Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az MNB az elmúlt hetekben egyre több bank újonnan kidolgozott hiteltermékét minősítette fogyasztóbarátnak. A fogyasztóbarát lakáskölcsönök bevezetése már elkezdődött, jóllehet a kínálat még nem teljes. Most annak néztünk utána, hogy a már elérhető fogyasztóbarát konstrukciók közül melyik lehet az egyik legkedvezőbb.

Fogyasztóbarát lakáshitelek

Mivel a fogyasztóbarát lakáshitelek főbb paraméterei adottak, ezért a bankok között nem lehet számottevő különbség például az előtörlesztési díjak (maximum 1%) vagy a folyósítási jutalék mértéke (a hitelösszeg 0,75%-a, maximum 150.000 Ft) között. Ez utóbbi a legtöbb esetben az aktuális díjelengedési akciónak köszönhetően elengedésre kerül.

A hitelbírálat időtartama az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva legfeljebb 15 munkanap lehet. Ám mivel a fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítése még csak most indult el, e tekintetben egyelőre nincs tapasztalatunk, tehát átfutási idő alapján sem tudjuk összevetni az egyes pénzintézeteket.

A fogyasztóbarát lakáshitelek referenciakamattal (3, 6 vagy 12 havi BUBOR) nem nyújthatók, de ezen túlmenően a kamatperiódus hosszáról a bankok dönthetnek. Ennek megfelelően igényelhető fogyasztóbarát lakáshitel viszonylag rövidebb kamatperiódussal (3 év) és hosszabb időre fixált (5, 10, 15 és 20 év) kamattal is.

Azt tudjuk, hogy minél rövidebb kamatperiódusú egy lakáshitel, annál alacsonyabb kamatszint érhető el, ugyanakkor a kamatkockázat annál nagyobb, minél rövidebb a kamatperiódus. Törlesztő részlet szempontjából tehát az a fogyasztóbarát lakáshitel tűnhet a legkedvezőbbnek, amelyik 3 éves kamatperiódussal érhető el. Az MNB által fogyasztóbarátnak minősített lakáshitelek között jelenleg két banknál (Erste Bank, K&H Bank) találunk 3 éves kamatperiódusú konstrukciót, de ennek igénylésére a mai napon egyelőre még csak az Erste Banknál van lehetőség.

Fogyasztóbarát lakáshitel 3 éves kamatperiódussal

A bank 3 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitelénél a kamat mértékét befolyásolja egyrészt a hitelösszeg (5M Ft alatti vagy feletti), illetve a vállalt havi jövedelem jóváírás összege. A törlesztő részleteket - 15 éves futamidővel kalkulálva - a következő feltételek alapján vetettük össze:

  1. 5M Ft hitelösszeg, havi jövedelem jóváírás vállalása nélkül (standard kategória)
  2. 5M Ft hitelösszeg, 200.000 Ft-ot elérő havi jövedelem jóváírás vállalása (2. kedvezmény kategória)
  3. 5M Ft hitelösszeg, 600.000 Ft-ot elérő havi jövedelem jóváírás vállalása (Extra kedvezmény kategória)

 

  • A. Kamat: 4,10%, THM: 4,30%
  • B. Kamat: 3,59%, THM: 3,77%
  • C. Kamat: 3,39%, THM: 3,57%

A havi jövedelem jóváírás összegétől függően standard kategória esetén havi 37.235 Ft, 2. kedvezmény kategória esetén havi 35.966 Ft, valamint Extra kedvezmény kategória esetén havi 35.475 Ft a törlesztési kötelezettség. Az A) és C) kategóriában elérhető különbség kamatban 0,71 százalékpontot jelent, míg összegben havi 1.760 Ft-ot.

Fenti törlesztő részletek az első kamatperiódusban, vagyis a futamidő első három évében biztosan változatlanok. Az, hogy az első kamatperiódus lejáratát követően hogyan alakul az ügyfél által fizetendő kamat mértéke, előre nem jósolható meg. A kamatváltozás mértékét a pénzintézet az MNB honlapján közzétett, 3 éves kamatperiódusra vonatkozó kamatváltoztatási mutató alapján jogosult meghatározni.

FONTOS!

Az adósnak a kamatperiódus fordulónapján díjmentesen (kivéve a Hitelező érdekkörén kívül felmerülő költségeket) lehetősége van a következő kamatperiódus hosszának megváltoztatására! Ezt a szándékot a bank felé a kamatperiódus lejárata előtt 30 nappal írásban szükséges jelezni! 

A pénzintézet a kamatperiódus lejárata előtt 90 nappal köteles értesíteni az adóst fenti lehetőségről, valamint a következő kamatperiódusban fizetendő kamat mértékéről. Amennyiben azt kedvezőtlenebbnek véljük, van lehetőségünk a bank által kínált, másik kamatperiódusra való áttérésre. 

Fogyasztóbarát lakáshitel 10 éves kamatperiódussal

Aki nem szeretné vállalni a 3 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáskölcsön kamatkockázatát, az akár 10 évre is fixálhatja kamatát ugyanennél a pénzintézetnél. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshiteleket szintén 15 éves futamidővel, fenti feltételek szerint hasonlítottuk össze.

  • A. Kamat: 6,27%, THM: 6,56%
  • B. Kamat: 5,67%, THM: 5,94%
  • C. Kamat: 5,42%, THM: 5,68%

A havi jövedelem jóváírás összegétől függően standard kategória esetén havi 42.926 Ft, 2. kedvezmény kategória esetén havi 41.307 Ft, valamint Extra kedvezmény kategória esetén havi 40.642 Ft a törlesztési kötelezettség. Az A) és C) kategóriában elérhető különbség kamatban 0,85 százalékpontot jelent, míg összegben havi 2.284 Ft-ot.

Fenti törlesztő részletek az első kamatperiódusban, vagyis a futamidő első 10 évében biztosan változatlanok. Az, hogy az első kamatperiódus lejáratát követően hogyan alakul az ügyfél által fizetendő kamat mértéke, az MNB honlapján közzétett, 10 éves kamatperiódusra vonatkozó kamatváltoztatási mutató alapján kerülhet majd meghatározásra.

A fenti konstrukciókhoz tartozó járulékos költségekről Szakértőink készséggel adnak felvilágosítást országszerte elérhető irodáinkban!

Fogyasztóbarát lakáshitelek személyre szabottan!

Amennyiben az igényei és lehetőségei szerinti legkedvezőbb fogyasztóbarát lakáshitelről szeretne tájékoztatást kapni, kérjük tekintse meg lakáshitel kalkulátorunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A havi rendszeres jóváírással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy banki automatán keresztül történő készpénzbefizetéssel történő jóváírással teljesíthető-e a kamatkedvezmény kategória előnye vagy kizárólag banki átutalással történhet ez meg?
Köszönöm!