Tisztelt Címzett!

Családi ház építésére vettünk fel ex élettársammal lakáshitelt 2002-ben, 4+6%-os kamattal, 3.000. 000 Ft-ot, 15 éves futamidőre. A hitel lejárta 2017-ben esedékes. A ház még ez idáig nem kapta meg a használatbavételi engedélyt /egyéb okok miatt/. Jelen pillanatban pedig értékesíteni szeretnénk, és most folyik a használatbavételi engedély iránti kérelem benyújtása.

Kérdésem, hogy a hátralévő hitelösszeg befizetésével, és a használatbavételi engedély benyújtásával ki tudjuk tisztázni a lakáshitelt nyújtó bankot? A szerződésben nem találtunk semmi arra vonatkozó részt, hogy nekünk bármiféle határidőn belül /a hitelfelvétel időpontjától számítva/ be kellett volna már korábban nyújtanunk a használatbavételi engedélyt.

Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Információink szerint építési hitelnél minden esetben van egy határidő, ameddig az építkezést be kell fejezni, vagyis meg kell szerezni a használatbavételi engedélyt.

Kiegészítő kamattámogatott építési hitel esetén a 12/2011. kormányrendelet rögzíti, hogy a kamattámogatás igénybevételének alapját képező építési munkáknak a szerződésben meghatározott legfeljebb három éven belül el kell készülniük. Ez az időtartam indokolt esetben legfeljebb öt évvel meghosszabbítható. Az építési engedély érvényességének meghosszabbítását azonban a hitelszerződésben meghatározott határidő letelte előtt igazolni kell.

Fiatalok, valamint többgyermekes családok államilag támogatott lakáskölcsöne esetén a 134/2009. kormányrendelet megszabja, hogy az építési munkáknak legfeljebb három éven belül – vagy ezt indokolt esetben két évvel meghosszabbított időtartamban el kell készülniük.

Amennyiben az építkezés nem fejeződik be fenti időtartamon belül, akkor a kamattámogatást annak nyújtásáról kötött szerződés alapján a hitelintézet visszavonja és a már igénybe vett támogatást az igénybevétel napjától esedékes Ptk. szerint számított kamatokkal együtt vissza kell fizetni.

Piaci kamatozású lakáshitel felvétele esetén is lehetnek banki sajátosságok. Például több bankpartnerünk csak olyan építkezést finanszíroz, ahol az építkezés időtartama nem haladja meg a 2 évet, valamint a hitelösszeg 5%-át visszatartja a végleges, jogerős használatbavételi engedély kiadásáig, illetve az építménynek széljegyzetben a tulajdoni lapon történő feltüntetéséig.

A leírtak alapján javasoljuk, hogy a hitel lezárásának ügyében vegyék fel a kapcsolatot a hitelnyújtó bankkal, ahol az építési hitelszerződés részleteinek ismeretében pontos választ kaphatnak kérdésükre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése