Jóllehet a 3 gyermek után kapható 10 milliós CSOK, az ehhez kapcsolódóan igénybe vehető 3% kamatú államilag támogatott lakáshitel, valamint az új ház építése esetén elérhető adó-visszatérítési támogatás jelentős anyagi segítséget jelenthet a családoknak, nem biztos, hogy mindenki számára ez az otthonteremtés legkedvezőbb módja. Nézzük, milyen érvek szólhatnak használt lakóingatlan vásárlása mellett!

Milyen támogatásokat igényelhetünk használt lakóingatlan vásárlásához?

CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény nemcsak új, hanem használt, 35 millió forintnál nem drágább lakóingatlan vásárlása esetén is igényelhető, jóllehet kisebb összegben, mint új lakásnál. Azok számára azonban, akik nem terveznek 3 gyermekkel, nem olyan jelentős az új és használt lakás esetében adható CSOK összege. 1 gyermek után mindkét lakástípus esetén 600.00 Ft összegű kedvezményre lehetünk jogosultak, 2 gyermek után új lakásra 2.600.000 Ft-ot, használtra 1.430.000 Ft-ot kaphatunk. Használt lakóingatlanra igényelt támogatás összege 3 gyermek után 2.200.000 Ft, 4 vagy több gyermek után 2.750.000 Ft.

Milyen lakáshitelt igényelhetünk használt lakóingatlan vásárlásához?

Használt lakóingatlan esetén ugyan kevesebb hiteltípus közül választhatunk, de erre a célra is igényelhető állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt.

Az államilag támogatott lakáshitelre a futamidő első 5 évében biztosít kamattámogatást az állam, azt követően piaci kamatláb mellett folytatódik tovább a hiteltörlesztés, az akkor érvényes piaci kamat mértékének megfelelően.

A támogatott hitel mellett kedvező alternatívát jelentenek a piaci kamatozású lakáshitelek is, melyek sok esetben alacsonyabb kamatszint mellett vehetők igénybe, mint a kamattámogatott hitelkonstrukciók. Piaci kamatozású lakáshitelnél akár a teljes futamidőre (maximum 20 év) fixálhatjuk a törlesztő részletünket, ami hosszútávon kiszámítható, előre kalkulálható hiteltörlesztést biztosít.

Illeték – telekár

Használt lakóingatlan vásárlásánál vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk, melynek mértéke 4%. Az illetékfizetési kötelezettségünk 2%-ra csökkenthető, ha első lakóingatlanunkat vásároljuk, 35 év alattiak vagyunk és az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Egy 20 milliós vételárú használt lakóingatlan vásárlása után – 4%-os illetékkel számolva – 800.000 Ft-ot kell fizetünk. Ez még mindig jóval kisebb tétel, mintha építkezés mellett döntünk, s elsőként telket kell vásárolnunk. Új ház építésénél ugyanis a telek vételárát önerőből kell megfizetnünk, ami több milliós tétel, sok esetben akár egy lakás árát kell kiadnunk egy építési telekért.

Felújítandó, korszerűsítendő családi ház vásárlása

Olcsóbban juthatunk családi házhoz, ha esetleg egy régebbi, felújításra szoruló ingatlant vásárolunk. Ehhez szintén igénybe vehetjük a CSOK-ot, ha a ház alkalmas a lakhatási igények kielégítésére. Ilyen ingatlan vásárlásánál érdemes előre készíteni egy költségvetést a munkálatok várható költségéről, s ha a házvásárláshoz kölcsönt is igénylünk, akkor érdemes a meglévő saját erőnkből félretenni a felújításra, s annyival nagyobb összegű hitelt igényelni a vételár kiegyenlítéséhez. Ha ezt jövedelmünk vagy az ingatlan értéke nem teszi lehetővé, akkor az Otthon Melege program lehet segítségünkre, melynek keretében pályázhatunk az energetikai korszerűsítésre. Ehhez is szükséges önerő (55%), ám mellé akár 2.500.000 Ft-os támogatást is kaphatunk.

Ha fenti források sem fedezik teljes egészében a felújítás, korszerűsítés költségét, akkor célszerű a beköltözéshez elengedhetetlen munkálatokat elvégezni, s a kevésbé sürgető munkálatokat – például tetőfelújítás, nyílászáró csere, külső hőszigetelés, stb. - később is elvégezhetjük.

Ha Ön is otthonteremtés előtt áll, melyet banki hitel segítségével tud megvalósítani, célszerű Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását kérni. Ezt online, vagy személyesen egyaránt megteheti országosan elérhető Hitelnet irodáinkban ! Az optimális konstrukció kiválasztása után díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése