Építési hitel és támogatás két különböző banktól

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Két különböző banktól igényeltünk két különböző állami támogatást, a kettő között kb. egy év telt el.

Házunk építkezéséhez igényeltünk Állami kamattámogatott lakáshitelt 2011-ben, melyet az ERTSE BANK-kal kötöttünk meg. Az építkezés elkezdődött. Közben megszületett egy gyermekünk, majd 2012-től lehetett szocpolra pályázni. Sajnos az ERSTE BANK nem foglalkozik szocpollal, ezért kényszerültünk más bankhoz fordulni.

Az OTP BANK-nál sikerült is megkötnünk a támogatási szerződést (mindenben megfeleltünk). Azonban ahhoz, hogy megkaphassuk a pénzt az ERST BANK-nak a hozzájárulását kell adnia, hogy az OTP BANK is bejegyzésre kerüljön az épülő ingatanba jelzálogjog tulajdonosként. Az ehhez szükséges hozzájárulást azonban az ERSTE BANK nem adja meg, arra hivatkozva: hogy mivel mindkét támogatást számlákkal kell igazolnom, ha nekik (az ERSTE BANK-nak) bemutatom a számláimat (és azt ők lebélyegzik), akkor azt már más bank nem fogadhatja el, tehát az a projekt meghiúsul, aminek káros következményei lehetnek akár rájuk nézve is. Illetve felkínálják, hogy választhatok is a két támogatás között, de ha a szocpolt választom, elvesztem a kamattámogatott hitelkonstrukciómat. Kérdésem mit lehet tenni?

Kértem állásfoglalást az államkincstártól, de nem tudtak segíteni, mert ez nem elutasítás (az ERSTE BANK csak nem ad ki egy hozzájárulást), nekik csak határozott nemleges válasz esetén van jogi környezetük tenni valamit. Az ügy most ott tart, hogy megpróbálom az OTP BANK-nál elérni, hogy adjanak ki egy olyan nyilatkozatot: elfogadják a már más bank által elfogadott számlákat is. Talán így sikerül valamit elérnem az ERTSE BANK-nál, mert ameddig nincs jelzálogjog bejegyzési hozzájárulásom tőlük, addig a OTP BANK nem tehet semmit.

Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel: Norbert

Kedves Norbert!

Jogi természetű kérdésekben sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Irodánk a szocpolügyintézés lebonyolításában akkor tud részt venni, ha a lakásépítési támogatással (szocpol) egyidejűleg hitelfelvétel is történik. A kettő együttes ügyintézést tudjuk vállalni.

Azt tudjuk javasolni Önnek, hogy esetleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (Pszáf) hivatalos állásfoglalását kérje az ügyben, hogy ugyanazon számlák benyújthatók-e két különböző bankhoz.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a menete a szocpol igénybevételének. Nekünk két gyermekünk van, a nagyobbik után már igénybe vettük a szocpolt, ami most a MÁK- nál van letétbe, mert jelenleg építkezünk (még nem rendelkezünk használatbavételi engedéllyel). Idén megszületett a második gyermekünk és az utána járó szocpolt is szeretnénk igénybe venni. Az építkezésre már vettünk fel hitelt a Fundamentánál.
Kérem, legyen kedves tájékoztatást adni a felvétel menetéről és hogy hol tudjuk ezt elindítani.
Köszönettel.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x