Építési hitel jövedelem alapon?

Tisztelt Hitelnet!

Andrea vagyok, 32 éves, párom 38 éves múlt. Élettársi kapcsolatban élünk évek óta. Gyermekünk még nincs. Szeretnénk májusban építkezni, és ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

Lehetséges úgy hitelt felvenni, hogy kettőnk nevére, és a kettőnk jövedelmének összegét alapul venni a hitelösszeg meghatározásához?
3,1 millió saját erővel rendelkezünk, ehhez mérten mennyi az az összeg, amit felvehetnénk? Számít egyáltalán a jövedelmünk nagysága, vagy ez csak a törlesztő részletek kiszámításának szempontjából lényeges?

Építkezésre milyen kölcsön igényelhető jelenleg? Korábban léteztek államilag támogatott építési hitelek, ha jól tudom. Nem tudom, hogy ilyen most is van-e még.
Tudnának abban segíteni, hogy melyik lenne számunkra most a legkedvezőbb építési hitel?

Köszönöm a tájékoztatást.
Andrea

Kedves Andrea!

Az építési hitelt természetesen felvehetik közösen, adós-adóstársként. Az adható építési hitel összegének megállapításakor mindkettejük jövedelmét figyelembe veszik a bankok, ha az olyan jövedelemszerző tevékenységből származik, mely az előírásoknak megfelel. (Piaci kamatozású lakáshitelhez minimum 3 hónapos, kamattámogatott kölcsönhöz legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges.) A jövedelemvizsgálat során az is számít, hogy van-e esetleg meglévő hitelük, s amennyiben igen, annak mennyi a havi törlesztő részlete.

Csupán a saját erő összegéből kiindulva nehéz lenne megmondani, hogy mekkora összegű hitelt kaphatnak az építkezéshez. Lényeges tényező ugyanis a költségvetés összege, illetve az építendő lakóház várható jövőbeni értéke, melynek megállapítása során az értékbecslő a telek értékét is figyelembe veszi.

Építkezésre piaci kamatozású és államilag támogatott építési kölcsön egyaránt igényelhető. Ez utóbbi esetén jogszabályban rögzített feltételeknek is meg kell felelni, melyekről IDE kattintva tájékozódhat részletesen.

Új lakóház építéséhez lakásépítési támogatást (szocpolt) is igényelhetnek az arra jogosult lakásépítők. Ha még nincsen gyermekük, de legalább 2-t terveznek, akkor házastársi kapcsolat esetén lakásépítési támogatásban is részesülhetnek.

Ahhoz, hogy Szakértőink megtalálják Önöknek a legkedvezőbb építési hitelt, további információk ismerete szükséges. Ezeket online űrlapunk kitöltésével adhatja meg. Az építési hitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen tájékozódhat honlapunkon, az építési hitelcél kiválasztásával.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x