Építési hitelhez akkor is kell számla, ha állami támogatást nem veszek igénybe?

Tisztelt Hitelnet!

Egy építés alatt álló (félkész, csak a külső falak és a tető áll, aljzatbeton, ablakok sincsenek még) tetőtéri társasházi lakást szeretnénk befejezni építési hitel segítségével. A jelenlegi készültségi fokon az ingatlan ára 15 millió Ft, amit saját erőből meg tudnánk vásárolni. A hitel az ingatlan befejezéséhez lenne szükséges. Úgy tudom, erre csak építési hitel igényelhető, hiszen nem rendelkezik használatba vételi engedéllyel.

A befejezéshez 10 millió Ft szükséges nagyjából (piaci áron), ez lenne a hitel összege. Az építéshez piaci kamatozású építési hitelt vennénk fel. Azt tudom, hogy támogatott hitelek esetén a költségvetés 70%-át le kell fedni számlával, mivel ezt jogszabály írja elő. Édesapám építési vállalkozó, így az ő segítségét vennénk igénybe az építéshez, így a piaci árnál kedvezőbb áron is kivitelezhető lenne az építés, ha számlával nem kell az összeg felhasználását igazolni.

Kérdésem az lenne, hogy piaci kamatozású hitel esetén a költségvetés mekkora hányadát kell számlával lefedni, illetve kérhet-e ilyet a bank.
Köszönettel:
Andrea

Kedves Andrea!

Piaci kamatozású építési hitel felvétele esetén nincsen jogszabályban rögzített számlabemutatási kötelezettség. Enne megfelelően a bankok többsége nem is kéri számlával igazolni a költségvetésben szereplő munkálatok elvégzését. Építési hitel folyósítása minden esetben szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik a saját erő felhasználását követően. Az elért készültségi fokot műszaki szakértő ellenőrzi, de ehhez számlák bemutatása nem szükséges.

A piaci kamatozású építési hitelek jelenleg csak forint alapon érhetők el. Különböző kamatperiódusok közül lehet választani. A legalacsonyabb kamat a legrövidebb kamatperiódussal (3 hónapos) érhető el. A 3 hónapos kamatperiódus azt jelenti, hogy a báziskamat változása esetén az ügyleti kamat mértéke is 3 havonta változhat, ami adott esetben a törlesztő részlet megemelkedésével járhat. Emellett van lehetőség 1, 5, 10, sőt akár 15-20 éven át fix kamatozású hitel felvételére is. Ezek valamivel magasabb kamatszint mellett érhetők el, de hosszú távon kiszámíthatók.

Célszerű volna elküldeni online ajánlatkérését, melyet követően Szakértőink személyre szóló hitelajánlatban tudják tájékoztatni Önöket a legkedvezőbb piaci kamatozású építési hitelekről. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhat!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x