Építkezés önerő nélkül szocpolból?

Üdv,

25 illetve 26 éves fiatal pár vagyunk. Önerőt nem sikerül összegyűjteni, albérletben élünk. Családalapításon gondolkodunk, építkezni szeretnénk. Családban sajnos nincs lehetőség ingatlan alapú jelzáloghitel felvételére, amiből elindulhatnánk vagy használt lakást vásárolhatnánk. Sem hitelünk, sem lízingünk nincs, csak a kettőnk minimálbére tisztán.

A családban van egy dupla telek (nincs a nevünkön) esetleg oda tudnák építkezni. Kérdésünk a következő: Vállalt gyermek esetén lehetséges-e a szocpol támogatás önerő nélkül? Későbbiekben kettő gyermeket szeretnénk.
Van-e megoldás?

Segítséget előre is köszönjük!
Viki & Ádám

Kedves Viki & Ádám!

Ha még nincsen gyermekük, akkor két gyermek után tudnának megelőlegező szocpolt igénybe venni. A két gyermek után járó szocpol összege sávos, függ egyrészt attól, milyen energetikai minősítésű lakóházat építenének, másrészt pedig a hasznos alapterülettől. Ezek alapján a támogatás összege 2 gyermek esetén 800 ezer és 1 millió 690 ezer forint között alakul. Úgy gondoljuk, hogy minimálbéres kereset mellett egy új lakóház költségvetésének finanszírozásához nem vehető fel akkora összegű építési hitel és megelőlegező szocpol, melyből önerő nélkül megoldható lenne az építkezés. Legalább is jelenleg.

A szocpoltörvény módosítását tartalmazó tervezet szerint azonban várható a közeljövőben a támogatás összegének növelése. A törvényjavaslat még nem került elfogadásra, tehát a megemelt szocpol összegéről jelenleg még nincsenek információink.

A megelőlegező szocpollal kapcsolatban még tudni kell, hogy amíg nem születnek meg a gyermekek, addig kölcsönnek minősül, vagyis az épülő ingatlan terhelhetőségénél figyelembe kell venni. A jogszabály szerint pedig a terhelés nem haladhatja meg a lakóház várható jövőbeni értékének 80%-át.

Továbbá lényeges, hogy megelőlegező szocpolra csak házastársak lehetnek jogosultak. Az élettársi kapcsolat csak meglévő gyermekek esetén elegendő a szocpolhoz.

Ahhoz, hogy Szakértőink pontos tájékoztatást tudjanak adni a két minimálbérrel elérhető építési hitel maximális összegéről, további információkra lenne szükség. Például: a telek földrajzi elhelyezkedése, értéke, a várható költségvetés összege, stb. Ezeket az információkat online űrlapunk kitöltésével adhatják meg. Ezt követően Szakértőink személyre szóló, díjmentes építési hitelajánlatot tudnak Önöknek készíteni. Az építési hitelek aktuális törlesztő részletéről addig is honlapunkon tájékozódhatnak!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x