Építkezés esetén számos hitellehetőség áll a fiatalok rendelkezésére. Ők azok, akik - egyéb jogszabály által előírt feltételek teljesülése esetén - a piaci kamatozású építési hitelek mellett államilag támogatott kölcsönt is igényelhetnek építkezésre.

A piaci és az államilag támogatott építési hitelek közötti alapvető különbség a kamattámogatás. Utóbbi esetben ugyanis a fiatalok lakóház építését az állam kamatkedvezmény nyújtásával kívánja ösztönözni. Mivel az adós által fizetendő kamat kiegyenlítéséhez járul hozzá, az ügyfeleknek alacsonyabb havi törlesztést kell fizetniük, mint piaci kamatozású építési hitel esetén.

A kamattámogatott építési hitel szempontjából az számít fiatalnak, akinek az életkora nem több 35 évnél és legfeljebb egy gyermeket nevel. Azon többgyermekesek, akik még nem múltak el 45 évesek és minimum két gyermekük van, szintén igényelhetik a támogatott építési hitelt.

A gyermekek számának megemlítése azért fontos, mert az állam ez alapján nyújtja a kamattámogatást, mely a futamidő végéig, maximum 20 éven át biztosított. A kamattámogatás mértéke természetesen növekszik a gyermekek számának emelkedésével. Ha a fiataloknak a futamidő során további gyermekük születik, akkor a Magyar Államkincstár felé való bejelentés után magasabb kamattámogatásra lesznek jogosultak a hátralévő futamidő alatt, vagyis csökken a havi törlesztési kötelezettségük.

Amelyik fiatal nem jogosult kamattámogatott építési hitel igénylésére, az piaci kamat mellett juthat hozzá a kölcsönhöz. Ma már a piaci kamatozású építési hitelek is egyre kedvezőbb törlesztő részlettel érhetők el. Továbbá a 35. életévüket be nem töltött, gyermeket eltartó fiataloknak a fészekrakó program is kínál építési hitellehetőséget.
Akár piaci kamatozású, akár állami kamattámogatású építési hitelről van szó, a kölcsönt a bankok nem egy összegben, hanem szakaszosan folyósítják. Egy-egy utalás előtt műszaki szakértő állapítja meg az elért készültségi fokot, melynek arányában kerül sor az újabb összeg folyósítására.

Építési hitel esetén fontos szót ejteni a számlabemutatási kötelezettségről. A piaci kamatozású építési hitelek között számtalan olyan konstrukció van, ahol a pénzintézetek egyáltalán nem kérnek számlát. A jogszabály csupán a kamattámogatott építési hiteleket köti számlabenyújtáshoz. Az építkezés összköltségének 70%-át le kell fedni számlával. Ha a támogatott hitel összege ezt a mértéket meghaladja, akkor a teljes összegről szükséges számla.

Az építési hitelek aktuális törlesztő részletéről a fiatalok online Hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak. A kalkulátor mind a piaci, mind a támogatott építési hitelek törlesztő részletét egyszerre jeleníti meg.

A fiatalok számára nyújtott építési hitelekről online hitelajánlat is kérhető!

Az építési hitelek konkrét feltételeiről Hiteltanácsadóink adnak teljes körű felvilágosítást, ugyanakkor építési hitelekkel kapcsolatos egyéb kérdésekben online Hitelszakértőnkhöz is fordulhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése