Tisztelt Hitelnet!

Építkezéssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni néhány dologról. Vidéken tervezünk párommal építkezni, egy négy éves kislányunk van. Összesen körülbelül 14 millió forint lesz az az összeg, amire szükségünk lesz. Mindketten rendelkezünk munkahellyel, 102 500 és 112 000 forintos fizetéssel.

Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e úgy felvenni az építési hitelt, hogy ne az építendő ingatlan legyen megjelölve fedezetként, hanem édesapám 11 milliót érő háza? Ez a ház ugyanott található, ahol mi is építkezünk. Teljesen tehermentes. Édesapám 1/1-ben a tulajdonosa és hozzájárulását adja a jelzáloghitel felvételéhez. Az, hogy ez lehet-e az építési hitel fedezete, függ valamennyiben attól, hogy mekkora önerővel rendelkezünk?

Ha megfelelne fedezetként ez az ingatlan, akkor milyen dokumentumok szükségesek róla? Illetve mennyire szükséges az építendő ingatlan részleteibe belemenni? Úgy értem, hogy például az építési engedélyt vagy az épülő ház költségvetését akkor is be kell nyújtani?

Köszönöm a tájékoztatást.
Ildikó

Kedves Ildikó!

Építési hitel fedezeteként nem csak a célingatlan fogadható el, hanem egyéb lakóingatlan is fedezetet nyújthat, ha az megfelelő értékű. Ha azonban 14 millió forint összegű építési hitelre lesz szükségük és édesapja háza 11 millió forintot ér, akkor az nem nyújt kellő fedezetet, hiszen a hitelösszeg meghaladja az ingatlan értékét, jóllehet a fedezetül szolgáló ingatlannak – a háztartás igazolt jövedelmének és az ingatlan földrajzi elhelyezkedésének függvényében – maximum a 80%-a vehető fel.

Az épülő ingatlan bevonása tehát nem kerülhető el. Annak várható jövőbeni értékétől és az igazolt jövedelmektől függ, hogy elegendő lesz-e a 14 milliós hitelhez csak azt a házat bevonni, vagy esetleg az édesapja ingatlanára is szükség lesz kiegészítő fedezetként. Az épülő ház várható jövőbeni értékét banki értékbecslő állapítja meg a ház költségvetése, a telek értéke, a tervdokumentáció, valamint összehasonlító ingatlanadatok alapján. Ezt követően pedig a banki hitelbíráló dönt – a jövedelmek és a vonatkozó rendeletek figyelembevételével – a maximálisan nyújtható kölcsön összegéről.

Plusz fedezetként történő bevonása esetén az édesapja házáról 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, 90 napnál nem régebbi térképmásolatot, alaprajzot kell benyújtani, továbbá az ingatlannak rendelkeznie kell érvényes épületbiztosítással. Az édesapja részéről személyes okmányok benyújtása szükséges.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a további részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni tudják Önt az elérhető építési hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
A kérdésem az lenne, hogy építési telket szeretnénk venni és erre felépíteni egy könnyűszerkezetes melléképületet. Erre hitel kellene, de úgy, hogy abból vennénk a telket is és a kis házat is rá. Ha nincs más ingatlan, amire jelzálog tehető, hogy döntik el a felvehető hitel összegét? A telek kb. 2M Ft, a ház rá szintén kb. annyi lenne. Adnak-e erre 5M Ft hitelt előre?