A járványhelyzet következtében még márciusban szigorították a pénzintézetek a hitelfelvétel feltételeit. Az átmeneti jelleggel bevezetett korlátozó intézkedések jellemzően a hiteligénylés során elfogadható jövedelmek körét szűkítették. Ez a korlátozás elsősorban a külföldi munkaviszonnyal rendelkezőket érintette negatívan. Két hónap elteltével most több bank is lazított a szigorú feltételeken, ami jó hír a külföldi munkaviszonnyal rendelkezők számára.

Lazítanak a bankok az átmeneti jelleggel szigorított feltételeken

Március végén szinte kivétel nélkül az összes hazai pénzintézet korlátozó intézkedéseket vezetett be a hiteligénylés terén. Jóllehet már a szigorítás idején hangsúlyozták, hogy a korlátozások átmeneti jellegűek, s a gazdaság helyreállását követően ismét enyhítenek a szabályokon. Úgy tűnik, a lazítás ideje több banknál is elérkezett május végére.

Jövedelemtípusra vonatkozó korlátozások enyhítése

A szigorítás elsősorban a hitelintézetek számára elfogadható jövedelem típusára, mértékékre vonatkozó előírásokat érintette, különös tekintettel a külföldi munkaviszonyra. Több bank azonnal elzárkózott a külföldön dolgozók hitelezésétől függetlenül attól, hogy az illető melyik országban és milyen területen dolgozik.

Több bank újra elfogadja a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet

A pénzintézetek között volt olyan, amely határozottan elzárkózott a külföldi jövedelem (ide nem értve a külföldi nyugdíjat) figyelembevétele elől, de találhattunk olyan bankot is, amely az átmeneti időszakban is elfogadta a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet meghatározott feltételekkel.

Tudni kell azonban, hogy az enyhítések ellenére a külföldi jövedelem elfogadása a korábbinál továbbra is szigorúbb feltételek mellett történik. Fontos, hogy a külföldi alkalmazotti munkaviszony határozatlan idejű legyen. Az Európai Unió tagállamaiban, Svájcban, Nagy-Britaniában szerzett jövedelem jellemzően figyelembe vehető. Van azonban olyan bank, amely az osztrák, szlovák vagy szlovén jövedelmen kívül egyéb külföldi jövedelmet nem vesz figyelembe, vagy csak abban az esetben fogadja el, ha bevonható olyan adóstárs a hitelbe, aki magyarországi, legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemmel rendelkezik.

Továbbra is vannak olyan, kevésbé válságálló iparágak, amelyek területén szerzett külföldi és hazai jövedelem nem vagy csak korlátozottan fogadható el. Ilyen iparágak az alábbiak: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, rendezvényszervezés, szolgáltatószektor (sport), építőipar, gépjárműipar és gépjármű-kereskedelem.

Határozott idejű munkaviszony

Határozott idejű munkaviszonyból származó jövedelem meghatározott feltételekkel vehető figyelembe. Ezek a speciális feltételek az alábbiak alapján kerültek meghatározásra: az igénylő munkaviszonya volt-e már hosszabbítva, hányszor volt hosszabbítva, a munkaviszony létesítésének eredeti dátuma mikori, mennyi időre szól még a jelenlegi munkaviszony, stb. A pedagógusok, fegyveres testületek tagjai, minisztériumi dolgozók esetében a határozott idejű munkaviszony jellemzően minden banknál időkorlátozás nélkül elfogadható.

Továbbra sem elfogadható jövedelemtípusok

Az elfogadható jövedelemtípusok pénzintézetenként némileg eltérhetnek, de jellemzően az alábbi jövedelemtípusokat továbbra sem veszik figyelembe a bankok: megbízási díj, bónusz, prémium, jutalom, osztalék, szálláshely-szolgáltatásból származó jövedelem.

