Építési hitel vidéki építkezésre

Tisztelt Hitelnet!

32 éves, irodai munkát végző nő vagyok, fizetésem 97 000 forint. Párommal, aki 34 éves, építkezésre szeretnénk hitelt felvenni. Párom keresete nettó 130 ezer forint körül alakul. Mindketten évek óta ugyanazon a munkahelyen dolgozunk, határozatlan idejű szerződéssel. Munkahelyünk egyelőre biztosnak tűnik. Még nincsen gyermekünk, előbb szeretnénk otthont teremteni. Nem vagyunk házasok, de ha szükséges a hitelfelvételhez, akkor megoldható.

Az érdekelne, hogy gyermek nélkül jogosultak vagyunk valamilyen kedvezményes lehetőségre, vagy kizárólag a gyermekes párok kaphatnak ilyet? A kedvezményes lehetőség alatt a hitel és támogatás igénylésére egyaránt gondolok.
Van-e valamilyen korhatár, hogy ha addig gyermekvállalásra szánnánk el magunkat, akkor még beleférnénk a kedvezményre jogosultak körébe?
Vidéki ingatlan építését tervezzük. A hitelösszeg mekkora százalékával kell rendelkeznünk ahhoz, hogy megkaphassuk azt?

Köszönöm válaszát.
Mónika

Kedves Mónika!

Kedvezményes építési hitelt gyermektelen párok is igényelhetnek. A kedvezményes kölcsön állami kamattámogatású kölcsönt jelent, melynek nem feltétele sem a gyermek megléte, sem a házastársi kapcsolat. Kétféle támogatott építési hitel létezik. Az egyiknél a kamattámogatás a futamidő első 20 évére szól. Ennek feltétele – ha még nincs gyermek -, hogy az igénylők egyikének életkora sem legyen több 35 évnél. A leírtak alapján tehát nem kizárt ennek igénybevétele.

A másik fajta államilag támogatott kölcsön esetén a kamattámogatás az futamidő első 5 évében biztosított, utána piaci kamatozásúra vált a konstrukció. Itt szintén nem követelmény sem a gyermek, sem a házasság, illetőleg az igénylésnél 35 éves korhatár sincs. A kamattámogatás mértéke azonban mindkét esetben függ az eltartott gyermekek számától. A támogatott személy nagyobb mértékű kamattámogatásban részesülhet, ha van gyermeke.

A lakásépítési támogatás (szocpol) igénylésénél már más a helyzet. Ha vállalt gyermekek után szeretnék igénybe venni, akkor feltétel, hogy házasok legyenek és életkoruk a hitelkérelem benyújtásakor ne legyen több 40 évnél. A jogosultsághoz két gyermeket kell vállalni, melynek “teljesítési” határideje 8 év. Erről további részleteket ITT talál.

Mivel a felvehető építési hitel összegét – így az elvárt önerő mértékét – több tényező is befolyásolja, ezért azt javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat, s a további részletek ismeretében Hitelszakértőink tájékoztatni fogják arról, hogy mekkora összegű építési hitelt kaphatnak a vidéki építkezésre.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x