Építkezésnél hitelképesek vagyunk, ha van már egy 2M Ft-os hitelünk?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Érdeklődni szeretnék a 10+10 milliós CSOK-kal kapcsolatban. Férjemmel már van 2 közös gyermekünk és úton van a 3. is. Egyikünk nevén sincs és nem is volt ingatlan. Viszont van több mint 2 millió forintos hitelünk, amit 8 éve rendesen fizetünk. Szeretnénk egy 100-120 nm2-es családi házat építeni.

Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:

1.) Van ahol azt írják, hogy építési telket is lehet vásárolni a támogatásból vagy hitelből és van ahol azt írják, hogy nem. Olyat is olvastam, hogy az adásvételi szerződésben szereplő vételárról számlát kell kiállítani a vevő nevére. De ha természetes személytől vesszük a telket, ő nem tud számlát adni, akkor ezt hogyan lehet megoldani?
2.) Mennyi önerővel kell rendelkeznünk?
3.)Kaphatunk-e egyáltalán hitelt így, hogy már van egy?
4.) A leendő ház is lehet ingatlanfedezet erre a kölcsönre?
5.) Az áfa visszaigénylésével sem vagyunk tisztában. Ha például 20 millióból épül fel a ház és visszaigényeljük az áfát, akkor tulajdonképpen körülbelül 16 millióba került? És akkor a visszaigényelt összeget be lehet forgatni a kölcsönbe?

Elnézést ha butaságokat kérdeztem! 🙂
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Adrienn

Kedves Adrienn!

1.) A 10+10 milliós támogatás telekvásárláshoz sajnos nem használható fel. A kedvezmény új építésű lakóingatlan vételárának, vagy új lakóház építése esetén a bekerülési költség finanszírozásához vehető igénybe. Amennyiben természetes személytől vásárolják a telket, akkor – mivel az illető nem tud számlát kiállítani – az adó-visszatérítési támogatás telekre jutó része sajnos nem vehető igénybe.

2.) Az, hogy mennyi önerővel kell rendelkezni, több tényezőtől is függ. Elsősorban a költségvetés összege a meghatározó. Továbbá lényeges, hogy mekkora összegű kölcsön felvételére jogosultak, hol lesz helyileg az építkezés, stb. A kérdés tehát összetett. Erre Szakértőink pontos választ az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudnak adni.

3.) A meglévő kölcsönük nem zárja ki a hitelfelvétel lehetőségét, de a havonta fizetendő törlesztő részletet mindenképpen számításba kell venni a hitelképesség-vizsgálat során. Lényeges, hogy mennyi a háztartás igazolt jövedelme és mennyi a havi törlesztési kötelezettség.

4.) Az építendő lakóház lehet a kölcsön fedezete. Plusz ingatlanfedezet bevonására nincs szükség, ha az épülő ház – várható jövőbeni értéke alapján – elbírja a felvenni kívánt hitelösszeget.

5.) Az adó-visszatérítési támogatás folyósítása ugyanúgy történik, mint a CSOK-é, a saját erő beépítését követően, szakaszosan, az elért készültségi foknak megfelelő számlabemutatással (70%). A támogatás tehát nem a felvett hitelösszeget csökkenti, hanem szintén a bekerülési költség megfizetéséhez használható fel.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink a további részletek ismeretében személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak adni Önöknek!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x