Aktuális finanszírozási arányok

A törvényi előírás értelmében a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének továbbra is maximum 80%-a vehető fel forint alapú hitelként. Több banknál is tapasztalhattuk, hogy a korlátozó intézkedések részeként csökkentették a finanszírozási arányt. Azok a bankok, amelyeknél csökkent a finanszírozási arány, ezen a mostani enyhítés nem változtatott.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szóló tájékoztatás

Hitelfelvétel esetén – a jelenlegi finanszírozási környezetben különösen – minden hiteligénylő számára javasoljuk, kérje egyszerűen, online adatlapunk kitöltésével Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását! A hitelfelvétel feltételei ugyan enyhülni látszanak, de mégis némileg eltérő szabályokkal találkozhatunk bankonként, így nagy segítséget jelenthet, ha Szakértőinkre bízza a tájékoztatást és ügyintését. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Én hat éve dolgozom külföldön egy helyen. Sajnos csak hát órában. Szeretnék érdeklődni, lenne-e lehetőség otthon hitelt felvenni.
Milyen feltételekkel és melyik banknál?

Jó estét!
Mi a párommal Hollandiában dolgozunk 4 éve, munkaerő kölcsönző cégnél. A párom szerződése 2023, az enyém 2024-ig érvényes. Utána újul meg. Magyar lakcímmel rendelkezünk. Közösen szeretnénk olyan 5-6 millió szabad felhasználású hitelt.
Lehetséges?

Üdvözlöm.
Franciaországban dolgozom, 6 hónapos határozott szerződésem van december 14-ig. Ha utána kapok határozatlan szerződést, akkor tudok Magyarországon lakáshitelt felvenni? 1760 euró bruttó/hó és 15-20 millió Ft szeretnék ingatlan vásárolni.
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy 7-8 éve Ausztriában dolgozom. Személyi hitelt szeretnék felvenni adóstárs nélkül, 2 millió Ft-ot. A fizetésem 2000 euró havonta. Nem vagyok bárlistás és más hitelem sincs.
Válaszát előre is köszönöm, Jenő

Szia!
Szeretnék lakást vásárolni Magyarországon. Mi kint élünk Angliában. Már 3 éve egy helyen dolgozunk mint a ketten.
Milyen papírok kellenek hozzá?
Küsz a választ.

Üdvözlöm!

Én egyéni vállalkozóként dolgozom idősgondozásban.
Az én munkámat a vírushelyzet pozitívan érintette. De nem tudom, hogy van-e olyan otthoni bank ahol esélyem van jelzáloghitel felvételére.
Segítségét előre is köszönöm:
Nikolett

Jó reggelt!
Érdeklődnék, hogy van-e lehetőség hitelfelvételre külföldön dolgozóknak, lakásvásárlásra. BAR listán vagyok.

Párom (élettárs) otthon nettó 200e jövedelemmel, én Ausztriában (2015 óta) nettó 1240eur. Személyi kölcsön össz törlesztője 85e forint. Előző kapcsolatomból 1 gyermek (50-50 felügyelettel, így gyerektartás nélkül). Ausztriában szállodai alkalmazottként úgy tudom most nem a legkedvezőbb a bírálat.
Kérdésem: a felsorolásból mekkora hitel igényelhető használt és új lakásvásárlás esetén?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Új ingatlan vásárláshoz érdekelne áthidaló hitel, kb. 15 millió Ft, többszörös érték fedezettel, kereseti igazolás nélkül.
( Az új ingatlan értéke 32 millió, és ezen felül egy másik 30 milliós ingatlant tudnék fedezeteként biztosítani)
Milyen lehetőségek lennének a számomra?
Köszönettel
Edit

Üdvözlöm.
Londonban élek a párommal már 4 éve. Szeretnék érdeklődni ,hogy külföldi jövedelemmel felvehető-e magyarországi ingatlanhitel (20 millió forint), rövid futamidőre (5 évre)? Ha lehetséges, milyen feltételei vannak? Közös hitelnek mik a feltételei?
Várom a válaszát.
Adrienn

Érdeklődnék, hogy van-e lehetőség külföldi, 4 éve folyamatos munkaviszonnyal lakáshitel igényléshez.
Ha igen, mi a menete, milyen dokumentumok szükségesek hozzá, melyik banknál van erre lehetőség és milyen kamattal?
Körülbelül 12.000.000 Ft-os ingatlanon gondolkoztunk.
Köszönöm szépen a választ előre is.
További szép napot!