

Ha azonban a támogatott személyek egyike a folyósítást követő 5 éven belül újra házasodik, akkor a házasságkötéstől számítva újra kezdődik az 5 év számítása. Ennyi idő áll tehát rendelkezésre, hogy gyermekvállalással a kamatmentesség érvényesíthető legyen a futamidő végéig.

Özvegyülés esete

Amennyiben a kamattámogatás ideje alatt a házaspár egyik tagja elhalálozik anélkül, hogy gyermekük született volna, akkor a kamattámogatás az elhalálozás időpontjától számított 6 hónapig továbbra is fennáll, illetve a törlesztés szünetel. Ebben az esetben a korábban kapott kamattámogatást nem kell visszafizetni.

Ha az özvegy a folyósítástól számított 5 éven belül újra házasságot köt, akkor a házasságkötéstől számítva újra kezdődik az 5 év számítása. Ha ezalatt az időszak alatt a pár teljesíti a gyermekvállalást, akkor a kamatmentesség fennmarad.

Személyre szabott babaváró hitel tájékoztatás!

A babaváró hitel igénylési feltételei IDE kattintva tekinthetők meg. Személyre, szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodánkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése