Építkezés esetén hogyan kell meghatározni a szobaszámot?

Tisztelt Szakértő!

2013. októberében kezdtem építkezni. Szeretnék vállalati kölcsönt igénybe venni. Be is nyújtottam igényemet, de sajnos egy 2001-es törvényre hivatkozva, azt a választ kaptam, hogy vidéki építkezés esetén 2,5 szobáig maximum 18,5 M Ft lehet az építés összköltsége. Az én költségvetésem pedig 20 M Ft. Egyelőre férjemmel költöznénk a lakásba, egyéb hitelt nem szeretnénk felvenni, gyermekünk nincs.

A jelenlegi tervrajz szerint épülne 3 db 12 m2 alatti szoba, /3×11,9 m2/ és 1 db nappali 22 m2 nagyságú. Nem tudom, hogy így számítják-e ki a szobaszámot? /3xfél szoba = 1,5 + 1 nappali/

Kérdésem, hogy mi vonatkozik az én esetemre, esetleg mit kellene módosítanom?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Klári

Kedves Klári!

Irodánk vállalati kölcsönt érintő kérdésekben nem illetékes. Azt tehát nem tudjuk, hogy a vállalati kölcsönre való jogosultsághoz milyen feltételeknek kell megfelelni. Az azonban biztos, hogy a szobaszámok meghatározása az Ön által kalkulált módon történik. A 12 m2-es és az alatti szoba félszobának számít, a 12 m2-nél nagyobb, de 30 m2-nél kisebb szoba 1 szobaként vehető figyelembe. Ha a a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, akkor 2 szobaként kell figyelembe venni.

Amennyiben lehetséges, akkor az építési engedélyt kellene módosítani. Ha a kisebb szobák alapterülete nem 11,9 m2 lenne, hanem legalább 12,1, akkor nem félszobaként, hanem 1 szobaként lehetne figyelembe venni. Nagyobb szobaszám esetén valószínűleg magasabb összegű lehetne az építési összköltség is.

Ha banki hitelt nem is szeretnének igénybe venni, új ház építése esetén ki lehetne használni a lakásépítési támogatás (szocpol) nyújtotta kedvezményt. Ezt megelőlegező szocpol formájában olyan házaspárok is igényelhetik, akiknek még nincs gyermekük, de 8 éven belül vállalnak 2-t. További feltétel, hogy a szocpolkérelem benyújtásának időpontjában a házastársak egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet.

2 gyermek vállalása esetén a hasznos alapterületnek 60-160 m2 között kell lenni. A támogatás összege a hasznos alapterület és az épület energetikai minősítési osztálya alapján számolható ki. Erről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

Az építkezés bekerülési költségének felső korlátja úgy került meghatározásra, hogy a ÁFA és telekár nélkül, az épület teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség nem lehet több 300 000 Ft-nál, alacsony energiafogyasztású lakás esetében 350 000 Ft-nál.

Amennyiben érdekli Önöket a megelőlegező szocpol nyújtotta lehetőség, honlapunkon bővebben olvashatnak róla. A szocpolkérelmet – akkor is, ha banki kölcsönt nem kívánnak igénybe venni – a hitelintézetekhez kell benyújtani.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x