Tisztelt Hitelnet!

A tanácsát szeretném kérni hitelfelvétel ügyében. Kertes házat szeretnék venni, két megoldás érdekel, vagy telket vennék és új házat építenék, vagy régi házat vennék és azt átépíteném+hozzáépítenék. Milyen típusú hitelek vehetők igénybe ezekre a célokra?

Hozzávetőlegesen 40-45 M Ft-ot szánnék az egész ügyletre, ennek a fele készpénzben rendelkezésemre áll, a másik felére, 20-25 M Ft-ra szeretnék hitelt felvenni. 14 éves igazolt munkaviszonyom van, a jövedelem mértékével szerintem nem lesz gond.

Felvehetek-e ilyen összegű hitelt, illetve mik az összegbeli korlátai a felvehető hitelnek?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Márta

Kedves Márta!

Használt ház vásárlására jelenleg piaci kamatozású, forint alapú lakáshitel vehető fel, míg új lakás építésére a piaci kamatozású lakáshitelek mellett az állami kamattámogatású építési hitelek is elérhetők, szintén forint alapon. Ezen túlmenően e konstrukciók életbiztosítással illetve lakástakarékkal tovább kombinálhatók.

Jogszabályi előírás alapján a megvásárolni kívánt ház forgalmi értékének, építés esetén pedig az ingatlan várható jövőbeni értékének maximum 80%-áig terjedhet a finanszírozás. Emellett figyelembe kell venni az egyes pénzintézetek finanszírozási arányra vonatkozó saját előírásait. A nyújtható hitelösszeg mértékét nagyban befolyásolja az igénylő jövedelmi helyzete is.

40-45 millió forint értékű ingatlanra – igazolt jövedelemtől függően – 20-25 millió forint felvehető. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy államilag támogatott építési hitel igénylésekor a telekár nélküli, ÁFA összegét is tartalmazó építési költség nem lehet több Budapesten és megyei jogú városokban 25 millió forintnál, egyéb településeken pedig 20 millió forintnál. Ugyanígy a támogatott hitel összege nem haladhatja meg a fővárosban és megyei jogú városokban a 12,5 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot.
Ezzel szemben piaci kamatozású lakáshitel esetén nincsen ilyen jellegű korlát.

Új lakás építése vagy újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén lakásépítési támogatásra is jogosultak lehetnek a támogatott személyek. Ennek feltételeit IDE kattintva olvashatja.

A használt lakóingatlan átépítéséhez, bővítéséhez szintén igényelhető lakáscélú jelzáloghitel, fenti finanszírozási arány figyelembevételével, melyek közül a legkedvezőbbet megtekinheti lakáshitel kalkulátorunkban. A maximális hitelösszeget a bank szintén az ingatlan várható jövőbeni értékéből kiindulva állapítja meg.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink a részletek ismeretében személyre szóló hitelajánlatban tudják tájékoztatni Önt a hitellehetőségekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Egy építtető cég által kivitelezett családi ház vásárlásához lenne szükségem hitelre. A ház ára 13,5m Ft (kulcsrakész állapotban). Saját önerő 7m Ft, 6,5m Ft hitelre lenne szükségem. Hivatalos bruttó jövedelmem 118 000 Ft. Van-e esélyem arra, hogy 20-25 év futamidőre kapjak hitelt?
Köszönettel: Lea

Mikortól lehet a bankoknál is igényelni használt lakáshoz kamattámogatott forint hitelt?
Érvényes lesz-e esetlegesen egy korábbi lakáshitel kiváltásra is?
Fontos volna tudni.

Idén szeretnék párommal megvásárolni egy használt házat, melynek felét örököltem, a másik felét szeretnénk kivásárolni családtagtól. Lakásvásárlásra a kamattámogatásos hitelt igénybe tudjuk venni? 2 év múlva fog lejárni egy lakás előtakarékosságunk, ezt a hitelbe később be tudjuk tőketörlesztésként számíttatni?

Fiatal 17 és 23 éves pár vagyunk.
Hogyan tudunk támogatáshoz jutni használt lakás vásárláshoz? (gyermek nincs)
Milyen lehetőségek vannak fiatal pároknak lakáshoz való igényléshez?