Az értékbecslés egy hitelügylet során a fedezetül szolgáló ingatlan értékének megállapítását jelenti. Általában minden olyan kölcsönügyletben sor kerül az értékbecslésre, amely ingatlanfedezet bevonásával jár. Az ingatlan értékét az adott bankkal kapcsolatban álló hivatalos értékbecslő állapítja meg.

Az értékbecslés elvégzésére már a hitelügyintézés első szakaszában sor kerül, hiszen az kölcsönigénylő által felvehető maximális hitelösszeget a pénzintézet – az ügyfél igazolt jövedelme mellett - az ingatlan értéke alapján határozza meg.

Szabad felhasználás, lakásfelújítás, valamint lakásvásárlás esetén az ingatlanszakértő a fedezetül szolgáló ingatlan jelenlegi értékét, lakáskorszerűsítés, lakóház bővítése vagy építése esetén pedig az ingatlan jövőbeni értékét állapítja meg. A jövőbeni érték az ingatlan korszerűsítési, bővítési vagy építési munkálatainak befejezése után várható értéket jelöli.

Az értékmeghatározás során az értékbecslő elsőként az ingatlan forgalmi értékét határozza meg, majd ezt követően sor kerül az úgynevezett hitelbiztosítéki érték megállapítására is. A finanszírozási arány meghatározásakor a pénzintézetek általában a hitelbiztosítéki értékből indulnak ki. A hitelbiztosítéki érték azt a minimális értéket mutatja, amelyen az adott ingatlan értékesíthető a felvett kölcsön esetleges nemfizetésekor.

Az értékbecslés elkészítéséhez minden esetben az értékbecslő rendelkezésére kell bocsátani az alábbi dokumentumokat: tulajdoni lap, alaprajz és családi házak esetén térképmásolat. Felújítási és korszerűsítési hitelkonstrukció esetén szükség van a költségvetési adatlap benyújtására is. Lakóház bővítése és építése esetén pedig a jogerős építési engedély, műszaki leírás és tervdokumentáció is csatolandó.

A szakértői vizsgálat módszere lehet költség, piaci és jövedelem megközelítésen alapuló. A költségalapú vizsgálat az ingatlan újraelőállításának költségét veszi alapul, a piaci megközelítéskor az értékbecslő a piacon közelmúltban eladott ingatlanokat elemzi, a jövedelem megközelítés esetén pedig az ingatlan bérbeadásakor keletkező értéket veszi számba.

Az elkészült értékbecslési dokumentáció ismerteti az ingatlan legfontosabb adatait (település, cím, helyrajzi szám, megnevezés, terület, bejegyzett terhek, széljegy), az ingatlan elhelyezkedését és általános leírását. Az értékbecslés tartalmazza továbbá a csatolt dokumentumokat, az ingatlanról készült fényképeket és az ingatlan értékét tartalmazó tanúsítványt.

Lakás vagy családi ház értékbecslésének díja általában 30.000.- Ft körüli tétel. A legtöbb pénzintézetnél léteznek akciós időszakok, amikor – meghatározott feltételek esetén – a bankok elengedik az értékbecslés díját.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Mekkora az elfogadható legalacsonyabb ingatlanérték? Szükségem lenne 3 millió forintra, de a tanyánk értéke csak 4 millió körüli. Megoldható Önök szerint a kérdés?