Tisztelt Szakértő!

El szeretnénk adni kb. 15 milliót érő lakásunkat, amin jelenleg kb. 8 millió forint jelzáloghitel (+ elidegenítési és terhelési tilalom) van. Tudom, hogy ilyen lakást is el lehet adni a bank beleegyezésével (a bankunkat is megkérdeztem), de úgy hallottam (a bankban is ezt mondták), nehezebb rá vevőt találni.

A következőre gondoltam: hitelkiváltó hitelt vennénk fel egy másik banknál (annál is inkább, mert több kalkulátor alapján sokkal kedvezőbb lenne a törlesztőrészlet a mostaninál, ami 81.500 Ft) – de jelzálogként nem a mostani lakásunkat ajánlanánk fel, hanem a szüleimét (ami kb. 25 milliót ér).

Lehetséges az ilyen fajta hitelkiváltás?
És vajon megérné-e, tekintetbe véve, hogy a végtörlesztésnek és az új hitel felvételének is vannak költségei?

Válaszukat előre is köszönöm, Zita

Kedves Zita!

Lehetséges az Ön által említett hitelkiváltás, de nem biztos, hogy megéri, ha úgyis értékesítésre kerül a meglévő lakás. Az eladásra kínált ingatlanok nagy része manapság jelzáloghitellel terhelt. Terhelt ingatlan vételárának meghitelezése nem jelent problémát a bankok számára. Ennek megvan a kialakult gyakorlata.

Az adásvételi szerződésben rögzítésre kerül az ingatlant terhelő jelzáloghitel, a fennálló tartozás összegérő az eladónak hivatalos banki igazolást kell hoznia, s egyúttal vállalni a lakás tehermentesítését. Ha a vevő lakáshitel igénybevétele nélkül, önerőből veszi meg a lakást, akkor az eladónak az átadott összegből tehermentesítenie kell a lakást, s csak a bank által kiadott törlési papír birtokában kapja meg az eladási ár fennmaradó részét. Ha a vevő is hitelt vesz fel, akkor a hitel visszafizetését – a tartozásról kiadott hivatalos banki igazolás alapján – a pénzintézetek egymás között intézik. Ebben az esetben is csak a törlési kérelem földhivatalba történő benyújtása után folyósítja a bank a fennmaradó összeget az eladónak. A hitellel terhelt ingatlan értékesítése – a hitel miatt – egy kicsit több időt vesz igénybe, mint a tehermentes lakás adásvétele, de működik a dolog.

Ellenben a hitelkiváltás szintén időt vesz igénybe, újabb költséggel jár, s ha a lakáshitel egyébként is visszafizetésre kerül, akkor véleményünk szerint a hitelkiváltás több plusz költséget eredményez, mint amennyit megspórolhatnak a rövid ideig fizetendő hitelkiváltó kölcsön alacsonyabb törlesztő részletével.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése