A zöld hitel legfontosabb jellemzői már mindenki számára ismertek. A hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet, amit maximum 25 éves futamidőre vehetünk fel. A hitel kamata a futamidő végéig fix. Megkerestük, hogy a bankpiacon jelenleg milyen kondíciókkal érhető el a legkedvezőbb, a teljes futamidőre rögzített kamatú piaci lakáshitel és most meg is mutatjuk, mekkora előnyt jelent az új hitel a piaci lakáshitellel szemben a havi törlesztő részlet tekintetében.

Mint ismeretes, a zöld hitelt azok az új lakást vásárlók vagy építők/építtetők vehetik igénybe, akik legalább „BB” energetikai minősítésű otthont kívánnak finanszírozni. Az ingatlan, amely amellett, hogy legalább 25%-ban megújuló forrásból biztosítja az energiafelhasználást, összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet.

Személyi feltételekre vonatkozó előírás

A piaci kamatozású zöld hitel sem családi állapothoz, sem gyermekszámhoz nem kötött. Ez azt jelenti, hogy egyedülállók, élettársak és házastársak egyaránt jogosultak lehetnek rá akkor is, ha nincsen eltartott gyermekük.

Ezen túlmenően a bankok által előírt életkori feltételeknek meg kell felelni, a felső életkorhatár jellemzően 70 év, néhány bank esetében 75 év. Jövedelemfedezettség tekintetében szintén teljesíteni szükséges a bank által előírt - jövedelemmel, munkaviszonnyal szemben támasztott - követelményeket.

A zöld hitel és a piaci kamatozású lakáshitel összehasonlítása

Az új hitel kamata a teljes futamidőre rögzített, ezért az összehasonlításhoz olyan hitelkonstrukciót választottunk, amely szintén végig fix kamatú. Ezek a termékek mára már szinte minden bank termékpalettáján megtalálhatók.

Példánkban az igénylők együttes nettó jövedelme eléri a havi 400.000 forintot. Az összehasonlítást 25 millió forint 20 éves futamidőre történő felvételével és a teljes futamidőre rögzített kamattal végeztük.

A zöld hitel és a piaci lakáshitel összehasonlítása

Piaci lakáshitel Zöld hitel
Hitelösszeg 25.000.000 Ft 25.000.000 Ft
Kamat 4,52% 2,5%
Törlesztő részlet 159.689 Ft/hó 133.326 Ft/hó
Teljes visszafizetendő összeg 38.325.360 Ft 31.998.240 Ft
Zöld hitellel realizált megtakarítás 6.327.120 Ft

Mekkora megtakarítás érhető el?

A fentiek alapján tehát a 2021. október 4-től, gyermektelen, egyedülállók számára is elérhető legkedvezőbb zöld piaci lakáshitel havi törlesztő részlete 25 millió forintos hitelösszeg esetén 20 évig fix, 2,5% kamattal 133.326 Ft lenne. Ezzel szemben a normál piaci lakáshitel keretében ugyanez a termék 4,52% kamattal vehető fel jelenleg, aminek havi törlesztése 159.689 Ft.
Az MNB zöld hitelével tehát adott esetben hozzávetőlegesen 26 ezer forintot takaríthatunk meg havi szinten, ami a teljes futamidőre nézve 20 év alatt mindegy 6.327.120 Ft előnyt jelentene.

További tudnivalók a hitellel kapcsolatban

Az eddig ismert legfontosabb jellemzők IDE kattintva olvashatók. A témában felmerülő kérdések IDE kattintva tehetők fel. 2021. október 4-től már személyre szabott tájékoztatás is kérhető a bankpartnereinknél elérhető zöld hitelekről online adatlapunk kitöltésével!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése