Hitelfelvétel esetén az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen devizanemben igényeljük kölcsönünket. Az elmúlt évben tapasztalható jelentős árfolyam ingadozásnak köszönhetően sokan bizalmatlanok a devizafinanszírozással szemben.

Figyelem!

A hiteligénylők többsége túl kockázatosnak találhatja az euróban történő hitelfelvételt.
Ám aki most euró alapú jelzálogkölcsönt vesz fel, annak legfeljebb 3-5 éves időtartamra kell árfolyamkockázattal számolni, hiszen attól kezdve a törlesztést is euróban fogja teljesíteni. Az euró bevezetésével az átváltással járó konverziós költségek is meg fognak szűnni.

Sokan nem bíznak a forint stabilitásában.
Az euró alapú jelzáloghitelek kamata jelenleg is alacsonyabb a forint alapú kölcsönök kamatánál, így a havi törlesztő részletek is alacsonyabbak, s ez által kedvezőbbek. A világgazdaság stabilizációja elkezdődött, az euró árfolyamának jegyzése az elmúlt éven 265-275 forintos sávban mozgott.

Vannak olyan hiteligénylők, akik azzal érvelnek az euró hitelek ellen, hogy svájci frank alapon kedvezőbb ajánlatot lehet kapni.

Elsőként azt kell figyelembe venni, hogy a svájci frank alapon nyújtott kölcsönök felvételét szigorúan korlátozza a 2010. március 1-től hatályos kormányrendelet, melynek értelmében a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 45 százalékáig vehető fel hitel svájci frank alapon.

Emellett fontos érv az euró alapú hitelek mellett, hogy ennek árfolyamkockázata várhatóan rövid időn belül megszűnik, míg svájci frank esetében a teljes futamidő alatt számolni kell vele.

Megfigyelhető az is, hogy a svájci frank árfolyama az elmúlt 1-1,5 évben sokkal hektikusabban ingadozott, mint az euró árfolyamok.

Továbbá euró hitelek korlátozás nélkül minden hitelcélra igénybe vehetők, legyen szó akár lakásvásárlásról, építésről, lakóingatlan korszerűsítéséről, felújításáról, vagy bővítéséről, akár szabad felhasználásról vagy adósságrendezésről.

Euró hiteleket mind a hazai, mind az ausztriai bankpartnereink kínálnak. A honlapunkon lévő jelzáloghitel kalkulátor segítségével Ön is kiszámolhatja és összehasonlíthatja az euró alapú jelzáloghitelek aktuális törlesztő részletét más devizanemekben igényelhető kölcsönök havi törlesztő részletével, konkrét hitelügylet esetén pedig személyre szóló díjmentes ajánlat is kérhető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Hogyan lehetséges hogy a kalkulátor 11mft ingatlanfedezetű, szabad felhasználású hitelnél hazai euro alapon 78760 Ft/hó-t mutat 6,38%THM-re, míg az osztrák magasabb 6,6% THM-el is alacsonyabb 74360FT-ot ??
A THM nem áll (nagyjából) egyenes arányosságban a havi törlesztőrészlettel?

Milyen változás várható Forint illetve Euró alapú lakásvásárlásra felvett kölcsönök esetén, miután bevezetésre került Magyarországon is az Euró, mint fizetőezsköz?